Obavijesti

News

Komentari 3

Uskok češlja druga uhljebljenja u Zavodu za mirovinsko: Neka bila i u Aladrovićem mandatu

Uskok češlja druga uhljebljenja u Zavodu za mirovinsko: Neka bila i u Aladrovićem mandatu
5

Sumnjivo zaposleni su i napredovali na bolje plaće, Inspektorat je utvrdio da nemaju uvjete, njihovi testovi su ‘zagubljeni’

VIDEO

Bivšeg ministra Josipa Aladrovića je Uskok već optužio za dva nezakonita zapošljavanja dok je vodio državni Zavod za mirovinsko osiguranje, a sad su nam potvrdili da provjeravaju i druga zapošljavanja i napredovanja koja se protežu i kroz njegov mandat i mandat njegova nasljednika Ivana Serdara. Državni inspektorat je još prije gotovo dvije godine utvrdio da je sedam osoba dobilo unapređenje na viša radna mjesta i plaće iako nisu za to ispunjavali propisane uvjete. Neki i danas rade na istim mjestima, neki su otišli iz HZMO-a, neki su još napredovali. Imena svih uključenih poznata su redakciji. Od njih sedam, šest je zaposleno na suspektnom natječaju iz 2018. dok je Aladrović vodio HZMO, a napredovanje im je omogućio Ivan Serdar, sadašnji ravnatelj, bliski prijatelj bivšeg ministra i također član HDZ-a. Državni inspektorat je zbog nezakonitog imenovanja slučaj proslijedio Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu, a oni su nam odgovorili da su nakon proučavanja slučaja sve proslijedili Uskoku.

- U predmetnom slučaju u tijeku su izvidi koji su sukladno zakonskim odredbama tajni - odgovorili su nam iz Uskoka. Pravnik Hrvoje Čupić, koji je kao tadašnji potpredsjednik Radničkog sindikata prijavio i zapošljavanja te pozvao inspekciju, kaže kako je nevjerojatno da državna institucija drsko krši zakon i nada se da će izvidi ubrzo završiti.

Optužnica protiv Miloševića, Aladrovića, Horvata i Tolušića naišla je na veliku prepreku
Optužnica protiv Miloševića, Aladrovića, Horvata i Tolušića naišla je na veliku prepreku

- Prema informacijama koje imam, smatram da je već natječaj za zapošljavanje bio namješten jer su dobili točne odgovore, kao i dvije osobe za koje je Aladrović optužen. A onda je šest osoba s tog natječaja napredovalo i privremeno su raspoređeni na viša radna mjesta. Prema našem pravilniku, privremeni raspored može trajati maksimalno godinu dana, a oni su u trenutku dolaska inspektorata radili dvije godine, dok neki i sad rade na mjestima na koja su nezakonito promaknuti - kaže Čupić, koji danas vodi sudski spor sa poslodavcem jer je degradiran nakon prijava. Otkriva i nevjerojatan detalj.

- Kad je Uskok htio provjeriti testove kojima su navedeni zaposleni, rečeno im je da su oni zagubljeni u preseljenju, pa im se ne mogu dostaviti. A zadužena za uredsko poslovanje i te testove je osoba koja je nezakonito napredovala te danas obnaša tu funkciju unatoč nalazu Inspektorata - kaže Čupić.

Službeni odgovor

Imamo i službeni odgovor Inspektorata koji su još u svibnju 2022. poslali sindikatu i u kojem se jasno navodi da radnici koji su napredovali nemaju uvjete radnog iskustva ili obrazovanja te da su zbog toga sve proslijedili Državnom odvjetništvu. Unatoč tome, na naše pitanje zašto nisu poštovali nalaz, iz HZMO-a su odgovorili: “Nikad ga nismo zaprimili!”. Ističu da su svi privremeno bili zaposleni na višim radnim mjestima jer nije bilo prijava drugih radnika na internom natječaju.

Također su nam odgovorili i da danas troje od njih sedam više ne radi u HZMO-u, dvoje više nisu na rukovodećim mjestima, a dvoje i dalje jesu. Zanimljivo, baš ona zaposlenica zadužena za testove te koja ne udovoljava uvjetima stručne spreme i iskustva, već je petu godinu na rukovodećoj poziciji. Odgovorili su nam iz HZMO-a da su testovi nenamjerno zagubljeni u preseljenju. Na pitanje jesu li svi imali 100 posto riješeni test nisu odgovorili, nego su objasnili proceduru zapošljavanja koja uključuje testiranje i razgovor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje

ZAGREB - Nekoliko čitatelja već nam je poslalo snimke divljih svinja kako u petak u jutarnjim satima pomahnitalo trče po Dubravi. Zaprimili smo novi video na kojem se vidi kako dvije divlje svinje protrčavaju na samo pola metra od djevojke koja hoda Branimirovom ulicom kao i ljudi koji čekaju autobus na stanici. Ranije su snimljene kako trče uz željezničku prugu
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...