Uskok zadovoljan presudom za aferu 'suhi led', obrana najavila žalbu: 'Ništa nije dokazano' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 4

Uskok zadovoljan presudom za aferu 'suhi led', obrana najavila žalbu: 'Ništa nije dokazano'

Uskok zadovoljan presudom za aferu 'suhi led', obrana najavila žalbu: 'Ništa nije dokazano'

Šostarov branitelj Nikola Drobec ocijenio je da nije zadovoljan ishodom postupka te je najavio žalbu na nepravomoćno presudu kojom je Šostar osuđen na četiri godine zatvora

VIDEO

Uskok je zadovoljan presudom kojom je bivši zagrebački pročelnik za zdravstvo Zvonimir Šostar osuđen na četiri godine zatvora zbog afere 'suhi led' kojom je Grad Zagreb oštećen za 38 milijuna kuna, dok je Šostarova obrana najavila žalbu na nepravomoćnu presudu.

''Potvrđeno je sve ono što je Uskok od početka tvrdio da je gradski proračun doslovno opljačkan'', kazao je u petak nakon izricanja presude zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković. Dodao je kako je tužiteljstvo zadovoljno činjenicom da je donesena presuda za pranje novca te primijenjen institut oduzimanja imovinske koristi.

Šostarov branitelj Nikola Drobec ocijenio je da nije zadovoljan ishodom postupka te je najavio žalbu na nepravomoćno presudu kojom je Šostar osuđen na četiri godine zatvora. ''Ništa od onih ključnih tvrdnji za koje je Šostar proglašen krivim nisu dokazane'', smatra odvjetnik. O žalbi će odlučivati Visoki kazneni sud.

Afera 'suhi led': Bandićev pročelnik Šostar dobio je četiri godine zatvora, Ljubiću 6 i pol
Afera 'suhi led': Bandićev pročelnik Šostar dobio je četiri godine zatvora, Ljubiću 6 i pol

Uz Šostara, u ponedjeljak je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđena Mirta Lončar, stručna savjetnica u Odjelu zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo te Davor Ljubić, direktor tvrtke Eko Tours, specijalizirane za čišćenje metodom suhog leda.

Afera 'suhi led': U ponedjeljak presuda Zvonimiru Šostaru
Afera 'suhi led': U ponedjeljak presuda Zvonimiru Šostaru

Lončar je osuđena na godinu dana uvjetno te u zatvor neće ići ako u narednih pet godina ne počini novo kazneno djelo, dok je Ljubić osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od šest i pol godina. Budući da mu je izrečena kazna dulja od pet godina, Ljubiću je određen istražni zatvor.

Mišković iz Uskoka je uvjeren kako će policija reagirati u slučaju da se Ljubić ne pojavi u istražnom zatvoru i da će ''on vrlo brzo biti tamo gdje treba biti''.

Prema presudi koju je donijelo sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Rahele Valentić, Šostaru se oduzima nešto više od milijun eura nezakonito stečene dobiti, odnosno nekoliko nekretnina na području Velike Gorice i BMW koje će postati vlasništvo države ako presuda postane pravomoćna. Uz to, Šostar mora uplatiti u proračun još oko 344.000 eura.

Ukoliko presuda postane pravomoćna, Ljubić će u državni proračun morati vratiti nezakonito zarađenih četiri milijuna eura, odnosno stotinjak nekretnina, od kojih je dio upisan na njegovu majku.

Tomašević o presudi za aferu 'Suhi led': 'Tražit ćemo natrag 38 milijuna kuna plus kamate!'
Tomašević o presudi za aferu 'Suhi led': 'Tražit ćemo natrag 38 milijuna kuna plus kamate!'

Sutkinja pohvalila Uskokovo ''čišćenje'' afere 'suhi led'

Sutkinja Valentić je tijekom višesatnog pojašnjavanja presude pohvalila Uskok naglasivši da je tužiteljstvo uspješno ''pročistilo'' aferu 'suhi led' u kojoj su Šostar i njegovu suradnici optuženi za namještanje poslova čišćenja ventilacijskih sustava sportskih dvorana.

Istaknula je i da je metoda čišćenja suhim ledom bila isključivo Šostarova odluka bez stručnog konzultiranja, a kojom se vodio svojim osobnim interesima.

Šostaru je kao otegotna okolnost uzeta u obzir činjenica da je kao čelnik socijalno osjetljivog resora izvlačio novac iz gradskog proračuna za kojeg je sutkinja Valentić naglasila da ga je koristio kao vlastiti bankomat. Kao olakotna okolnost mu je cijenjena zrela životna dob i dosadašnja neosuđivanost.

Mirti Lončar je kao otegotna okolnost cijenjena njezina svijest o počinjenu kaznenog djela, dok su joj kao olakotne uzete u obzir narušeno zdravstveno stanje, prijašnja neosuđivanost i nestjecanje imovinske koristi pri počinjenju kaznenog djela.

Uz Šostara, Mirtu Lončar i Ljubića optužnicom je na početku bio obuhvaćeno još sedam optuženih, no šestero se nakon priznanja nagodilo na uvjetne kazne, a jedan je u međuvremenu preminuo.

U optužnici podignutoj u prosincu 2017. Uskok je tvrdio da je Ljubić, kada je grad platio preko 52 milijuna kuna za poslove vrijedne tek 13,4 milijuna, Šostaru predao "točno neutvrđeni novčani iznos" i plaćao mu putovanja, hotele i ribolov te troškove putovanja članovima njegove obitelji "u sveukupnom iznosu od najmanje 176.869 kuna".

Tužiteljstvo je u optužnici tražilo da se svima oduzme protupravno stečena korist, dok su za Šostara zatražili tzv. prošireno oduzimanje imovinske koristi, budući da mu je utvrđen milijunski nesrazmjer između zakonitih prihoda i imovine. Taj je iznos isprva bio procijenjen na oko 10 milijuna kuna, ali je naknadno smanjen.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4

VIDEO

Povijesni kvar mreže: Vratila se struja u većini Dalmacije. Požar na dalekovodu u Crnoj Gori
IZ MINUTE U MINUTU

Povijesni kvar mreže: Vratila se struja u većini Dalmacije. Požar na dalekovodu u Crnoj Gori

Dogodio se raspad elektroenergetske mreže kroz tri države - prvo je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i dio Hrvatske - cijelu Dalmaciju, pa sve do Rijeke i trafostanice Brinje.

Dječak poginuo, Čeh uhićen!  Ušli na vojni poligon, dječaku je dao da uzme eksplozivno sredstvo
NOVI DETALJI TRAGEDIJE

Dječak poginuo, Čeh uhićen! Ušli na vojni poligon, dječaku je dao da uzme eksplozivno sredstvo

Smatrajući da neće doći do neželjene i po život opasne posljedice, s djetetom je ušao u zabranjeni  prostor i dopustio mu da pronađeno eksplozivno sredstvo uzme i ponese sa sobom
Pustili Čeha čiji je sin poginuo kod Obrovca na slobodu: Tvrdi da nije znao što su imali u autu
DJEČAK UZEO PROTUOKLOPNI METAK

Pustili Čeha čiji je sin poginuo kod Obrovca na slobodu: Tvrdi da nije znao što su imali u autu

Otac poginulog dječaka, doznajemo, ispričao je policajcima da su tek nakon eksplozije vidjeli što imaju u automobilu. Našu zemlju dobro poznaju i uvijek se vraćaju sa suvenirima