Obavijesti

News

Komentari 65

Plenković: Zadržat ćemo i dalje najnižu stopu PDV-a na isporuku plina, peleta i drva za ogrjev

Plenković: Zadržat ćemo i dalje najnižu stopu PDV-a  na isporuku plina, peleta i drva za ogrjev

Vlada će donijeti i zaključak u vezi s ublažavanjem porasta cijene plina i sprječavanja izloženosti građana energetskom siromaštvu.Prema najavi premijera Andreja Plenkovića, i dalje će ostati najniža stopa PDV-a na plin

VIDEO

Danas na sjednici donosimo izmjene Zakona o PDV-u, zadržat ćemo najnižu stopu od pet posto na isporuku prirodnog plina i grijanja iz toplinskih stanica te na ogrjevno drvo, pelete, brikete i sječku. Na taj način omogućujemo svima da se po najnižoj stopi opskrbe na vrijeme ovim vrstama energenata, najavio je na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković.

Ministar financija Marko Primorac istaknuo je kako će se ta stopa primjenjivati do 31. ožujka iduće godine s ciljem zaštite građana i gospodarstva.

- Ovim produljenjem zadržat će se dosadašnja razina poreznog rasterećenja s obzirom na okolnosti koje su još uvijek izazovne, ublažit će se utjecaj porezne stope, prije svega, na cijene, čime će se spriječiti udar na standard građana i negativne posljedice za gospodarstvo u cjelini - kazao je. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'19,9 milijuna eura ostalo je neiskorišteno za subvencioniranje cijena plina, to će se preusmjeriti za pokrivanje razlike koja se odnosi na toplinarstvo'

Donijeli su i odluku o određivanju iznosa razlike između jediničnih cijena za centralne toplinske sustave i zatvorene toplinske sustave u odnosu na krajnje cijene isporučene toplinske energije.

- U paketu mjera prošle godine odlučili smo da za 155.000 građana neće doći do porasta cijena toplinarstva i ovdje trebamo pokriti tu razliku koja iznosi nešto više od 78 milijuna eura. Mislim da su građani mogli vidjeti kako smo činili sve kako bismo očuvali standard u ovom vremenu krize - kazao je ministar gospodarstva Davor Filipović.

Podsjetio je kako su u prvom paketu mjera prošle godine donijeli odluku i o subvencioniranju cijenu plina kućanstvima te mikro, malim i srednjim poduzetnicima. 

- Tada smo napravili projekciju da će za to biti potrebno skoro 160 milijuna eura, dio sredstava od 19,9 milijuna je ostao neiskorišten te će se taj iznos koristiti upravo za ovu razliku koja se odnosi na toplinarstvo - pojasnio je.

'Vlada izmijenila Zakon o doprinosima'

Vlada je usvojila i izmjene Zakona o doprinosima. 

- Time na još jedan način poboljšavamo položaj umirovljenika, ukidamo dodatni doprinos za zdravstveno osiguranje koje obuhvaća oko milijun umirovljenima, kojima se navedeni doprinos plaća na teret sredstava Državnog proračuna, i oko 32.000 koji sami plaćaju doprinos iz mirovine - istaknuo je premijer.

Ministar Primorac je pojasnio kako se povećava koeficijent za izračun osnovice samostalnim umjetnicima, kojima se doprinosi plaćaju iz Državnog proračuna s 0,8 na 1,2 te se ukida dodatni doprinos za zdravstveno osiguranje po stopama od 1 i 3 posto na mirovine ostvarene prema propisima o mirovinskom osiguranju.

- Dakle, radi se o ukidanju antirecesijskih mjera koje su bile uvedene 2009., a primjenjivat će se od 1. travnja - naveo je.

'Idući tjedan bit će politički važan'

Premijer se osvrnuo i na Zakon o trgovini i neradnoj nedjelji, o kojem se jučer raspravljalo u Saboru, a trebao bi stupiti na snagu 1. srpnja s punom primjenom od 1. siječnja iduće godine. 

- Kao što smo imali u izbornom programu, ideja je omogućiti ogromnom broju sugrađana da ostanemo na režimu od samo 16 radnih nedjelja i da pronađemo pravu ravnotežu između poslovnog i privatnog života. Ostavit ćemo dovoljno vremena poslodavcima kako bi režim funkcionirao od početka iduće godine. Ovo smo obećali u programu i ovo priželjkuje veliki broj građana - rekao je Plenković.

Sa sjednice su u saborsku proceduru poslali i konačne prijedloge Zakona o zdravstvenoj zaštiti te osiguranju, koji su temelj zdravstvene reforme.

Sve o pozadini iznenađujućeg pisma koje je Zoran Milanović uputio Andreju Plenkoviću...
Sve o pozadini iznenađujućeg pisma koje je Zoran Milanović uputio Andreju Plenkoviću...

- Idući tjedan će biti politički važan, imat ćemo i Zakon o trgovini, reformu zdravstvu, ali i veliki paket mjera, potporu građanima i gospodarstvu. To nam strasira put za jedno mirnije socijalno ozračje u mjesecima pred nama - poručio je.

'Državne obveznice upisalo je oko 44.000 građana, riječ je o zaista uspješnom projektu'

Govoreći o kupnji državnih obveznica, premijer je istaknuo uspješnost tog projekta. 

