Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Đuro Đaković lani je ostvario gubitak od 27,1 milijun kuna

Razlozi negativnog poslovanja su gubici u društvu Đuro Đaković Industrijska rješenja d.d., izrazito visoki financijski rashodi te gubitak u društvu Đuro Đaković Specijalna vozila d.d

Foto: Boris Gajdukov/24sata
2 komentara

Grupacija Đuro Đaković od početka siječnja do kraja prosinca 2017. ostvarila je ukupne prihode od 547,3 milijuna kuna, a ukupne rashode od 573,5 milijuna kuna, što znači da je ostvaren gubitak od 27,1 milijuna kuna. Istovremeno je ostvaren pozitivan EBITDA(dobit prije amortizacije, financijskih prihoda i rashoda te poreza) od 14,4 milijuna kuna. Time je EBITDA poboljšan u odnosu na prethodnu godinu za 8,5 milijuna kuna, dok je ostvareni gubitak manji za 7,9 milijuna kuna.

- Razlozi negativnog poslovanja, ističu u Grupaciji Đuro Đaković, su gubici ostvareni u društvu Đuro Đaković Industrijska rješenja d.d., izrazito visoki financijski rashodi te gubitak ostvaren u društvu Đuro Đaković Specijalna vozila d.d. u proizvodnji vagona tipa Uacns. Ukupan poslovni prihod Grupacije iznosi 537,5 milijuna kuna i manji je za 40,7 milijuna kuna u odnosu na 2016.godinu, odnosno 7,1 posto. Manje prihode su ostvarili Segment Obrane za 3,9 milijuna kuna i Segment Industrije i energetike za 166,1 milijuna kuna. S druge strane, Segment Transporta zabilježio je rast prihoda za 140,4 milijuna kuna kao rezultat ugovaranja većih količina vagona. Izvoz kao glavni izvor prihoda cjelokupne Grupacije Đuro Đaković je također rastao za više od 110 posto, ostvareno je 303,1 milijuna kuna izvoza, odnosno 158,9 milijuna kuna prihoda više u odnosu na 2016. godinu. Svi tržišni segmenti su zabilježili rast prihoda od izvoza, udio izvoza u ukupnom prihodu je iznosio 56,4 posto te pokazuje jasnu orijentaciju Grupacije na izvoz kao glavni izvor prihoda u budućnosti.

U 2018.godini cjelokupnu Grupaciju Đuro Đaković očekuju ključni procesi koji su preostali za dovršetak procesa restrukturiranja. Prvi cilj je, ističu, rješavanje problema ročnosti obveza i likvidnosti i nakon toga rješavanje problema strukture izvora poslovanja u pasivi bilance koji bi trebali dovesti do dugoročno stabilnog poslovanja. S obzirom na visoku razinu i nepovoljnu strukturu obveza(veliki udio kratkoročnih obveza) već u I.kvartalu 2018. namjera Grupacije je promijeniti odnose dugoročnih i kratkoročnih obveza i time riješiti problem likvidnosti u srednjoročnom razdoblju.

Drugi cilj je nastavak procesa restrukturiranja u društvu Đuro Đaković Industrijska rješenja d.d. koji bi nakon provedbe mjera u 2018. trebao dovesti da društvo ima pozitivan operativni rezultat. Mjere koje se provode u ovome društvu uključuju optimizaciju broja zaposlenih, ukidanje pojedinih programa, smanjenje troškova rada, kao i poboljšanje strukture vlastitih izvora sredstava u pasivi kao podršku smanjenju financijskih troškova. Uspješnim ostvarenjem prva dva cilja, stvorili bi se uvjeti za provedbu dokapitalizacije, kao jednog od krajnjih ciljeva procesa restrukturiranja za dugoročno stabilno i održivo poslovanje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message