Obavijesti

News

Komentari 6

'Nemojte reći da potpredsjednik ništa ne zna. Ne znam puno, znam malo i to sam sve rekao'

'Nemojte reći da potpredsjednik ništa ne zna. Ne znam puno, znam  malo i to sam sve rekao'

Ministar i potpredsjednik Vlade Oleg Butković priznao je da nije normalno da Ministarstvo gospodarstva i HEP međusobno ne funkcioniraju. Ničiju ostavku neće tražiti, kaže, jer nije on tu da traži ičije ostavke

VIDEO

Ništa vam više u odnosu na jučer ne mogu reći jer ne znam, nisam još dobio podatke. Ono što mogu reći jest da će biti sjednica Užeg kabineta i da ćemo raspravljati o Uredbi, kojom ćemo regulirati taj problem koji je nastao oko viškova plina. Činjenica je da se taj plin prodavao po nižim cijenama i to ćemo sad regulirati, poručio je potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Oleg Butković, kojeg su opet poslali da on odgovara na pitanja novinara o novoj plinskoj aferi. 

Sutra će nakon sjednice Vlade biti sve objašnjeno i rastumačeno, dodao je. Naime, podsjetimo, HEP je prema Vladinoj uredbi morao otkupljivati domaći plin od INA-e po cijeni od 47,60 eura i prodavati ga za točno određene potrebe; za gubitke u distribuciji, kao i u transportnom sustavu, za kupce toplinske energije iz samostalnog sustava, za javnu uslugu za kućanstva te za kupce iz dijela kategorije poduzetništvo - i to po cijeni od 41 euro.

Međutim, kako se skladište plina sasvim napunilo, nastali su viškovi pa je taj plin ostao u transportnom sustavu i HROTE ga ja automatski prodavao dalje i to po cijeni od samo par centi po megavat satu. Iz HEP-a su odgovornost za to prebacili na Ministarstvo gospodarstva ustvrdivši kako Ministarstvo nije donijelo novu odluku o cijeni i raspodjeli prirodnog plina, a na što su ih više puta upozoravali, dok resorni ministar Davor Filipović vraća lopticu odgovornosti na njih.  

Višak u bescjenje: HEP na plinu gubi milijune, a oni se svađaju
Višak u bescjenje: HEP na plinu gubi milijune, a oni se svađaju

- Nekoliko je dopisa HEP-a bilo, jučer sam ih vidio, opširni su, no treba gledati cijelo ovo razdoblje kada je Vlada intervenirala na tržištu, kad smo imali situaciju da je cijena plina bila preko 200 eura u rujnu prošle godine, i vidjeti kako je HEP poslovao u cijelom tom razdoblju. Nemojmo sad gledati jedan ili dva dana koliko se tih viškova plina prodavalo. Utvrdit ćemo sve tko je pisao, tko je zvao, tko je s kime razgovarao, sve ćete znati - rekao je na pitanje je li vidio dopis HEP-a poslan još u travnju Ministarstvu gospodarstva, kako oni tvrde, a u kojem obavještavaju ministra Davora Filipovića da imaju viškove plina i da će ih prodavati. 

'Nisam ja tu da tražim ičije ostavke'

Upitan hoće li Vlada tražiti i dati javnosti koje su firme kupovale plin po tim bizarnim cijenama, Butković je poručio da će se sve znati. 

- Nemam vam što obećati, premijer je naložio ministru da to sve pogleda i istraži, to znači da će i javnost znati - kazao je.

Novinari su ga pitali i hoće li tražiti ostavku Frane Barbarića, prvog čovjeka HEP-a. Neće on, rekao je, tražiti ničiju ostavku.

- Nisam ja tu da tražim ičije ostavke, ja sam član Vlade. Ne mogu vam reći jer ja u ovom trenutku ne znam puno odgovora, bilo bi neozbiljno od mene - istaknuo je, a na pitanje kako to izgleda kada potpredsjednik za gospodarstvo kaže da nema pojma o svemu tome, Butković naglašava da nije to rekao. 

- Nisam rekao da nemam pojma. Djelomično znam, ali ne znam punu istinu. Nemojte sad reći da potpredsjednik Vlade ništa ne zna, nešto malo znam, a to što znam, to sam vam rekao - kazao je. 

'Prije sam mislio suprotno, ali više ne vjerujem da i Plenković nije dio koruptivne hobotnice'
'Prije sam mislio suprotno, ali više ne vjerujem da i Plenković nije dio koruptivne hobotnice'

U slučaju utvrđivanja nečije odgovornosti, o sankcijama će, dodao je, odlučiti predsjednik Vlade Andrej Plenković.

- Kad se utvrdi pravo stanje, ja ću zastupati stajalište i stvari koje su ispravne. Ja sam se uvijek zalagao za ispravno - rekao je i priznao da nije dobra situacija u kojoj Ministarstvo gospodarstva i HEP, glavna energetska kompanija, ne funkcioniraju. 

- To nije normalna situacija i ona se mora promijeniti - poručio je. 

'Potez Milanovića je nezapamćen'

Znači li to da će se morati mijenjati ljudi, pitali su ga novinari, a Butković istaknuo da je sve rekao.

- Energetski sustav i cijelo to funkcioniranje jest složeno, bez ikakve dileme, to je jedan dio koji je vrlo složen i pravno i zakonodavno i na terenu i tu treba neko vrijeme da se sa svime do kraja upoznamo. Sustav može biti jednostavniji, bolje bi bilo da je jednostavniji i da ga što više ljudi razumije - rekao je. 

Predsjedniče - Nedopustivo je. Ovog puta stvarno ste pretjerali
Predsjedniče - Nedopustivo je. Ovog puta stvarno ste pretjerali

Komentirao je i postupak predsjednika Zorana Milanovića, koji je zabranio novinaru Jutarnjeg lista, tj cijeloj toj medijskog kući, dolazak na jučerašnju konferenciju za medije. 

- To je potez koji je nezapamćen, mislim da nije dobar, svatko od novinara ima pravo doći, pitati i znati. To i je smisao te profesije, tako da zabraniti dolazak - to nije normalno - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi