Obavijesti

News

Komentari 62

Tomašević: 'Izabrano je novo Upravno vijeće Srebrnjaka i ide novi natječaj za ravnatelja'

Tomašević: 'Izabrano je novo Upravno vijeće Srebrnjaka i ide novi natječaj za ravnatelja'

Vezano za dodjelu novčane pomoći za oštećene obiteljske kuće do 50.000 kuna, Tomašević  je istaknuo kako je na drugom pozivu bilo 834 prijave, od čega će biti isplaćeno oko 22 milijuna kuna

VIDEO

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je redovnu presicu na kojoj je najavio nove planove Grada vezano uz obnovu, odvoz otpada, Advent, nastavu...

POGLEDAJTE VIDEO Presica Tomislava Tomaševića

Advent

Gradonačenik je osnovao radnu skupinu za organizaciju Adventa, poručila je njegova zamjenica Danijela Dolenec.

Na pitanje što će biti ako se dogodi da od lokacije za koju je ponudu dao samo jedan ponuđač odustane, hoće li se stići odraditi novi krug natječaja ili će kućice ostati prazne, Tomašević je istaknuo kako je za oko 90 lokacija došlo 234 prijava, koje se i dalje analiziraju.

- Još ovaj tjedan će se one analizirati i onda će se vidjeti hoće li se ići u novi krug, što se, naravno, još stigne, ili će se ostati na ovom broju kućica ili će se ići i na neki treći način licitacije s postojećim ponuditeljima - rekao je Tomašević.

Naime, najam kućica je predviđen od 27. studenog do 7. siječnja. Priključak za struju unajmljivači će morati sami osigurati. Stoga smo upitali što će od infrastrukture i programa Grad ponuditi i osigurati, osim naplate zakupa, gradonačelnik je istaknuo kako će Grad osigurati svu dekoraciju, zajedno s Turističkom zajednicom i dio programa. 

- Za sve logističke stvari smo formirali radnu skupinu koja će se baviti tim stvarima. Imajući u vidu da je ovo, nažalost, drugi pandemijski Advent, morat ćemo biti fleksibilni s obzirom na to kako će se pandemija dalje razvijati - rekao je.

Nova Upravna vijeća u zdravstvenim ustanovama

Nakon što je Darko Richter odustao od funkcije ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, a Upravno vijeće koje je imenovao Tomašević nakon toga podnijelo ostavku, gradonačelnik je danas otkrio da je imenovao četiri nova člana Upravnog vijeća te bolnice.

- Za predsjednika Upravnog vijeća imenovao sam dr. Goran Tešović. Kao članove Danka Velimira Vrdoljaka, Danijelu Širinić te Snježanu Pavlovski - istaknuo je dodavši kako će novo Vijeće u najkraćem roku održati sjednicu i raspisati natječaj za ravnatelja bolnice, nasljednika Bore Nogala, koji se također javio na prvi natječaj.

Novo Upravno vijeće imenovano je i u bolnici Sveti duh. 

- Predsjednikom Upravnog vijeća sam imenovao Darka Kaštelana, a za članove Anu Bobinac, Davora Katavića i Branka Ančića. Također će biti uskoro raspisan natječaj za novog ravnatelja, budući da aktualnom ističe mandat u siječnju - rekao je Tomašević.

Više o temi oko bolnice Srebrnjak pročitajte ovdje ==>> Natječaj za šefa Srebrnjaka je i dalje u tijeku, kandidati to ne znaju i nema Upravnog vijeća

Imenovana su i nova Upravna vijeća u Domu zdravlja Istok, Poliklinici za srčane bolesti i Specijalnoj bolnici Goljak.

- Imenovat ćemo Upravna vijeća i za druge zdravstvene ustanove i uskoro kreće niz natječaja za ravnatelje tih ustanova - rekao je. 

Obnova nakon potresa

Vezano za dodjelu novčane pomoći za potresom oštećene obiteljske kuće do 50.000 kuna, Tomašević  je istaknuo kako je na drugom pozivu bilo 834 prijave, od čega je prvim zaključkom podijeljeno gotovo 12 milijuna kuna, drugim 7,7 milijuna, a trećim će se isplatiti 3,3 milijuna kuna.

