USKOK odbacio prijave protiv župana Žinića i troje vijećnika | 24sata
Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

USKOK odbacio prijave protiv župana Žinića i troje vijećnika

U prijavi su ih oporbeni vijećnici optužili za 'podmićivanja' jer je troje do tada oporbenih vijećnika Ivković, Takač i Juranović na konstituirajućoj sjednici Županijske skupštine 2017. podržalo koaliciju na čelu s HDZ-om

Nikola Ćutuk/Pixsell
Foto: Nikola Ćutuk/Pixsell
10 komentara

USKOK je odbacio prijavu oporbenih vijećnika u Skupštini Sisačkoj-moslavačke županije protiv župana Ive Žinića (HDZ) te vijećnika Adeline Ivković (HNS), Josipa Takača (BM365) i sada HDZ-ova vijećnika Dražena Juranovića, koju je oporba podnijela u lipnju 2017. godine, nakon konstituirajuće sjednice Županijske skupštine.

U prijavi su ih oporbeni vijećnici optužili za 'podmićivanja zastupnika' jer je troje do tada oporbenih vijećnika Ivković, Takač i Juranović na konstituirajućoj  sjednici Županijske skupštine 26. lipnja 2017. podržalo koaliciju na čelu s HDZ-om, čime im je omogućena većina u Županijskoj skupštini, kao i konstituiranje Skupštine Sisačko-moslavačke županije. 

Međutim, USKOK je istragom i ispitivanjem većeg broja političara utvrdio kako nisu potvrđene činjenice koje bi s razumnim stupnjem vjerojatnosti ukazale da je u ovom slučaju došlo do podmićivanja vijećnika, izvijestio je USKOK u četvrtak tijela Sisačko-moslavačke županije.

Utvrđeno je, naime, da je Adelina Ivković o namjeri da podrži HDZ-ovu većinu u Županijskoj skupštini obavijestila čelnike HNS-a, koji su se s time složili.  Također je utvrđeno da je stranka BM365 vijećniku Josipu Takaču poslala dopis u kojem se navodi da treba podržati HDZ u sredinama gdje se na taj način može formirati vijećnička većina.

Vijećnik Dražen Juranović, izabran s liste Promijenimo Hrvatsku, istražiteljima je rekao kako mu je bilo jasno da oporba ne može ostvariti većinu u Županijskoj skupštini, pa je u namjeri da se izbjegnu novi izbori u Sisačko-moslavačkoj županiji dao podršku HDZ-u. Predsjedništvo Promijenimo Hrvatsku ga je zato odmah izbacilo iz stranke.

Prema navedenom USKOK-a nije došao do saznanja kako je odluka troje vijećnika da pruže potporu koaliciji okupljenoj oko HDZ-a, bila motivirana ponudom mita, dara ili neke druge nagrade.  Što više, kako se ističe, dvoje od njih, Takač i Ivković, imali su takve upute i suglasnosti od središnjica svojih stranaka.
  

Možda vas zanima i ovo:
Message