News

Komentari 25

Uskoro kreće popis stanovnika. Ako se odbijete popisati, kazne su od dvije do pet tisuća kuna

Uskoro kreće popis stanovnika. Ako se odbijete popisati, kazne su od dvije do pet tisuća kuna

Popisivanje se provodi u dvije faze. Prva će trajati od 13. do 26. rujna i u tom periodu moći ćete se putem E-građana popisati sami. Nakon toga slijedi terensko popisivanje koje će trajati od 27. rujna do 17. listopada

Popisivanje stanovništa kreće za dva tjedna. U slučaju da odbijete pustiti popisivače u kuću podliježete Zakonu o popisu stanovništva po kojem možete biti kažnjeni iznosima od 2 do 5 tisuća kuna.

- Popis stanovništva temelji se na izjavi pojedinca, a popisivač nema pravo tražiti dokumente ni provjeravati odgovore koje osoba daje. Ono čemu svaki građanin podliježe jest Zakon o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u RH 2021. godine, kojim su predviđene novčane kazne od 2000 do 5000 kuna za prekršaj fizičke osobe ako odbije dati podatke o popisnim jedinicama. Međutim građani mogu imati potpuno povjerenje u Državni zavod za statistiku jer svi podaci koje Zavod prikuplja službena su tajna - rekla je ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković za Glas Slavonije.

Popisivanje stanovništva provest će se u dvije faze.

Prva će trajati od 13. do 26. rujna i u tom periodu moći ćete se putem E-građana popisati sami. Nakon toga slijedi terensko popisivanje koje će trajati od 27. rujna do 17. listopada.

- Prva faza samopopisivanja kroz sustav e-Građani trajat će od 13. do 26. rujna i dovoljna je samo jedna osoba u kućanstvu koja se koristi sustavom e-Građani i moći će popisati sve članove svoga kućanstva. Ako se više članova kućanstva koristi sustavom e-Građani, također će samo jedna osoba popisivati sve članove kućanstva - rekla je Brković.

- Ako netko želi kroz sustav e-Građani popisati svoje starije roditelje, baku i djeda ili neku blisku osobu koja nije informatički pismena, odnosno ne koristi se internetom, može to učiniti, ali s vjerodajnicom na njihovo ime jer pripadaju drugom kućanstvu. Ono što je bitno naglasiti jest da osoba koja će samostalno popisati kućanstvo treba zapisati i spremiti kontrolnu šifru koju će dobiti na kraju samopopisivanja. Kontrolnu šifru može se zapisati, poslikati mobitelom ili isprintati te sačuvati do druge faze terenskog popisivanja kako bi je član kućanstva u kratkom kontaktu predao popisivaču - dodala je.

Kako bi popisali sami sebe i svoje članove kućanstva potrebno je samo da imate računalo i pristup E-građanima. Svi individualni podaci prikupljeni popisom stanovništva statistički su povjerljivi i službena su tajna te se objavljuju isključivo u zbirnom obliku.

 

Najčitaniji članci