Obavijesti

News

Komentari 31

Uskok 'češlja' Medikol: Ozračili nepotrebno više od 8500 ljudi?

Uskok 'češlja' Medikol: Ozračili nepotrebno više od 8500 ljudi?
1

Radiolozi upozoravaju da je nepotrebno ozračeno 8500 ljudi. Hebrang tvrdi da je 50 posto pacijenata snimljeno na Medikolovu skupom PET/CT uređaju bez indikacije

VIDEO

Uskok već dva mjeseca istražuje poslovanje privatne poliklinike Medikol zbog sumnje u korupcijsku spregu između državne institucije i privatne klinike, u što su uključeni i ugledni liječnici. Jutarnji list prenosi kako je  nepotrebnim dijagnostičkim postupcima PET/CT uređajem izloženo tisuće pacijenata. 

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je s Medikolom imao 11.000 ugovorenih obrada PET/CT uređajem u Splitu, Zagrebu i Rijeci, a upitno je jesu li uopće obavili toliko pregleda ili su sve samo naplatili HZZO-u.

Tvrtki Medikol d.o.o. je HZZO od 2007. do 2010. godine isplatio 231 milijun kuna. Medikol je inače u rukama obitelji Rajković iz Čakovca. Ivan Rajković (55), po obrazovanju kuhar, Ivanka Trstenjak Rajković (57), liječnica opće medicine i njihove dvije kćeri Irijana (28) i Ivija (26) su vlasnici poliklinike. Nije poznato ni jesu li kćeri završile medicinski fakultet, a prije 30. su postale najveće investitorice u privatnom zdravstvu u Hrvatskoj.

Tvrtku su otvorili još u Čakovcu te su posao proširili i u Zagreb. Jutarnji list piše kako uspon Medikola počinje povratkom HDZ-a na vlast. Trenutačno se gradi Medicinski centar Medikol na 30.000 kvadrata na istoku Zagreba, a u centar su uložili više od 370 milijuna kuna.

Ministar zdravstva Darko Milinović je komentirao kako u potpunosti podržava struku da se izrade smjernice prema kojima bi se znalo treba li pacijenta poslati na pretragu PET/CT uređajem. Ministra su pitali za komentar o istrazi u Medikolu, na što je on odgovorio kako mu nije poznato da se istražuje Medikol. 

Prof. Andrija Hebrang je rekao kako procjenjuje da je gotovo 50 posto pretraga PET/CT uređajem obavljeno bez prave indikacije te su pacijenti primili visoku dozu zračenja, koja može kasnije utjecati tako da neki od njih obole od malignih bolesti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Strava u Bjelovaru: Ubio punicu i više puta izbo ženu pa se ubio: 'Žena nije u životnoj opasnosti'
DVOSTRUKO UBOJSTVO

Strava u Bjelovaru: Ubio punicu i više puta izbo ženu pa se ubio: 'Žena nije u životnoj opasnosti'

Dvostruko ubojstvo šokiralo je Bjelovar u subotu ujutro. U stravičnom zločinu još je jedna žena teško ozlijeđena potvrdili su iz policije
Stravična nesreća kod Zeline: Iz potpuno smrskanog BMW-a su izvlačili ljude. Četvero  u bolnici
VATROGASCI SPAŠAVALI LJUDE

Stravična nesreća kod Zeline: Iz potpuno smrskanog BMW-a su izvlačili ljude. Četvero u bolnici

Do prometne nesreće došlo je u subotu iza ponoći na autocesti A4 na 72. kilometru u smjeru Zagreba. Četvero ljudi prebacili su u KBC Zagreb i KB Dubrava