Obavijesti

News

Komentari 64

USKOK objavio za što tereti uhićeni dvojac. Bili su dio ekipe Škugora i uzeli bi još milijune

USKOK objavio za što tereti uhićeni dvojac. Bili su dio ekipe Škugora i uzeli bi još milijune

Antidatiranim ugovorima su osigurali tvrtki EVN jeftiniji plin i oštetili Inu za dodatnih 3,4 milijuna kuna. Ali i uz zarađenu milijardu, niti to im nije bilo dosta jer su preko EVN-a htjeli preprodavati Inin plin još tri godine

VIDEO

USKOK je službeno objavio za što tereti u ponedjeljak uhićene Stjepana Leku i Vladu Mandića. Po priopćenju USKOK-a se vidi da su oni bili dio ekipe Inina direktora Damira Škugora koji je već u Remetincu nakon što je uhićen krajem kolovoza. Škugor je uhićen sa svojim partnerima Josipom Šurjakom i Goranom Husićem s kojima je na preprodaji Inina plina tvrtku oštetio za preko milijardu kuna, a zaradu su međusobno podijelili. Iz priopćenja je jasno da je ovime dodatno proširena i istraga protiv Škugora i Husića. 

Stjepan Leko je bio zamjenik Škugora u Ini, a Vlado Mandić je jedan od dva direktora EVN Croatia Plina, tvrtke distributera plina za Dalmaciju i Liku. USKOK smatra da su Škugor i Leko antidatirali ugovore od lani za prodaju EVN-u i time ja ta tvrtka ostvarila nepripadajuću dobit na štetu Ine od 3,4 milijuna kuna. No, još je zanimljiviji drugi dio priopćenja. Iz njega se vidi da je postojao plan da tvrtka EVN bude novi posrednik za zaradu tvrtke OMS upravljanje koje vode Škugorovi partneri Šurjak i Husić. Postojali su aneksi ugovori da se plin jeftino prodaje sve do jeseni 2024. godine, a onda bi ga oni skuplje preprodavali na tržištu. Model je jednako onome zbog kojeg su već uhićeni. Ina je jeftino prodavala plin tvrtki Plinara istočne Slavonije, a ovi bi veliki dio tog plina samo ustupili OMS upravljanju koji ga je onda prodavao po tržišnoj cijeni. Podsjetimo, Škugor je ugovorio dodatne količine jeftinog plina i direktno s tvrtkom OMS upravljanje. Upravo na taj, prvi slučaj se odnosi prvi dio priopćenja.

Leku bili ispitali kao svjedoka, a sad je osumnjičen: Hoće li biti još uhićenja zbog lošeg sustava?
Leku bili ispitali kao svjedoka, a sad je osumnjičen: Hoće li biti još uhićenja zbog lošeg sustava?

USKOK-ovo priopćenje donosimo u cijelosti: 

USKOK je, nakon donošenja rješenja o provođenju istrage protiv petero okrivljenika i jednog trgovačkog društva od 28. kolovoza 2022., na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o proširenju istrage protiv četvorice okrivljenika i to dvojice iz prethodnog rješenja (1975., 1978.) i još dvojice hrvatskih državljana (1983., 1981.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju, sve u sastavu zločinačkog udruženja, te pranja novca.
Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od lipnja 2020. do 27. kolovoza 2022., u Zagrebu, Šibeniku i Vinkovcima, kao direktor Plina i energije INA – Industrija nafte d.d. (dalje: INA), u cilju pribavljanja značajne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge, a u okviru plana prethodno ustrojenog zločinačkog udruženja, koristeći ovlasti u upravljanju procesima nabave i prodaje prirodnog plina koje ima kao direktor dogovorio s VII. okr. rukovoditeljem Prodaje plina i energije zaduženog za izradu komercijalnih uvjeta – ponuda, provjeru kreditne sposobnosti kupca i ovlaštenog za supotpis ugovora o prodaji prirodnog plina, II. okr. osnivačem i direktorom jednog trgovačkog društva i direktoricom Plinare istočne Slavonije d.o.o. (dalje: PIS) da u trenutku kada je došlo do značajnog porasta cijene prirodnog plina na tržištu, sačine i u sustav INA-e uvedu antidatirane upite za davanje ponuda kao i antidatirane komercijalne uvijete - ponude za kupnju plina te prihvate takvih ponuda. Na taj su način neistinito prikazali da je dogovor PIS-a i tog trgovačkog društva kao kupaca prema INA-i kao prodavatelju prirodnog plina po iznimno niskim cijenama postignut u prosincu 2020. godine, iako je stvarno takav dogovor postignut neposredno prije prve isporuke plina u srpnju 2021. godine za PIS, odnosno u studenome 2021. godine za to trgovačko društvo.

