Obavijesti

News

Komentari 20

Uskok otvorio istragu protiv 41 okrivljenika: Na dozvolama za lov zaradili su ukupno 6.244 eura

Uskok otvorio istragu protiv 41 okrivljenika: Na dozvolama za lov zaradili su ukupno 6.244 eura

Osim ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta u Loboru, Uskok za primanje mita sumnjiči predavače i ispitrivače učilišta te posrednike. Dio onih koji je "kupovao" dozvole nabavio je oružje

VIDEO

Nakon ispitivanja osumnjičenika USKOK je objavio kako je, na temelju kaznene prijave PU varaždinske, donio rješenje o provođenju istrage protiv 41 hrvatskog državljanina zbog sumnje da su primili ili dali mito.
Među okrivljenima su, navode, ravnatelj pučkog otvorenog učilišta registriranog za programe osposobljavanja za lovca, lovočuvara i ocjenjivača trofeja divljači, pet predavača i ispitivača učilišta, te posrednici, a sumnjiče ih da su od veljače 2022. do 20. siječnja 2023. u Loboru od zainteresiranih preostalih okrivljenika tražili mito. Ono je iznosilo najmanje 100 eura (750 kuna) po osobi, a služilo je kako bi im okrivljenici ishodili uvjerenja o osposobljenosti za lovca bez obzira na to ispunjavaju li sve potrebne uvjete propisane pravilnikom,. Na temelju tog uvjerenja mogli su zatražiti izdavanje lovačke iskaznice te izdavanje odobrenja za nabavu oružja, što je dio okrivljenika i učinio te nabavio i registrirao vatreno oružje.

- Navedeni okrivljenici su od zainteresiranih osoba preuzimali dogovorene novčane naknade te im davali upute da ih uplate na račun Učilišta, za koje naknade im je I. okr. potom izdavao uvjerenja o osposobljenosti za lovca bez obzira jesu li završili program osposobljavanja i bez obzira jesu li položili ispit te je u predmetna uvjerenja neistinito upisivao da su nakon položenih ispita osposobljeni za lovca. Navedeno je zatim I. okr. ovjeravao svojim potpisom i pečatom Učilišta - priopćio je Uskok.

Iz lovačkog saveza odgovaraju na prozivke: Na zarađujemo od ispita, kod nas stoji 66 eura
Iz lovačkog saveza odgovaraju na prozivke: Na zarađujemo od ispita, kod nas stoji 66 eura

U cilju stvaranja privida legalnosti poslovanja Učilišta, ravnatelj je dio novčanih naknada preuzetih od zainteresiranih uplaćivao na račun Učilišta na ime troškova polaganja lovačkog ispita. Na opisani način, smatra Uskok, pribavili su nepripadnu materijalnu dobit od najmanje 6.244,50 eura koju su međusobno podijelili.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv jednog okrivljenika. Za preostale nisu tražili određivanje istražnog zatvora jer za to nisu ispunjene zakonske pretpostavke.

Podsjetimo, pisali smo kako su među osumnjičenicima ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Argali, liječnik, odlikovani branitelj i bivši predsjednik Lovačkog saveza Grada Zagreba, stručni suradnik za lovstvo u Stručnim službama Uprave šuma, viši savjetnik - specijalist Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, nagrađeni policajac iz Ivanca, osnivač Mladeži pri Hrvatskom lovačkom savezu, član lovačkog saveza, uzgajivač pasa i nogometaš. 

Tko su osumnjičeni za prodaju lovačkih ispita: Nagrađivani policajac, ravnatelj učilišta...
Tko su osumnjičeni za prodaju lovačkih ispita: Nagrađivani policajac, ravnatelj učilišta...

- Moj ured zastupa više osoba u ovom kaznenom predmetu gdje je više okrivljenika. Radi se o lovačkim ispitima, odnosno na teret se mom branjeniku kao ravnatelju Pučkog otvorenog učilišta stavlja na teret da je zajedno s drugim osobama određenim kandidatima za neke smiješne iznose od 100 eura omogućavao da polože ispit bez stvarnog polaganja ispita. Iznio je obranu aktivno, porekao je sve i detaljno odgovorio na sva pitanja. Objasnio je o čemu se radi. Radi se o vremenskom periodu prije svega korone, kad su se ispiti na fakultetima pa tako i ispiti za lovce polagali online dijelom, a dijelom u živo. U svojoj obrani je prozvao Hrvatski lovački savez, odnosno njegovog predsjednika. Prijava je išla protiv ovog učilišta i ostalih privatnih učilišta kako bi sav novac od polaganja ispita priskrbio sebi, u kojem pravcu navodno idu i buduće izmjene zakona. Upravo Lovački savez ima monopol u polaganju ispita - rekao je Vladimir Terešak, odvjetnik Ervina Martinuša.

Među navodnim davateljima mita su razni odvjetnici, tajnici sportskih organizacija, krojačica, jedna odvjetnica, poduzetnici, zaposlenici ministarstava, nogometaši...

Iz Lovačkog saveza kažu da to nije istina jer je cijena predavanja i ispita kod njih 66 eura, a novac imaju od projekata, članarina i prodaje lovačkih markica.

- Predavanja i izlazak na lovački ispit u Savezu koštaju 66 eura. Na privatnim učilištima to košta i do 400 eura. Kod nas je ispit namjerno jeftiniji kako bi bio pristupačan mladima koji nemaju toliko novca, ali su ljudi koji će doći na radne akcije i biti aktivni lovci. Savez se financira iz članarina, projekata, prodaja markica za lov, nikako od ispita - objašnjava Kristijan Kukas, dugogodišnji lovac. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije