Obavijesti

News

Komentari 38

Plenković o plinskoj aferi: 'Nemamo cijelu sliku. Ja nemam podatke koje vi mediji imate'

Plenković o plinskoj aferi: 'Nemamo cijelu sliku. Ja nemam podatke koje vi mediji imate'

Premijer Andrej Plenković je nakon sjednice Vlade stao pred novinare, koji nisu dobili konkretne odgovore niti na jedno pitanje vezano za plinsku aferu u kojoj je sudjelovao HEP

VIDEO

Jeste svi tu koji ste htjeli doći, upitao je novinare premijer Andrej Plenković na početku presice na koju se spustio nakon sjednice Vlade, a aludirajući na potez predsjednika Zorana Milanovića, koji je zabranio dolazak na konferenciju novinaru Jutarnjeg lista i čitavoj medijskoj kući. 

Novinari su ga "rešetali" pitanjima o aferi u kojoj je HEP morao kupovati plin od INA-e i to za 41 euro po megavatsatu, cijeni koju je regulirala Vlada, a onda viškove prodavao i po tek jedan eurocent. No, nije dao niti jedan konkretan odgovor! Sukus - ništa ne zna i ta činjenica da ne zna, da ga nitko nije upozorio na problem, nije mu niti sporna. Ima vremena, kaže, za sklopiti sličice u mozaik. Ma bonaca, što bi rekao potpredsjednik Vlade Oleg Butković.

PRATITE UŽIVO:

Inače, na današnjoj sjednici Vlada je donijela novu Uredbu prema kojoj HEP više od danas neće morati kupovati plin od INA-e. To je rješenje da HEP u budućnosti ne gomila višak plina, no što sa situacijom koju imamo cijeli lipanj i u kojoj je HEP u toj preprodaji po bizarnim cijenama izgubio 10 milijuna eura? Premijer non-šalantno: "sve će se istražiti." Najbitnije je da su građani, zahvaljujući njegovoj Vladi, imali jeftiniju cijenu energenata, ponavljao je uporno. 

- S obzirom da je količina plina, koju je kupio HEP od INA-e, smještena u skladište Okoli, dosegla tolike razine da je čak HEP zapunio i tzv. zračne jastuke, više nema potrebe da HEP kupuje sve količine koje proizvodi INA. Drugo, kroz verifikaciju koju će provoditi HERA, omogućit će se kompenzacija opskrbljivačima u javnoj usluzi, primjerice Gradskoj plinari Zagreb. Mogu podnijet zahtjev prema Ministarstvu i reći kolika im je nabavna cijena plina viša od one koju fakturiraju svojim korisnicima - istaknuo je. 

'Sve ćemo utvrditi i ispitati'

Tko je kupovao plin, po kojim cijenama i koliki su točno gubici HEP-a? Mediji već dio informacija imaju, ali premijer - ne. 

'Nemojte reći da potpredsjednik ništa ne zna. Ne znam puno, znam malo i to sam sve rekao'
'Nemojte reći da potpredsjednik ništa ne zna. Ne znam puno, znam  malo i to sam sve rekao'

- U ovom trenutku još nemamo tu sliku, ja sam rekao prije dva dana ministru gospodarstva da napravi analizu i da vidimo što se dogodilo u tehničkom smislu s tim tzv. pozitivnim odstupanjima, a to je da netko pušta više plina u distribucijski sustav jer ga nema gdje skladištiti jer je skladište popunjeno i da se malo bolje razjasni cijeli taj sustav kako se upravlja i donose odluke s viškovima plina. Tu svoju ulogu imaju svi akteri od onih čiji je plin, HEP, vidjet ćemo najprije njihova izvješća, pa nakon toga što o tome kaže Plinacro, koji brine o tehničkom aspektu distribucijskog sustava plina, pa ćemo vidjeti što o tome misli HROTE, koji je  bitan za ekonomski aspekt i vidjet ćemo što o tome kaže HERA - kazao je dodavši kako je prerano u ovom trenutku da bi donijeli bilo kakav kategoričan sud u o tome tko je kupovao plin, kako, zašto. 

- Cijela ta procedura prodaje viškova plina je kompleksna, trebat će nekoliko dana da bismo imali cjelovitu analizu - kazao je.

HEP, s jedne strane, tvrdi kako je upozoravao Ministarstva gospodarstva da se stvaraju viškovi, a s druge strane je informacija da je Ministarstvo od HEP-a dobilo obavijest da ih koriste za proizvodnju struje i prodaju po tržišnoj cijeni. 