- Bit će isplaćeno u ovoj godini ukupno oko 22 milijuna kuna. Bio je i treći poziv, obrađuju se prijave, što znači da će biti isplaćeno oko 30 milijuna kuna do kraja godine - dodao je.

Naglasio je kako očekuje od države, kako je i najavila, da sve ono što se ne stigne financirati iz Fonda solidarnosti, obzirom da su rokovi za prijavu dobivanja tih sredstava izuzetno kratki, da se to financira iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

- Mi mislimo da bi prije svega trebalo ići u tzv. blokovsku obnovu. S obiteljskim kućama je logistički manji problem, ali vezano za višestambene zgrade u povijesnoj jezgri Grada mislimo da bi trebalo ići s blokovskom obnovom, blok po blok, a ne zgradu po zgradu - rekao je istaknuvši kako je na taj način lakše iskoordinirati obnovu i sve stručne službe.

- Očekujemo da obnova privatnih zgrada krene. Ona još nije ni krenula i tu od novog Zakona očekujemo da se, s obzirom na financiranje koje se prebacuje na državu i Grad, ubrza obnova. Naš Klub je podnio i neke amandmane, da se komunalne naknade mogu koristiti i za sufinanciranje obnove privatnih zgrada, a ne samo javnih, da se limiti zaduženosti lokalnih jedinica od 20 posto, koji se ne odnosi na energetsku obnovu i EU projekte, da isto vrijedi i za obnovu nakon potresa, da krediti ne ulaze u limit 20 posto zaduženosti - rekao je naglasivši kako planiraju povećati sredstva u proračunu za iduću godinu za financiranje privatne obnove. 

Licemjerno: Plenković se sad brine za Zagreb, a cijelo vrijeme je šutio o Milanu Bandiću...
Licemjerno: Plenković se sad brine za Zagreb, a cijelo vrijeme je šutio o Milanu Bandiću...

Otpad

Na pitanje novinara poručio je kako je u tijeku ishođenje dozvola za drobljenje glomaznog otpada na Jakuševcu, zbog čega unajmljena drobilica još uvijek nije u funkciji, te da će napraviti po tom pitanju sve što Zakon nalaže. Nije direktno odgovorio hoće li se raditi studija utjecaja na okoliš istaknuvši kako to prepušta stručnim službama.

- Što se tiče kupnje, drobilice su kupljene, no, kao što sam već rekao, postoji rok za prodavače da od svojih dobavljača nabave drobilice. Po uvjetima natječaja to je šest mjeseci, a dobili smo informaciju da bi to moglo biti u roku od oko tri mjeseca - rekao je gradonačelnik. 

Na pitanje oko natječaja za biootpad i hoće li posao biti dodijeljen C.I.O.S. grupi, Tomašević je istaknuo kako je još u tijeku žalbeni rok.

- Rok za žalbu je 28. listopada,  mislim da do sada nije bilo žalbi. Ako tako bude, onda će odluka biti i konačna - rekao je.

Dok Grad ne izgradi sortirnicu, jasno je da će morati surađivati s privatnim tvrtkama, istaknuo je.

- Mi radimo na pripremi dokumentacije za izgradnju sortirnice i za EU sredstva. Nakon što izgradimo sortirnicu, moći ćemo dobar dio te plastike koja se odvaja prodavati. I sortirnica i kompostana su višegodišnji projekti. Uskoro će ići pozivi za oboje od strane ministarstva, mislim prvi kvartal sljedeće godine, dakle za par mjeseci i tu bi Zagreb trebao biti spreman - rekao je.

Upitan je li izgledno da će C.I.O.S. dobiti opet posao za plastiku, gradonačelnik je poručio kako ne može reći što jest, a što nije izgledno.

- Svaki put kad surađujemo s bilo kojom privatnom firmom moramo za iznose koji su veći od 200.000 kuna za robe i 500.000 kuna za usluge raspisati natječaj i odabrati najpovoljniju ponudu - dodao je.