Na temelju zaključenih ugovora o prodaji prirodnog plina tijekom 2021. i 2022. godine dogovorene su dnevne količine plina alocirane na PIS radi daljnje prodaje tog plina trgovačkom društvu, dok je od prosinca 2021. godine dio dogovorene količine plina I. okr. prodavao trgovačkom društvu neposredno iz društva INA, uvijek po fiksnoj cijeni od 19,46 eura/MWh neovisno o promjenama cijene plina na energetskom tržištu, na koji način su ukupni troškovi trgovačkog društva za nabavu prirodnog plina od PIS-a i INA-e u 2021. i 2022. godini iznosili 242.140.032,09 kuna.

Tako kupljeni prirodni plin putem trgovačkog društva kontinuirano su prodavali jednom inozemnom društvu i to po tržišnim cijenama na relevantnim platformama za trgovinu plinom, u rasponu do 210,26 eura/MWh, na koji način je trgovačko društvo ostvarilo priljeve od prodaje plina od ukupno najmanje 171.251.224,78 eura u kunskoj protuvrijednosti od ukupno najmanje 1.288.602.827,61 kuna. Slijedom toga je kumulirana razlika nabavne i prodajne cijene plina iznosila ukupno najmanje 1.046.462.795,52 kuna za koji iznos je oštećena INA.

Osim toga se osnovano sumnja da su, od kolovoza 2021. pa nadalje, I. i VII. okr. pri zaključenju više ugovora o kupnji prirodnog plina kontinuirano pogodovali trgovačkom društvu koje zastupa VIII. okr. na način da su antidatirali komercijalne uvjete – ponude za kupnju plina navodeći na ponudama ranije datume, na koje datume su cijene plina na referentnoj plinskoj burzi bile niže od cijena na dan stvarnog sačinjavanja ponuda, dok je VIII. okr. na tako sačinjene ponude stavljao antidatirane prihvate ponuda, te su radi daljnjeg ostvarenja prethodno opisanog plana, I., II. i VII. okr. uključili društvo koje zastupa VIII. okrivljenik.

Naime, I. i VII. okr. pripremili su i potpisali ugovor o prodaji prirodnog plina INA-e za razdoblje od listopada 2022. do rujna 2024. godine s društvom koje zastupa VIII. okr. koji je na traženje I. okr. taj ugovor potpisao, te sukladno uputi I. okr. dogovorio s II. okr. prijenos ugovorene količine plina društvu II. okrivljenika. 

Time su prouzročili štetu INA-i od najmanje 451.978,00 eura (kunska protuvrijednost 3.405.428,24 kuna) te su stvorili uvjete da izvršenjem opisanih ugovora u razdoblju od 2022. do 2024. nastane daljnja višemilijunska šteta za INA-u.

Također se osnovano sumnja da je II. okr., od srpnja 2021. do 20. travnja 2022., u Zagrebu i Novoj Gradiški, znajući za nezakonito porijeklo novčanih sredstava pribavljenih na prethodno opisani način, kako bi im zametnuo trag i neistinito prikazao da proizlaze iz zakonitog izvora, nakon što je koristeći pravnu osobnost trgovačkog društva kojem je bio jedini osnivač i direktor na račun tog društva primao novac koji proizlazi iz trgovine plinom te kumulirao dobit ostvarenu nezakonitim postupanjem, dalje raspolagao nezakonito stečenim materijalnim sredstvima ulaganjem u zakonite tijekove novca te kupnju nekretnine u Novoj Gradiški za iznos od 564.200,00 kuna.

Nadalje se sumnja da je II. okr. na ime pozajmica prenio u korist drugog trgovačkog društva najmanje 6.804.380,80 kuna, dok je na ime povrata pozajmica u korist računa koji glase na njegovo ime isplatio ukupno najmanje 6.513.261,60 kuna. Jednako tako je od srpnja 2021. do travnja 2022. s bankovnih računa trgovačkog društva prenio najmanje 14.056.675,50 kuna na ime pozajmica i plaćanja ponuda u korist bankovnog računa istog trgovačkog društva, a novčana sredstva od najmanje 356.625,00 kuna vratio je na račun trgovačkog društva.

USKOK će sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložiti određivanje istražnog zatvora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'
Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela