Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Istražuju Bandićevog suradnika Roberta Ljutića: Nemam pojma

Izvlačenje novca: Prvookrivljenik je navodno Robert Ljutić, koji je obnašao funkciju zamjenika šefa Kabineta gradonačelnika, a drugookrivljena je Sanja Bančević Medenica

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
75 komentara

USKOK je otvorio još jednu istragu o izvlačenju novca iz Zagreba. Ovaj puta je na meti suradnik gradonačelnika Milana Bandića, odnosno zaposlenik njegova Ureda i još šestero okrivljenika. 

USKOK nije objavio imena osumnjičenih, ali Večernji list navodi da je prvookrivljenik je Robert Ljutić, koji je obnašao funkciju zamjenika šefa Kabineta gradonačelnika Milana Bandića, a drugookrivljena je Sanja Bančević Medenica.

Uskok je objavio matricu po kojoj su radili. Ukratko, Bandićev suradnik je, navode, iskoristio to što može utjecati na financiranje Zajednice folklornog Amaterizma (ZAFAZ) koja okuplja razna kulturno umjetnička društva, a vodi je Drago Topolovec. Zajednicu financira uglavnom Grad Zagreb. Istodobno je zaposlenik imao tvrku kojoj je vodio poslovanje, ali nije glasila na njega. ZAFAZ je odobravao njegovoj tvrtci isplatu novca za fiktivne usluge. Ispada tako da se preko ZAFAZ-a, novac iz proračuna prelijevao u njegovu tvrtku. Osim toga, direktorica te njegove tvrtke je koristila svoj utjecaj za dobivanje štandova u Zagrebu, te je sa zaposlenikom Ureda gradonačelnika izvlačila novac i iz njihove tvrtke preko fiktivnih računa, navodi USKOK. Ukupno su tako zaposlenik i direktorica zaradili protuzakonito 440.000 kuna, a ZAFAZ je oštećen za najmanje 53.200 kuna.

Ljutić za 24sata: Nemam pojma za nikakvu istragu

- Nemam pojma za nikakvu istragu i o čemu se radi, pa nemam komentara – kratko je rekao Ljutić za 24sata.

Priopćenje Uskoka:  

USKOK je, na temelju kaznene prijave PN USKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv sedmero hrvatskih državljana (1967., 1970., 1960., 1964., 1963., 1980., 1964.)  zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita u gospodarskom poslovanju, trgovanja utjecajem, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, poticanja i pomaganja u krivotvorenju službene ili poslovne isprave te pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju. 

Osnovano se sumnja da su se, od početka ožujka 2013. godine do kraja siječnja 2016.godine, I. okrivljenik, kao službenik u Uredu gradonačelnika Grada Zagreba i to stručni savjetnik za odnose s građanima u Odsjeku za građane Službe za informiranje u Uredu gradonačelnika do 10. veljače 2014., voditelj Odsjeka za odnose s javnošću u Kabinetu gradonačelnika u Uredu gradonačelnika od 11. veljače 2014. do 26. ožujka 2014. te stručni suradnik za protokol u Odsjeku za protokol Kabineta gradonačelnika u Uredu gradonačelnika od 27. ožujka 2014. nadalje, te kao stvarni voditelj poslovanja jednog trgovačkog društva, i II. okrivljenica, kao direktorica tog trgovačkog društva koje poslovnu djelatnost ostvaruje organiziranjem manifestacija na području Grada Zagreba, dogovorili da će I. okrivljenik, koristeći okolnost da je službenik u upravljačkim strukturama Grada Zagreba, te da se djelovanje udruge Zajednica folklornog amaterizma Grada Zagreba (ZAFAZ) u najvećem dijelu financira proračunskim sredstvima Grada Zagreba i da kao suradnik gradonačelnika Grada Zagreba ima utjecaj na odobravanje zahtjeva udruge ZAFAZ za dodjelu financijskih sredstava Grada Zagreba potrebnih za rad udruge, osigurati korištenje udruge ZAFAZ za potrebe poslovanja trgovačkog društva u kojem je I. okrivljenik stvarni voditelj poslovanja, a II. okrivljenica direktorica. U cilju realizacije dogovorenog III. okrivljenik je, kao predsjednik udruge ZAFAZ, neosnovano nalagao plaćanja u korist navedenog trgovačkog društva, dok je II. okrivljenica udruzi ZAFAZ ispostavljala fakture za usluge koje stvarno nisu obavljane. Osim toga,  udruga ZAFAZ vršila je i plaćanja troškova navedenog trgovačkog društva nastalih iz poslovnog odnosa s drugim subjektom, sukladno fiktivnim računima koje je ispostavljao IV. okrivljenik, kao odgovorna osoba jednog trgovačkog društva.

Nadalje, I. okrivljenik i II. okrivljenica su fiktivnim poslovima koje su dogovorili s V., VI. i VII. okrivljenicima, kao odgovornim osobama drugih trgovačkih društava, u svoju korist izvlačili novac iz trgovačkog društva u kojemu je I. okrivljenik stvarni voditelj poslovanja a II. okrivljenica direktorica. Pri tome je II. okrivljenica s VI. okrivljenikom dogovorila da će njegovom trgovačkom društvu omogućiti da bez plaćanja zakupnine njezinom trgovačkom društvu, u iznosu od najmanje 50.000,00 kuna, koristi jednu ugostiteljsku i jednu trgovačku kućicu na manifestaciji „Adventski štiklec“, te da će VI. okrivljenik zauzvrat angažirati drugo trgovačko društvo kojemu će društvo II. okrivljenice plaćati fiktivne račune.

Na opisani je način I. okrivljeniku i II. okrivljenici pribavljena nepripadna imovinska korist od najmanje 440.000,00 kuna, dok je udruga ZAFAZ oštećena za najmanje 53.200,00 kuna.

Možda vas zanima i ovo:
Message