- Sve ćemo to utvrditi, sve ćemo ispitati. Ne mogu reći u ovom trenutku da imamo cjelovite informacije, ali najvažnije je bilo danas donijeti ovu odluku o izmijeni Uredbe, riješiti pitanje daljnje obveze kupovanja plina od INA-e pa onda posljedično i sastavljanja u sustav - rekao je premijer na pitanje koja je informacija točna. 

Smjena Barbarića? 'Rano je govoriti o tome u ovom trenutku. Bespravna gradnja i ovo su dvije odvojene stvari koje nemaju veze jedna s drugom'

Ukoliko se pokaže da nije sve čisto kad dobije izvješća, hoće li smijeniti šefa Uprave HEP-a Franu Barbarića, pitali su ga novinari. I ostali i tu bez odgovora.

HEP: 'Nemamo utjecaj na cijene i prodaju viškova Ininog plina'
HEP: 'Nemamo utjecaj na cijene i prodaju viškova Ininog plina'

- Vidjet ćemo, o tome je u ovom trenutku rano govoriti, moramo prvo dobro sagledati cijelu situaciju. Kad budemo imali sve podatke, onda ćemo razgovarati o daljnjim koracima - rekao je. 

Na podsjećanje novinara da je isti taj čovjek gradio bespravno vilu na Hvaru, Plenković poručuje kako je to druga tema. 

- Državni inspektorat je već djelovao. Sukladno zakonu djeluju prema svakome bez obzira o kojem je građaninu riječ. Razumljiv komentar i razumljivo pitanje, no ja bih odvojio te dvije stvari jer nemaju veze jedna s drugom. Jedna je privatna stvar gdje je Državni inspektorat poduzeo mjere, a druga je stvar puno šira gdje ima veći broj aktera i to ćemo sve ispitati - rekao je dodavši kako se svi moraju držati propisa pa tako i Barbarić. 

- Nisam imao o tome s njime komunikaciju. Ispitat ćemo baš sve detalje - rekao je upitan da li se čuo s Barbarićem i je li ga on kao šef HEP-a upozorio na viškove plina. 

'U petak sam doznao za ovu situaciju'

Na pitanje kad je on doznao da se plin prodaje čak i po jedan cent, premijer je istaknuo kako je doznao u petak nakon povratka iz Bruxellesa. Koliko je shvatio, dodao je, i ministar Davor Filipović je to doznao u petak. Novinari su ga upitali i osjećaju li se oni iz Vlade namagarčeni obzirom da ih nitko od energetskih aktera nije obavijestio o ovome.

'Prije sam mislio suprotno, ali više ne vjerujem da i Plenković nije dio koruptivne hobotnice'
'Prije sam mislio suprotno, ali više ne vjerujem da i Plenković nije dio koruptivne hobotnice'

- Mi se osjećamo jako sretni i zadovoljni što smo kroz energetsku krizu, zahvaljujući odlukama Vlade, prošli na način da si je ogroman broj građana, uključujući i gospodarske subjekte, mogla priuštiti energente u vremenu kada su oni bili u smislu cijena na najvišim razinama - okrenuo je priču premijer na svoj mlin. 

Ma, dobro, sve ćemo ispitati, ponavljao je pa su i novinari ponovili pitanje treba li nekoga smijeniti što ga nisu upozorili. 

- Imamo vremena za sve, sve ćemo ispitati - rekao je polako i sa smiješkom. 

'Nemam podatke'

Što se ima toliko ispitivati kad HEP gubi tolike milijune, u nevjerici su ponavljali i novinari. 

- Rekao sam da ćemo sve ispitati i kad budemo imali cjelovitu sliku, nije ovo jedina tema s kojom se bavimo, onda ćemo donositi odluke - ponavljao je i on. 

Kako je moguće, pitali su ga još, da on nema cjelovitu sliku, a da mediji imaju većinu toga, a to je da je PPD kupovao 63 posto od ukupnih količina viškova u lipnju po prosječnoj cijeni od 11 eura, a prodaju ga Gradskoj plinari Zagreb po 106 eura, što znači da je HEP izgubio 12 milijuna eura. 

Primorac: 'Ne znam detalje medijske informacije o HEP-u i gubitcima 10 milijuna eura'
Primorac: 'Ne znam detalje medijske informacije o HEP-u i gubitcima 10 milijuna eura'

- Ja te podatke nemam - mrtvo hladno je rekao. A da li ih je trebao imati?