- Počela je sekundarna trgovina ovih obveznica i riječ je o zaista uspješnom projektu, ukupno milijarda i 850 milijuna eura upisanih obveznica i ulagača. To je najveća ovakva transakcija do sada, sudjelovalo je oko 44.000 građana, oni su uplatili oko milijardu i 300 milijuna eura, a ostalo su bili institucionalni investitori kod kojih je interes bio još i veći, ali je država u ovom trenutku procijenila da ne treba ići preko iznosa od 1,8 milijardi - rekao je Plenković.

Istaknuo je i kako je s ministrom Olegom Butkovićem bio jutros u Omišu na spajanju mosta Cetina, kojeg je ocijenio spektakularnim te je naglasio važnost tog mosta i obilaznice u kontekstu gužvi u špici turističke sezone.

Milanović se napokon priključio sankcijama protiv Rusije. Sada kaže da bi zabranio ruska imena
Milanović se napokon priključio sankcijama protiv Rusije. Sada kaže da bi zabranio ruska imena

Aktivnosti oko obnove: 'Završeno je savjetovanje za nabavu 500 mobilnih drvenih kuća, sad nam slijedi javna nabava'

Osvrnuo se i na obnovu, naglasivši kako se proces ubrzava, a Vlada je na sjednici usvojila program mjera obnove, kao i Uredbu o postupcima koji prethode sklapanju pravnih poslova u svrhu stjecanja prava vlasništva Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama, a osnovala je i Stručni savjet za obnovu.

- U posljednjih sedam dana završili smo javnu nabavu za odabir projektanata koji nam rade dokumentaciju za izradu projekata naših sugrađana smještenih u kontejnerskom naselju za 336 zgrada. Završeno je i savjetovanje za nabavu 500 mobilnih drvenih kuća za privremeni smještaj i sad nam slijedi nastavak javne nabave. Ovih ćemo dana raspisati javne pozive za odabir izvođača za nekonstrukcijsku obnovu kuća na Banovini, a najavljujem i, što je vrlo važno, javnu nabavu za odabir izvođača za 201 obiteljsku kuću, koja je u državnom vlasništvu na području Banovine - naveo je ministar graditeljstva Branko Bačić dodavši kako su u nabavi i odabiru izvođača za izradu projekata konstrukcijske obnove za 110 zgrada na Banovini i četiri višestambene zgrade s ukupno 55 stanova.

Milanović objavio pismo koje je poslao Plenkoviću pred Božić: Stavimo osobni sukob sa strane
Milanović objavio pismo koje je poslao Plenkoviću pred Božić: Stavimo osobni sukob sa strane

- Uključili smo u stambeno zbrinjavanje naših sugrađana i tvrtku Državne nekretnine, koje su na cijelom području zagrebačkog i petrinjskog potresa, obišli sve stanove u vlasništvu RH, a ima ih 216. Utvrdili smo da je njih 134 pogodno za uređenje za privremeno stambeno zbrinjavanje, još 40 ih se obnavlja kako bismo građane iz kontejnera mogli u njih smjestiti prije zime - naglasio je.

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, dodao je, obišla je 310 kuća koje se na području Banovine nude za prodaju.

- U uži izbor za moguću kupoprodaju, a koja može nastupiti tek nakon današnjeg dana, ušle su 142 nekretnine - kazao je dodavši kako će Agencija i graditi višestambene zgrade na zemljištima u vlasništvu države.

S današnjim danom, naveo je još, podneseno je zahtjeva za 545 milijuna eura iz Fonda solidarnosti za obnovu javne infrastrukture.

Malenica: 'Radimo na Zakonu o plaćama u državnoj službi i javnim službama'

Uoči sjednice Vlade izjavu medijima dao je ministar pravosuđa Ivan Malenica, koji je najavio kako se radi na nacrtu Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama, koji bi trebali u saborsku proceduru poslati do ljeta. Time će se, istaknuo je, redefinirati sustav nagrađivanja za državne i javne službenike.

Malenica je kazao da je cilj, između ostalog, da se uvede i sustav nagrađivanja državnih službenika i učinkovitiji sustav sankcioniranja.

HDZ i Plenković opstaju na vlasti zahvaljujući žetonizaciji i nekompetenciji opozicije
HDZ i Plenković opstaju na vlasti zahvaljujući žetonizaciji i nekompetenciji opozicije

O eventualnom negodovanju sindikata, ministar kaže:

- Postojali su nazad 10-tak godina brojni prijedlozi različitih vrsta zakona, rađene su i brojne analize, po prvi put radimo reformu sa Svjetskom bankom. Smatramo da ovaj zakon može biti učinkovit i može kreirati pravedan i pošten sustav samo u suradnji sa socijalnim partnerima. Vjerujem da će i sindikati na kraju biti zadovoljni - rekao je.

Komentirao je i izradu izmjena Zakona o kaznenom postupku i Kaznenog postupka te se osvrnuo na namjere predsjednika Zorana Milanovića koji je najavio kako će staviti veto na taj prijedlog.

- To je odluka predsjednika, a još nije vidio ni tekst Kaznenog zakona. Izmjene idu na sudionike kaznenog postupka, a mediji nisu sudionici - poručio je Malenica.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina