Obavijesti

News

Komentari 13

Milanović se napokon priključio sankcijama protiv Rusije. Sada kaže da bi zabranio ruska imena

Milanović se napokon priključio sankcijama protiv Rusije. Sada kaže da bi zabranio ruska imena
1

Jučer je Milanović poručio kako "treba zabraniti ruska imena" i poručio da "ima na nišanu one čiji je tata bio komunjara, koji su bili udbaši i JNA", a danas je pustio pismo iz prosinca u kojem traži sastanak s premijerom.

VIDEO

Samo dan nakon što je izjavio da "treba zabraniti ruska imena", poručujući kako "ima na nišanu" one čiji je "tata bio komunjara, koji su bili udbaši, JNA, a sada se pretvaraju da su veliki tuđmanovci", predsjednik Zoran Milanović objavio je pismo iz prosinca prošle godine u kojem pomirljivo traži sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem.

U pismu na kojem apelira na premijera da "ostave osobne odnose po strani i ispune ustavne obaveze u interesu Republike Hrvatske", jer to "prvenstveno duguju građanima koji su ih izabrali", Milanović traži usklađivanje vanjske politike, imenovanje veleposlanika, dogovor o obrani i nacionalnoj sigurnosti.

Nije spominjao uvjet da sugovornik ne smije imati rusko ime.

Odgovor na to i navodno još nekoliko takvih pisama nije dobio.

Pitanje je hoće li dobiti Plenkovićev odgovor na jučerašnju sočnu provokaciju.

I koji je zapravo pravi Zoran Milanović?

Onaj koji u pismima premijeru traži razgovor i dogovor u interesu građana i države ili onaj koji premijeru prigovara na "staljinističkim zakonima" i traži "zabranu ruskih imena"?

Sve je osobno

Milanović piše kako bi želio "osobne odnose staviti po strani", ali u ovom odnosu predsjednika i premijera osobno se više ne može odvojiti od službenog. Sve je osobno. Jer osobe čine instituciju, odnosno instituciju pokoravaju svojoj osobnosti. Ili popularno, karakteru.

Zoran Milanović nastupa kao predsjednik države, baš kao što Plenković nastupa kao premijer ili makar kao predsjednik HDZ-a. Sve što javno izgovori, izgovori kao predsjednik države. 

I svi njegovi jučerašnji komentari o Plenkoviću, "zabrani ruskih imena", o "udbašima i JNA i ocu komunjari", odaslani su od institucije predsjednika države na adresu predsjednika Vlade.

Ne može se razlučiti osobno od privatnog.

U interesu i na štetu države

I zato je nemoguće zamisliti kako bi taj sastanak Milanovića i Plenkovića oko vanjske politike, obrane, nacionalne sigurnosti i imenovanja veleposlanika, mogao izgledati, naročito nakon svega izrečenog s obje strane.

Milanović poziva premijera na sastanak u interesu države i građana koji su ih birali. Međutim, i njihovi javni obračuni nanose štetu državi i građanima, ne samo blokada institucija i politički hladni rat Pantovčaka i Banskih dvora. 

To je javno zagađenje i birtijaško pljuvanje.

Isti onaj predsjednik koji je jučer govorio da su mu "meta oni čiji je otac bio komunjara, a sada se pretvara da je veliki tuđmanovac", sjeo bi nasuprot tom istom premijeru čije "rusko ime bi zabranio".

Ili možda postoje dva Zorana Milanovića?

Jedan za javnu uporabu, drugi za privatne sastanke s Plenkovićem?

Dogovor s "udbašima"

Jedan koji nastupa kao stand-up komičar i zabavlja građane, glumi žestokog provokatora i zasipa premijera, ministre i čitavu javnost retoričkim granatama, a drugi koji bi se ipak dogovarao s premijerom na zatvorenim sastancima.

U interesu države i građana javno raketira one koj su "bili udbaši, JNA, koji imaju ruska imena" i "uvode staljinističke zakone dok se zemlja raspada od korupcije", a onda u interesu te iste države poziva te iste osobe na sastanke.

Može li Milanović, ovakav kakvog ga viđamo već godinama, doista ostaviti po strani osobe odnose s Plenkovićem? Može li to Plenković koji, saznajemo, ne odgovara na Milanovićeva pisma?

Probijanje leda

Milanovićev poziv na dogovor mogao je biti prvi korak u probijanju leda, predsjednik je u očima javnosti mogao ispasti pozitivac, faktor pomirenja, onaj koji smiruje strasti. Iako bi sjeo na dogovor s premijerom koji se nalazi na čelu kompromitirane i korumpirane vlade.

Ali njegova retorika pokazuje namjeru da sabotira taj dogovor.

Država je tako i dalje pod blokadom, a javnost pod anestezijom.

No Milanović je ipak pokazao da se priključio sankcijama protiv Rusije. Makar što se tiče zabrane njihovih imena.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.