- To je u ovom trenutku nebitno - rekao je. 

Na pitanje nije li zabrinjavajuće da od petka do danas nije dobio sve te podatke i informacije tko je plin i po kojim cijenama kupovao, premijer kaže - ne. 

- Zabrinjavajuće je to da se dogodilo to da kad je došlo do viškova mi nismo bili upozoreni na vrijeme. Sada ćemo u miru imati vremena sve to sagledati - rekao je. 

Na pitanje do kada je dao rok da mu se dostave svi podaci i izvješća, Plenković sarkastično: "evo, do kraja presice."

Milanović premijera pozvao na sastanak: 'Najprije se mora javno ispričati'

Sve ćemo ispitati, puno je tema s kojima se Vlada bavi, ponovio je. Jedna od njih je Milanović. Iako oko ove afere nije bio rječit već je ponavljao jedno te isto bez konkretnih odgovora, na temu oko Vojno-sigurnosno obavještajne agencije i nesuglasja s predsjednikom Milanovićem, koji ga je danas pozvao da sjednu za isti stol, e tu je za premijera "jako važno da javnost razumije."

- Što se tiče čelnika VSOA-e, Vlada je preko ministra Banožića, poslala prijedlog o imenovanju Mije Validžića još u veljači. Čovjeka koji je trenutno na čelu obavještajne uprave Glavnog stožera Hrvatske vojske, riječ je o časniku, pripadniku antiterorističke jedinice Lučko, Hrvatske vojske, ranije i policije, koji je bio i zapovjednik... Čovjek sa svim referencama da obavlja čelnu funkciju VSOA-e. I onda on kaže za čovjeka za kojeg je on nedavno supotpisao da bude prvi čovjek obavještajne uprave da smo ga bacili preko plota. E, vidite, za razliku od njega, mi poštujemo proceduru, zakon, Ustav. Isti Milanović, koji je silovao Ustav, nama sad soli pamet da je on taj koji štiti sustav, Ustav i proceduru - naglasio je. 

Budući da mandat ravnatelja u ostavci Ivici Kinderu ističe 10. srpnja, Vlada je pripremila i o tome je informiran Milanovićev savjetnik Dragan Lozančić, način kako da se ovlasti jednu osobu, a koja bi obavljala one poslove koje sukladno Zakonu može obavljati dok se ne postigne dogovor o čelniku VSOA-e, kazao je Plenković.

Na pitanje hoće li se sastati s Milanović, premijer je podsjećao na sve što je Milanović do sada izgovorio, napravio i blokirao.

- Ministar obrane je u proteklom vremenu predložio predsjedniku, sukladno Zakonu, niz kadrovskih rješenja koja tamo stoje i na njih se Milanović oglušuje. Mijo Validžić, pet mjeseci prijedlog stoji, Krešo Tuškan, prijedlog za direktora Glavnog stožera Oružanih snaga - stoji, Slaven Zdilar, prijedlog za zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta - stoji, Ante Tolić, prijedlog za predstavnika pri NATO-u - stoji, Milan Blažević za dužnost zapovjednika Obalne straže - prijedlog stoji već više od dvije godine - nabrojao je Plenković naglasivši kako je teret zastoja na Milanoviću.

- Kad je riječ o prijedlozima za veleposlanička mjesta, prijedlozi Ministarstva vanjskih poslova još prije tri godine, koji su mu neformalno dostavljeni, bili su ovako lakonski odbačeni s tezom "fifty-fifty." Mi smo bili spremni za razgovore, prijedlozi su odbačeni kvalificirani kao nekakvi HDZ-ovi prijedlozi, koji su se valjda u HDZ-u formirali. I po načelu "fifty-fifty", njegovih i naših veleposlanika, što je nevjerojatno, a koji nikada prije nije postajao, došli smo u situaciju da veleposlanici nisu imenovani, čelnik VSOA-e, diplomati... - rekao je. 

'Najprije reci: "sorry, stari, pretjerao sam", dok toga nema, nema ni sastanka'

Na ponovno pitanje hoće li se sastati s predsjednikom, Plenković podsjeća i na huškanje DORH-a na ministra Marija Banožića. 

Iako ga je glasnogovornik upozoravao da moraju ići, Plenković se nije dao. 

