News

Komentari 177

Biden zabranio uvoz nafte, plina i ruskog ugljena: 'Ovo je novi udarac za Putinov ratni stroj'

Biden zabranio uvoz nafte, plina i ruskog ugljena: 'Ovo je novi udarac za Putinov ratni stroj'

Izvori kažu kako je SAD spreman zabraniti uvoz ruske nafte i bez participacije europskih saveznika u takvim sankcijama, a smanjenje uvoza ruske nafte najavila je i Velika Britanija

Očekuje se da će američki predsjednik Joe Biden danas službeno najaviti zabranu uvoza ruske nafte, prenosi Reuters.

Tvrde tako izvori upućeni u situaciju, dok je Bijela kuća najavila tek nove akcije protiv Rusije, ali nije spominjala moguću zabranu uvoza nafte.

POGLEDAJTE VIDEO: Biden zabranio uvoz ruske nafte

- Najavljujem da zabranjujemo uvoz ruske nafte i energenata i zadajemo udarac Putinovom ratnom stroju. Podržavamo Ukrajinu, ujedinjeni trud svih saveznika je potreban kako bismo zaustavili Rusiju i Putina. Mi možemo poduzeti ovaj korak kada drugi ne mogu jer naši partneri u Europi u većoj mjeri ovise o ruskoj energiji. Braniti slobodu košta i ovo će koštati i naš narod, ali smo ujedinjeni u odluci da moramo ovo učinit. Razgovarao sam i s predsjednikom Zelenskim. Svaki dan pošiljke pomoći iz SAD-a stižu u Ukrajinu - rekao je Joe Biden.

- Vodio sam brojne razgovore s našim saveznicima u Europi o potpunoj energetskoj neovisnosti i potrebi za čistom zelenom energijom. Tada se nitko više neće morati brinuti o plinu u budućnosti i nećemo morati ovisiti o Putinu i fosilnim gorivima - rekao je Biden.

- Putinov rat uzrokovao je bol i bespotrebne ljudske žrtve. Putin nastavlja po svom ubilačkom pohodu bez obzira na sve. Napada nuklearne elektrane i ne mari za moguće posljedice. Više od 2 milijuna ljudi je izbjeglo dosad iz Ukrajine. Nastavljamo podržavati hrabre Ukrajince u njihovoj borbi. Pokazali su hrabrost i poručili su da će braniti svoje domove. Podržavamo njihovu borbu protiv tiranije. Ovaj rat će oslabiti Rusiju, a ojačati svijet - poručio je Biden.

Biden surađuje sa saveznicima u Europi koji u mnogo većoj mjeri od SAD-a ovise o ruskoj nafti. Izvori kažu kako je SAD spreman zabraniti uvoz ruske nafte i bez participacije europskih saveznika u takvim sankcijama.

Bijela kuća također pregovara s čelnicima u Kongresu na uvođenju novih zakona o zabrani uvoza iz Rusije.

Ruska nafta je u SAD-u u 2021. činila oko 8 posto uvoza tekućih goriva, a na mjesečnoj bazi uvozili su preko 20 milijuna barela sirove i prerađene nafte.

Britanska će vlada pak oko 17 sati po srednjoeuropskom vremenu u utorak objaviti kako s vremenom planira smanjiti uvoz ruske nafte i plina, objavio je na Twitteru novinar Politica Alex Wickham, prenosi Reuters.

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je u ponedjeljak da svijet ne može jednostavno prestati koristiti naftu i plin iz Rusije, ali bi mogao ubrzati tranziciju.

POGLEDAJTE VIDEO: UŽIVO O RATU UKRAJINA RUSIJA

Najčitaniji članci