Obavijesti

News

Komentari 149

Kraj recesije u RH na vidiku je, ali oporavak će biti prigušen

Kraj recesije u RH na vidiku je, ali oporavak će biti prigušen
1

Hrvatska je provela čak šest godina u recesiji, a gospodarstvo je u 2014. godini ipak sporije padalo nego prijašnjih godina, stoji u izvještaju Europske komisije

VIDEO

Kraj recesije u Hrvatskoj je na vidiku, ali oporavak će biti prigušen - zaključila je Europska komisija u najnovijoj, zimskoj ekonomskoj prognozi, javlja  Večernji.hr.

Hrvatska je provela šest godina u recesiji, a gospodarstvo je u 2014. godini ipak sporije padalo nego prijašnjih godina, kaže EK. 

- Blagi oporavak predviđa se za 2015., a rast će u 2016. dosegnuti 1 posto BDP-a, zahvaljujući investicijama iz EU fondova - zaključuje Komisija koja za tekuću godinu prognozira rast od simboličnih 0,2 posto.

Deficit opće države bit će 5,5 posto BDP-a u 2015. i 5,6 posto BDP-a u 2016. godini. To znači da Komisija u ovoj prognozi ne vidi da će Hrvatska ispuniti ciljeve koji joj je EU zadala u tzv. proceduri smanjenja prekomjernog deficita (EDP). 

Razlog za povećanje deficita u 2015. leži u "promjenama u oporezivanju osobnog dohotka" jer potencijalne mjere koje bi trebale nadoknaditi taj dio prihoda u proračunu "još uvijek su u velikoj mjeri nepoznate", smatra Komisija.

Javni dug bit će 84,9 posto u 2015. i 88,7 posto u 2016. godini.

"Želimo povećati osobnu potrošnju"

Kako god rast bio simboličan, ovim brojkama Vlada kao i ministar financija Boris Lalovac mogu biti barem malo zadovoljni. 

- Radimo na rasterećenju i oprostu dugova i drugim mjerama povećanja osobne potrošnje. Rade se brojne mjere i ja se nadam da će početi vraćati dio potrošnje. Na to su utjecale i niže cijene energenata. Bitno je promijeniti trend, to je važno - rekao je Lalovac.

Hrvatskoj više novca za zapošljavanje mladih

Dobra vijest je da je Europska komisija predložila da se za poticanje zapošljavanja mladih za ovu godinu izdvoji dodatna milijarda eura. To će Hrvatskoj donijeti više od 19 milijuna eura umjesto ranije predviđenog iznosa od 661.771 eura.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 149
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa