News

Komentari 53

USKOK traži istražni zatvor za gradonačelnika Kutine i ostale

USKOK traži istražni zatvor za gradonačelnika Kutine i ostale

Pali su pod sumnjom u trgovanje utjecajem i podmićivanje zastupnika. Radi se o aferi koju su otkrila 24sata u seriji tekstova u kojima smo objavili kako se kadrovira u Kutini

Sudac istrage danas iza 15 sati će odlučiti hoće li uhićeni gradonačelnik Kutine Zlatko Babić, Davor Kljakić, Dražen Kinderman i Darko Kousek ići u jednomjesečni istražni zatvor, što je zatražio USKOK. Pali su pod sumnjom u trgovanje utjecajem i podmićivanje zastupnika. Radi se o aferi koju su otkrila 24sata u seriji tekstova u kojima smo objavili kako se kadrovira u Kutini.

POGLEDAJTE VIDEO Kadroviranje u Kutini

USKOK i MUP su objavili za što ih sve tereti.

"USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv četiri okrivljenika (1964., 1966., 1971., 1981.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela podmićivanja zastupnika i trgovanja utjecajem.

Naime, utvrđena je sumnja da je u vremenskom razdoblju od studenog 2019. do kraja travnja 2021., a s ciljem da na sjednicama Gradskog vijeća osigura dovoljan broj glasova gradskih vijećnika za donošenje Odluke o proračunu Grada za 2020. godinu, 57-godišnjak kao nositelj izvršne vlasti u gradu na području Sisačko-moslavačke županije dogovorio s 50-godišnjakom kao nezavisnim vijećnikom da će mu u zamjenu za njegov glas osigurati zaposlenje sina u trgovačkom društvu koje je u većinskom vlasništvu Grada. Također je s 40-godišnjakom kao oporbenim vijećnikom dogovorio da će mu u zamjenu za njegov glas osigurati povećanje plaće u navedenom trgovačkom društvu u kojem je i zaposlen. Potom su obojica, 50- i 40-godišnjak, sukladno dogovoru i glasali.

U cilju realizacije obećanog, korištenjem svog službenog položaja i autoriteta 57-godišnjak je zatražio od 55-godišnjaka, kao čelnika Gradskog vijeća te koalicijskog partnera, da kod direktorice navedenog trgovačkog društva osigura zapošljavanje sina osumnjičenog 50-godišnjaka te povećanje plaće zaposleniku tog društva odnosno osumnjičenom 40-godišnjaku. Na navedeno je 55-godišnjak pristao te koristeći svoj autoritet direktorici trgovačkog društva naložio da dogovoreno provede u djelo.

POGLEDAJTE VIDEO Kadroviranje u Kutini

Osumnjičeni 57-godišnjak također je, korištenjem svoga službenog položaja i autoriteta, tražio od osumnjičenog 55-godišnjaka da osigura zaposlenje ili nastavak radnog odnosa u navedenom trgovačkom društvu osobama ili članovima obitelji osoba s kojima je privatno i poslovno povezan, neovisno o stvarnim potrebama zapošljavanja. Na navedeno je 55-godišnjak pristao i tako nalagao direktorici društva, na koji način je zaposleno više osoba, neovisno o stvarnim potrebama zapošljavanja u trgovačkom društvu, neovisno o ispunjavanju propisanih uvjeta radnog mjesta te neovisno jesu li ta radna mjesta bila prethodno sistematizirana.

Također je osumnjičeni 55-godišnjak korištenjem svog službenog položaja i autoriteta nalagao direktorici društva da osigura nastavak radnog odnosa u tom društvu osobama ili članovima obitelji osoba s kojima je privatno i poslovno povezan ili da im osigura druga radna mjesta s većim koeficijentom za obračun plaće, iako te osobe nisu ispunjavale uvjete tih radnih mjesta ili radna mjesta nisu bila prethodno sistematizirana te neovisno o stvarnim potrebama društva za zapošljavanje.        

Na opisani način su počinjena kaznena djela protiv biračkog prava - podmićivanje zastupnika - opisano u čl. 339. st. 2. Kaznenog zakona (NN 125/11, 144/12, 56/15, 61/15, 101/17, 118/18, 126/19, 84/21) te kaznena djela protiv službene dužnosti - trgovanje utjecajem - opisano u čl. 295. st. 1 istog zakona", naveli su u MUP-u.

Najčitaniji članci