- Neka, neka, imamo vremena. Dakle, sve blokade su do Milanovića, činjenica je da on vrijeđa Vladu, HDZ, ministre, premijera, obiteljski, majke, očeve najružnijim jezikom pa se onda to perpetuira kao da je on, eto, takav, kao ono što je rekao Meša Selimović: "nisam ti ja, bolan, bolestan, nego sam takav" - e, to ne ide! Kako žanješ, tako siješ. Onaj tko je srozao političku kulturu u Hrvatskoj do mjere da sad baš svaka šuša može najbrutalnije vrijeđati, ne može očekivati tretman u cajtnotu imenovanja čelnika VSOA-e kao da se ništa nije dogodilo. Nepoštovanje, vrijeđanje, agresija - e, pa to ne ide. Ne pristajemo na neprihvatljivu diskvalificirajuću političku kulturu, tj nekulturu, onoga kojeg su predstavili da je normalan - rekao je dodavši kako ima jako puno obveza - od današnjeg odlaska u Orašje u BiH, sutrašnjeg u Dubrovnik... 

- Već idući put kad smo u Zagrebu, Kinder neće biti čelnik VSOA-e - rekao je. 

Na pitanje što s onom uzrečicom da pametniji popušta, premijer poručuje da to može biti u realnom životu s pristojnim i normalnim ljudima. 

- Da bi se došlo u poziciju da se razgovara, onda se mora napraviti tako fina i kulturna javna isprika meni, Vladi, ministrima, HDZ-u i javnosti za uništavanje političke kulture komunikacije i mi sad principijelno kažemo - ne, ne, prvo se ispričaj, lijepo, pristojno, reci oprostite, pretjerao sam, nisam bio dobre volje, ubiti ste OK, ali, znate, eto, meni se nekad omakne. E, kad mi to čujemo, kad javnost čuje "sorry, stari, pretjerao sam, znaš kakav sam", može. Dok toga nema, nema sastanka - rekao je.

A potom je otkrio i kako je predsjednik Milanović isključio dopisom iz delegacije ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana za summit u Vilniusu.

- Zamislite vi koji je stupanj osjetljivosti i tankoćutnosti. Naravno da ne može, predsjednik ide sa svojom delegacijom, a ministar sa svojom - poručio je. 

Kroz smijeh o svojoj Majdi Burić: 'Majda je kul, super je poentirala'

A kroz smijeh je komentirao i gostovanje na N1 televiziji svoje zastupnice Majde Burić, koja je izazvala lavinu komentara povodom najnovije afere preprodaje plina. Novinar Ranko Stojanac o plinskoj aferi, a ona o zločestim Mostovcima, zbog čega je snimka postala hit na internetu.

Snimka koju je tužno za gledati: Ovako HDZ-ovka iz 'srboljub' afere brani svog šefa Plenkija
Snimka koju je tužno za gledati: Ovako HDZ-ovka iz 'srboljub' afere brani svog šefa Plenkija

- Inače je meni Stojanac, koji možda nije onako iskreni, izvorni, iz trbuha fan HDZ-a, super simpatičan i drag. Postavlja lagana pitanja iz jednog kuta koji omogućuje sugovorniku da poentira i Majda je super poentirala. On je ubiti nju kriva pitanja pitao, ona je odgovarala na prava pitanja. Majda nam je kul - izvukao je na šalu svoju zastupnicu kroz smijeh. 

Upitali su ga i dobiva li Majda upute što da govori pred kamerama. 

- Majda je imala izvanredne odgovore. Majda govori što je bitno. Pametna je i odgovorna, profesorica hrvatskog jezika i jedina predstavlja u Saboru naše ljude iz Gorskog kotara - odgovorio je.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Snimili Rafale iznad Vukovara: 'Vidjeti ih iznad Vodotornja i bolnice je posebno i prekrasno'
AVIONI OBIŠLI HRVATSKU

Snimili Rafale iznad Vukovara: 'Vidjeti ih iznad Vodotornja i bolnice je posebno i prekrasno'

VUKOVAR - Bilo ih je prekrasno vidjeti u Vukovaru. Letjeli su prvo iznad vojarne, zatim iznad Vodotornja i bolnice. Baš prekrasan prizor. Nisu ni upola glasni kao primjerice Mig-ovi koji su u iznad Vukovara letjeli na Dan branitelja. Ovdje su prošli samo jednom i nastavili su dalje prema ostalim dijelovima Slavonije - javlja nam čitatelj Domagoj Astaloš iz Vukovara. Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak borbeni avioni Rafale preletjeti su područje Hrvatske, a snimke prelijetanja su nam poslali i čitatelji iz Bjelovara i Belog Manastira.