Obavijesti

News

Komentari 94

Plenković: 'Ukrajina je naš prijatelj, spremni smo im pomoći i prihvatiti izbjeglice'

Plenković: 'Ukrajina je naš prijatelj, spremni smo im pomoći i prihvatiti izbjeglice'

Premijer Plenković oštro je osudio agresiju Rusije i najavio kako će podržati paket sankcija koje donosi EU. Čuo se i s Milanovićem i izrazio spremnost za održavanjem sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost

VIDEO

Rusija je započela ničim izazvanu vojnu agresiju čime je grubo pogazila suverenitet Ukrajine i međunarodno pravo. Riječ je o najvećem vojnom pohodu na tlu Europe još od Drugog svjetskog rata i najozbiljniji udar na sigurnost cijele Europe, poručio je na početku sjednice premijer Andrej Plenković. 

PRATITE UŽIVO: Sjednica Vlade

Rusija je, naglasio je Plenković, udarila i u same temelje svjetskog poretka koji se zasniva na miru, stabilnosti i poštovanju suvereniteta i neovisnosti nacija.  

- Cijela situacija je isključiva odgovornost Rusije, koju pozivamo da odmah prestane s vojnom agresijom i povuče svoje snage iz Ukrajine. Hrvatska, kao jedina članica NATO-a i EU, koja je i sama prije 30 godina bila žrtva brutalne vojne agresije Miloševićevog režima, najbolje razumije što to znači za Ukrajinu, kojoj Vlada još jednom izražava  punu solidarnost - poručio je premijer podsjetivši kako je Ukrajina bila prva članica UN-a koja je priznala neovisnost Hrvatske.

- Sada je na Hrvatskoj da bude na pravoj strani - mira, solidarnosti, demokracije i međunarodnog prava. Hrvatska bi pogazila sva svoja načela kada danas ne bi stala uz bok ukrajinskom narodu, koji se pokazao kao veliki prijatelj Hrvatske - istaknuo je dodavši kako će Hrvatska spremna humanitarno i tehnički pomoći Ukrajini, kao i prihvatiti moguće ukrajinske izbjeglice ako bude potrebe.

Od presudne je važnosti da se u Hrvatskoj zadrži jedinstvo i politička stabilnost, naglasio je.

- Za očekivati je da će ova agresija imati snažne posljedice, ne samo za sigurnosnu situaciju već, kao što vidimo od jutros, i na globalnu cijenu energenata. Naime, od jutros je cijena brenta nafte skočila za šest posto, megavatsat plina za 30 posto, a to znači da će Vlada nastaviti sa svojim mjerama ublažavanja udara na standard kućanstava i poduzeća. Danas je jasnije nego ikada koliko je za Hrvatsku važna diverzifikacija opskrbe plinom - rekao je dodavši kako će Vlada nastaviti i s ulaganjem u Hrvatsku vojsku. 

Istaknuo je i kako je od jutros u Banskim dvorima održan niz sastanaka oko ove situacije.

- Svi su maksimalno angažirani kako bi održali stabilnost svih sastavnica u ovakvim okolnostima. Čuo sam se s našim veleposlanicima, u stalnom smo kontaktu, a naša veleposlanica ostaje do daljnjeg u Kijevu, to je naša politička odluka i brinut će da se naši državljani povuku iz Ukrajine ukoliko to žele - rekao je i dodao kako je nazvao i predsjednika Republike Zorana Milanovića i obavijestio ga o stavovima Vlade. 

- Ujedno sam izrazio i spremnost Vlade i moju osobnu da se, s obzirom na ove okolnosti, održi i sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost. Što se mene tiče, može i sutra - poručio je. 

A Plenković popodne putuje u Bruxelles, gdje je za navečer sazvano i izvanredno Europsko vijeće na kojem će se donijeti paket sankcija prema Rusiji, a koje Hrvatska podržava.

Žurna pomoć Ukrajini

Vlada je odobrila upućivanje žurne pomoći Ukrajini i to prema popisu iskazanih potreba koji je uputila državna služba Ukrajine za izvanredne situacije.