I dalje Holding posluje s Royal Media na poslu zbrinjavanja glomaznog otpada, potvrdio je gradonačelnik na pitanje. Na opasku novinara kako je toj tvrtki Državni inspektorat privremeno zabranio rad u Sisku, Tomašević je rekao da to nije znao i da će provjeriti.

- Prva informacija mi je to - rekao je.

Dok Tomašević tvrdi da imaju rješenje za glomazni otpad, u Čistoći sastanče s privatnicima
Dok Tomašević tvrdi da imaju rješenje za glomazni otpad, u Čistoći sastanče s privatnicima

Epidemiološka situacija i nastava u Zagrebu

Epidemiološka situacija nije dobra i pozivam sve građane da se cijepe i poštuju mjere, poručio je Tomašević.

- Rekli smo da nismo za zatvaranja, ali činjenica jest da brojevi jako rastu i apeliramo na građane da se cijepe. Vidi se u bolnicama da više od tri četvrtine građana na respiratorima nisu cijepljeni i da je cijepljenje najbolji način zaštite uz daljnje pridržavanje mjera. Što se tiče online nastave u školama, to ćemo iskoordinirati s Ministarstvom - rekao je.

Odgovorio je i na pitanje o Adventu. Postoji li šansa da ostane praznih kućica ako netko odustane?

- Došlo je više od 200 prijava, još tjedan dana će se one analizirati i onda će se vidjeti hoće li se ići u novi krug ili će se ostati na ovom broju kućica - rekao je Tomašević.

Prodaja poslovnih prostora

A nakon što je najavio prodaju gradskih poslovnih prostora s pravom prvokupa postojećim zakupcima, tu točku je sa dnevnog reda nadolazeće sjednice Skupštine povukao. Na pitanje o kojim novim modelima prodaje razmišlja, Tomašević je rekao kako je zakonski moguće ići i natječaj, no da je u tom slučaju potrebno promijeniti neke druge gradske odluke. 

- Tako da smo htjeli razmotriti različite opcije prije nego što smo išli na ovaj model ponude trenutnim zakupcima kako bi vidjeli da li tu možemo dobiti neke veće cijene, da li je to možda neki bolji način da Grad više uprihodi. Zato se povukla ta točka - rekao je.

Upitan ima li uopće Grad katalog svojih nekretnina, gradonačelnik je rekao da ima, ali da bi mogao imati i bolji. 

- I što se tiče imovinsko-pravnih odnosa, koji nisu čisti, informacija o zakupu, različite pravnih sporova... i tu definitivno ima puno posla općenito na evidentiranju gradske imovine. U tu svrhu je nedavno i donijeta Strategija upravljanja gradskom imovinom, trudit ćemo se da ta evidencija bude maksimalno transparentna - rekao je.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Iranskom predsjedniku ugrožen je život, spasioci probijali se do njega po gustoj magli: 'Molite!'
SRUŠIO SE HELIKOPTER

Iranskom predsjedniku ugrožen je život, spasioci probijali se do njega po gustoj magli: 'Molite!'

Loše vremenske prilike ometaju spasilačke službe da dođu do mjesta gdje se prisilno sleitio helikopter u kojem je bio iranski predsjednik

VIDEO Gusti dim u Zagrebu, gori tiskara na Trešnjevci: 'Vidio sam samo dim i vatrogasce'
UPUTILI OSAM VOZILA

VIDEO Gusti dim u Zagrebu, gori tiskara na Trešnjevci: 'Vidio sam samo dim i vatrogasce'

Na gašenje požara upućeno je osam vozila. Vatrogasci su nam potvrdili da je požar pod nadzorom te da se radilo o požaru stroja
Kako su se upoznali Plenković i samozatajna Ana: Spojio ih je Sabor, svadba je bila intimna...
RIJETKO SE POJAVLJUJE

Kako su se upoznali Plenković i samozatajna Ana: Spojio ih je Sabor, svadba je bila intimna...

Ana Maslać Plenković i hrvatski premijer imaju troje djece. Ne ističe se u političkim kampanjama i u javnosti se pojavljuje iznimno rijetko