Obavijesti

News

Komentari 43

Plenković: 'Nadamo se što skorijem povratku naših državljana s djecom iz Zambije'

Plenković: 'Nadamo se što skorijem povratku naših državljana s djecom iz Zambije'

Na dnevnom redu su odluke o davanju prethodne suglasnosti društvu HŽ Infrastruktura za kreditno zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak te Privredne banke Zagreb

VIDEO

Ovaj tjedan bio je važan zbog informacije DZS-a da je ostvaren gospodarski rast u prvom kvartalu od 2,8 posto, što Hrvatsku ubraja među nekoliko vodećih zemalja EU kada je riječ o rastu u prvom kvartalu. Iz dosadašnjeg iskustva možemo s priličnom sigurnošću procijeniti da ukoliko je prvi kvartal bio 2,8 posto, da će zasigurno i drugi i treći, a vjerojatno i četvrti kvartal biti itekako dobri. A objavili su i kako je inflacija u svibnju iznosila 7,9 posto, što je značajno smanjenje u odnosu na travanj i najniža stopa od ožujka 2022., poručio je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade.

PRATITE UŽIVO:

Vidi se kako je najmanji utjecaj na inflaciju cijena energenata, a to je upravo zato što je Vlada donosila mjere, naglasio je. 

- Mi smo dali svoj doprinos i očekujemo od svih da se ponašaju vrlo racionalno u formiranju cijena - poručio je. 

Najavio je za ponedjeljak sjednicu Gospodarsko-socijalnog vijeća i sastanak sa sindikatima u kontekstu donošenja novog Zakona o plaćama u državnim i javnim službama.

Osvrnuo se na oslobađajuću presudu našim državljanima u Zambiji.

- Vidjeli smo da je sutkinja navela da nije dokazano da su naši državljani počinili kazneno djelo trgovine djecom, kao što nije dokazano niti da su dokumenti o posvojenju lažni. Podsjećam da je od trenutka njihovog pritvaranja pa do završetka postupka hrvatska država štitila prava i interese svojih državljana, pružili smo im konzularnu pomoć i štitili njihovo pravo na pošteno i nepristrano suđenje i humano postupanje. Štitili smo i prava četvero djece koja su stekla hrvatsko državljanstvo. U ovom trenutku, koliko je nama poznato, vode se daljnji administrativni postupci u vezi s djecom i vidjet ćemo sukladno informacijama koje će nam slati naši diplomatski predstavnici kako će teći dalje ovaj postupak njihovog spajanja s djecom. Nadamo se što skorijem povratku u Hrvatsku - kazao je.

Podsjetio je kako će građani sutra dobiti testnu poruku novog sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama.

Vlada je na sjednici, između ostalog, dala suglasnosti društvu HŽ Infrastruktura za kreditno zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak te Privredne banke Zagreb, kao i državno jamstvo u korist tih dviju banaka, a radi financiranja projekata iz CEF programa s ciljem održavanja dinamike ispunjenja financijskih obveza prema izvođačima vezano za dinamiku priljeva EU sredstava. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca