Obavijesti

News

Komentari 53

USKOK traži istražni zatvor za gradonačelnika Kutine i ostale

USKOK traži istražni zatvor za gradonačelnika Kutine i ostale

Pali su pod sumnjom u trgovanje utjecajem i podmićivanje zastupnika. Radi se o aferi koju su otkrila 24sata u seriji tekstova u kojima smo objavili kako se kadrovira u Kutini

VIDEO

Sudac istrage danas iza 15 sati će odlučiti hoće li uhićeni gradonačelnik Kutine Zlatko Babić, Davor Kljakić, Dražen Kinderman i Darko Kousek ići u jednomjesečni istražni zatvor, što je zatražio USKOK. Pali su pod sumnjom u trgovanje utjecajem i podmićivanje zastupnika. Radi se o aferi koju su otkrila 24sata u seriji tekstova u kojima smo objavili kako se kadrovira u Kutini.

POGLEDAJTE VIDEO Kadroviranje u Kutini

Pokretanje videa...

Zlatko Babić, Adrijana Cvrtila, Davor Kljakić VIDEO

USKOK i MUP su objavili za što ih sve tereti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv četiri okrivljenika (1964., 1966., 1971., 1981.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela podmićivanja zastupnika i trgovanja utjecajem.

Naime, utvrđena je sumnja da je u vremenskom razdoblju od studenog 2019. do kraja travnja 2021., a s ciljem da na sjednicama Gradskog vijeća osigura dovoljan broj glasova gradskih vijećnika za donošenje Odluke o proračunu Grada za 2020. godinu, 57-godišnjak kao nositelj izvršne vlasti u gradu na području Sisačko-moslavačke županije dogovorio s 50-godišnjakom kao nezavisnim vijećnikom da će mu u zamjenu za njegov glas osigurati zaposlenje sina u trgovačkom društvu koje je u većinskom vlasništvu Grada. Također je s 40-godišnjakom kao oporbenim vijećnikom dogovorio da će mu u zamjenu za njegov glas osigurati povećanje plaće u navedenom trgovačkom društvu u kojem je i zaposlen. Potom su obojica, 50- i 40-godišnjak, sukladno dogovoru i glasali.

U cilju realizacije obećanog, korištenjem svog službenog položaja i autoriteta 57-godišnjak je zatražio od 55-godišnjaka, kao čelnika Gradskog vijeća te koalicijskog partnera, da kod direktorice navedenog trgovačkog društva osigura zapošljavanje sina osumnjičenog 50-godišnjaka te povećanje plaće zaposleniku tog društva odnosno osumnjičenom 40-godišnjaku. Na navedeno je 55-godišnjak pristao te koristeći svoj autoritet direktorici trgovačkog društva naložio da dogovoreno provede u djelo.

POGLEDAJTE VIDEO Kadroviranje u Kutini

Pokretanje videa...

Babić, Kljakić i Cvrtila VIDEO

Osumnjičeni 57-godišnjak također je, korištenjem svoga službenog položaja i autoriteta, tražio od osumnjičenog 55-godišnjaka da osigura zaposlenje ili nastavak radnog odnosa u navedenom trgovačkom društvu osobama ili članovima obitelji osoba s kojima je privatno i poslovno povezan, neovisno o stvarnim potrebama zapošljavanja. Na navedeno je 55-godišnjak pristao i tako nalagao direktorici društva, na koji način je zaposleno više osoba, neovisno o stvarnim potrebama zapošljavanja u trgovačkom društvu, neovisno o ispunjavanju propisanih uvjeta radnog mjesta te neovisno jesu li ta radna mjesta bila prethodno sistematizirana.

Također je osumnjičeni 55-godišnjak korištenjem svog službenog položaja i autoriteta nalagao direktorici društva da osigura nastavak radnog odnosa u tom društvu osobama ili članovima obitelji osoba s kojima je privatno i poslovno povezan ili da im osigura druga radna mjesta s većim koeficijentom za obračun plaće, iako te osobe nisu ispunjavale uvjete tih radnih mjesta ili radna mjesta nisu bila prethodno sistematizirana te neovisno o stvarnim potrebama društva za zapošljavanje.        

Na opisani način su počinjena kaznena djela protiv biračkog prava - podmićivanje zastupnika - opisano u čl. 339. st. 2. Kaznenog zakona (NN 125/11, 144/12, 56/15, 61/15, 101/17, 118/18, 126/19, 84/21) te kaznena djela protiv službene dužnosti - trgovanje utjecajem - opisano u čl. 295. st. 1 istog zakona", naveli su u MUP-u.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a