News

Komentari 141

Uskoro predbilježbe za cjepivo

Uskoro predbilježbe za cjepivo

Hrvatska je naručila 5,6 milijuna doza od različitih proizvođača jer svaka zemlja može za sebe zatražiti potrebnu količinu...

Cjepivo protiv korona virusa stiže i u Hrvatsku, a sve zdravstvene ustanove dobile su nalog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo po kojem do ponedjeljka moraju županijskim zavodima dostaviti popis djelatnika koji će se cijepiti protiv Covida-19, prenosi Jutarnji list.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Tako će se napraviti detaljan plan cijepljenja, a za sad se još uvijek ne zna koliki će biti odaziv zdravstvenih djelatnika. 

Podsjećamo kako je Hrvatska je naručila 5,6 milijuna doza od različitih proizvođača jer svaka zemlja može za sebe zatražiti potrebnu količinu, iako EU prema broju stanovnika raspoređuje proizvedene doze na pravičan način. Tih 5,6 milijuna doza dostatno je za 2,8 milijuna stanovnika jer, da bi cjepivo bilo učinkovito, mora ga se dva puta uzeti u razmaku od nekoliko tjedana.

- Ovo je najbrže razvijeno cjepivo u povijesti, ali treba znati da je odmah od početka pandemije bilo vidljivo kako se specifičan lijek neće pronaći, zbog čega su vrlo brzo uložena ogromna sredstva u istraživanje i proizvodnju cjepiva - objasnio je Capak zbog čega se cjepivo proizvelo brže nego inače. Pojasnio je i kako je Hrvatska birala koja će cjepiva naručiti:

- Bilo je izgledno da će AstraZeneca imati prvo registrirano cjepivo i mi smo onda naručili 3,6 milijuna doza. Dobili smo 2,7 milijuna doza jer bio je prevelik interes. Potom smo naručili i 900.000 doza od Johnson&Johnson tvrtke kako bismo ipak imali 3,6 milijuna doza, potrebnih za različite skupine.

S obzirom na to da je najizglednije da će u Hrvatsku prvo stići 125.000 doza cjepiva Pfizera i BioNTeha koje se mora čuvati na minus 70 stupnjeva Celzijevih u suhom ledu te se mora upotrijebiti u roku od šest sati, bitno je da se što prije izjasne oni koji se nalaze u prioritetnim skupinama - ljudi s povećanim rizikom od teških bolesti, zdravstveni djelatnici, korisnici domova za starije i nemoćne.

Nakon što su se izjasnili zaposlenici domova za starije, krenulo je i izjašnjavanje zdravstvenih ali i nezdravstvenih djelatnika koji rade u zdravstvu. 

Najčitaniji članci