- Kao izraz solidarnosti, Vlada Republike Hrvatske upućuje žurnu pomoć Ukrajini iz raspoloživih zaliha i sredstava Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva zdravstva, Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Hrvatske vatrogasne zajednice i to u obliku robe i opreme procijenjene vrijednosti 9 milijuna i 105.866 kuna - poručio je potpredsjednik Vlade Davor Božinović i dodao kako je Hrvatska spremna pomoći Ukrajini i u poslovima razminiranja.

Tako im Hrvatska šalje 30.000 komada ampuliranih lijekova, milijun komada medicinskih jednokratnih rukavica, 10.000 komada raznog sanitetskog materijala, milijun kirurških maski, 1000 sistema za infuziju, 10 komada CEIA CMD Compakt metal detector Version 1.34 , 10 kaciga BK-RAZ sa vizirom 6 mm debljine, 10 zaštitnih prsluka protiv krhotina Demining M5, 500 kreveta, 100.000 zaštitnih naočala, 2500 deka, mobilnu pumpu velikog kapaciteta s pripadajućom opremom, 5020 vreća za spavanje, 2000 kompleta prve pomoći, 10 malih šatora, 50 zaštitnih kaciga, 50 zaštitinih čizama, 50 vatrogasnih cijevi, 30 radnih cipela, 100 vreća za poplavu, 10 zaštitnih odijela, 50 spremnika za vodu, 10 potopnih pumpi za vodu, 10 motornih pila, dva balon reflektora za zaštitu. 

Epidemiološka situacija

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o epidemiološkoj situaciji. Danas smo zabilježili 2559 novozaraženih na PCR testu te 1348 na brzim antigenskim.

- U odnosu na tjedan ranije pad je to broja novozaraženih za 39 posto - rekao je.  

Na bolničkom liječenju je 1504 pacijenata, a na respiratoru njih 109.

- Do kraja tjedna očekujemo i dolazak proteinskog cjepiva, koje bi moglo biti rješenje za one koji se do sad nisu cijepljeni zbog postojećih kontraindikacija i skepsi prema do sad ponuđenim cjepivima - rekao je.

Naglasio je kako omikron izaziva blažu kliničku sliku, ali isključivo kod cijepljenih, koji su prethodno preboljeli Covid. Stoga i dalje treba biti oprezan, naglasio je, ali i najavio kako Stožer razmatra sve opcije pa tako i relaksaciju mjera. 

- Budući da do kraja mjeseca ističu postojeće mjere, a kontinuirano imamo pad novozaraženih, od početka idućeg tjedna se razmatra ukidanje pojedinih ili ublažavanje nužnih epidemioloških mjera - rekao je čelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović. 

A razmatra se, dodao je, ublažavanje mjera koje se odnose na ograničavanje okupljanja, testiranja u javnim i državnim službama te nošenje maski u školama. 

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman sastao se s ruskim i ukrajinskim veleposlanicima o stanju u Ukrajini, o čemu je dao izjavu za medije uoči sjednice Vlade.

POGLEDAJTE VIDEO: Izjava Grlića Radmana

- Nastojat ćemo pomoći u svim oblicima tehničke i humanitarne pomoći jer znamo kakve su bile i naše patnje. Ovo je nečuvena agresija - rekao je uoči sjednice Vlade Radman.

Otkrio je detalje sastanka s ukrajinskim veleposlanikom u Hrvatskoj. 

- Izvijestio me o stanju u Ukrajini. Primio sam ga u ranojutarnjim satima. Dvije zračne luke u Kijevu su uništene. Grad blizu poljske granice je bombardiran. Ubijeno je desetak civila i 40-ak vojnika. U ime Vlade izrazio sam solidarnost - rekao je Radman.

Na pitanje hoće li biti organizirane evakuacije naših državljana ukoliko će biti potrebno, Grlić Radman kaže "svakako."

- Veleposlanstvo ima dovoljno mjesta za sve njih, a mi ćemo raditi sve da omogućimo njihov povratak - rekao je. 

Sigurno da će Hrvatska iskazati solidarnost, dodao je, prema mogućim izbjeglicama koje će stizati iz Ukrajine.

Nije se čuo s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem, kaže ministar, a ne zna ni je li se premijer Plenković čuo s njim.

Uskoro više...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 94
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke