Obavijesti

News

Komentari 51

Tomašević: Nema kašnjenja u plaćanjima za žičaru. Dodatnim radovima smanjit će se buka

Tomašević: Nema kašnjenja u plaćanjima za žičaru. Dodatnim radovima smanjit će se buka

Potpisat ćemo ankes ugovora s Dopel Mayerom i oni će napraviti radove na drugoj postaji u iznosu od 1,7 milijuna kuna i dodatne radove na stupovima kako bi se smanjile vibracije, rekao je Tomašević

VIDEO

Što se tiče situacije oko žičare i Doppelmayra, odmah da razjasnimo da nema nikakvih kašnjenja u plaćanju. Informacije koje su se pojavile nisu točne, poručio je na početku konferencije zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Naime, podsjetimo, prošlog tjedna smo objavili neslužbena saznanja kako Grad nije platio sve austrijskoj tvrtki Doppelmayr, koja će raditi na servisiranju žičare kada se pusti u rad. Tomašević je prije nekoliko dana istaknuo da prvi put čuje da tvrtki duguju novce pa je to i provjerio. 

'Dodatno smanjujemo buku koju proizvodi žičara'

Istaknuo je i kako je danas objavljena odluka o javnoj nabavi vezana za dodatno smanjenje buke na žičari. Podsjetio je kako je u petak bio tehnički pregled žičare te da se čeka uporabna dozvola. 

- Mi već i sad možemo dobiti uporabnu dozvolu po sadašnjim standardima, ali obzirom da se dio građana žalio na buku mi želimo napraviti dodatne radove kako bi se ona smanjila. Prije nekoliko mjeseci je bila raspisana javna nabava za radove na kutnoj postaji, koja je završila samo s jednom ponudom, ali ponuđača koji nije ispunio tehničke uvjete nabave - istaknuo je Tomašević dodavši kako su odlučili da ipak idu u taj proces pa će potpisati aneks ugovora s Doppelmayrom, kao proizvođačem opreme.

- Oni su vrhunska svjetska firma za proizvodnju opreme za žičare i oni će napraviti radove na kutnoj postaji u iznosu od 1,7 milijuna kuna plus dodatne radove, koji nisu bili predmet javne nabave, a koji su vezani za stavljanje pijeska u stupove kako bi se dodatno smanjile vibracije i buka, a kako se ne bi narušavala kvaliteta života građana - rekao je Tomašević.

Vazelin razdora: Grad Zagreb je dužan austrijskoj tvrtki, tko će onda podmazivati žičaru?
Vazelin razdora: Grad Zagreb je dužan austrijskoj tvrtki, tko će onda podmazivati žičaru?

Dodao je kako je tih dodatnih 1,7 milijuna kuna tek oko jedan posto same opreme žičare.

- Oprema kupljena od Doppelmayra iznosi 125 milijuna kuna, a to je samo dio ukupnih radova žičare, koji iznose 537 milijuna kuna. Ovih 1,7 milijuna kuna dodatnih radova, što iznosi tek oko jedan posto, mislim da je vrijedno uložiti kako bi se dodatno smanjila buka koja nastaje od žičare i kako bi se što više išlo u susret građanima koji žive pored nje - naglasio je. 

'Sudski postupak oko izvlaštenja je u tijeku'

Upitali smo gradonačelnika što je s poništenim rješenjem Grada o izvlaštenju vlasnika parcela u Gračanima na kojima se izgradio parking za potrebe žičare. Ministarstvo pravosuđa i uprave još je, podsjetimo, u lipnju ustvrdilo da je Grad nezakonito izvlastio vlasnike tih zemljišta, poništilo rješenje te naložilo da se postupak ponovi. Ukoliko se situacija ne riješi, vlasnici tih zemljišta mogu tužiti Grad i dobiti i veći iznos od onog što im je nuđeno za izvlaštenje. Tomašević je istaknuo kako je u tijeku sudski postupak oko toga. 

- Ali, riječ je o tumačenju koje je presedan i koje, ukoliko tako ostane od strane suda, to nije problem Gračana i žičare, odnosno parkinga za žičaru, nego je to onda problem za sve jedinice lokalne samouprave jer će onda postupci izvlaštenja biti znatno, znatno kompliciraniji i znatno, znatno sporiji, što će onda usporiti sve moguće projekte - od škola, vrtića do drugih projekata. I sada je to doista jedno pravno pitanje koje, na način kako će se riješiti taj spor, će imati reperkusije na sve jedinice lokalne samouprave - ističe gradonačelnik dodajući kako i Ministarstvo pravosuđa i uprave razmišlja o promjeni zakona kojim bi se raščistile takve situacije. 

'Interna kontrola poslovanja plinare još nije gotova'

Upitan o reviziji poslovanja Gradske plinare, Tomašević je rekao kako je državna revizija završena.

- Ali interna kontrola od strane Holdinga, odnosno Uprave, je još uvijek u tijeku i utvrđuju se sve okolnosti kako se upravljalo Gradskom plinarom Zagreb-Opskrba, da li je tu bilo nekakve individualne odgovornosti i kakve. Na temelju rezultata te kontrole će biti dalje postupci provedeni - rekao je Tomašević. 

Grad Zagreb i gradske institucije su potpisale ugovor s Plinarom Zagreb po fiksnoj cijeni, baš kao i bjelovarska knjižnica i bjelovarski muzej. No, zagrebačkim institucijama cijena plina nije rasla, dok su bjelovarske priključene za zagrebačku plinaru dobile anekse ugovore kojim će plin plaćati od sada po promjenjivoj cijeni. Upitan kako je moguće da u Zagrebu institucije nisu dobile takve anekse, dok u Bjelovaru jesu, Tomašević ističe kako sve ovisi o uvjetima javne nabave. 

Tomašević o golemim računima za plin: Napravit ćemo sve što možemo, treba pronaći rješenje
Tomašević o golemim računima za plin: Napravit ćemo sve što možemo, treba pronaći rješenje

- Budući da se radi o javnim ustanovama, trebalo bi provjeriti kakvi su bili uvjeti javne nabave za konkretno ove dvije ustanove. Ali koliko znam, za neke ustanove baš u Bjelovaru jesu ponuđeni aneksi, neke od njih su oni i potpisali. Ali provjerit ćemo konkretno da ne bih rekao nešto što nije točno. To je jedan od razloga zašto država kroz Središnji ured za javnu nabavu, koja je radila cjelovitu objedinjenu javnu nabavu, budući da su ugovorili što su ugovorili kao varijabilnu cijenu, više to nije moguće promijeniti jer bi to bilo kršenje prava javne nabave - rekao je. 

'Za sada računi za vodu neće poskupjeti, ali ne možemo ništa obećati'

Gradonačelnici okolnih gradova ističu bojazan kako će zbog pripajanja njihovih manjih vodoopskrbnih poduzeća Zagrebačkoj vodoopskrbi računi za vodu narasti i za 40 posto, a Tomašević poručuje kako razumije njihovu zabrinutost. 

- Da se mene pita, ne bi došlo do spajanja njihovih vodoopskrbnih područja s našim. Zagreb je ogromno vodoopskrbno područje, VIO već sada ima najveći broj korisnika u Hrvatskoj i u tom smislu ne vidim da je nužno spajanje manjih komunalnih vodoopskrbnih poduzeća s VIO u Gradu Zagrebu. Iz te perspektive razumijem i zašto se bune jer se onda to usklađuje s cijenama koje plaćaju Zagrepčani. Adresa za iskazivanje nezadovoljstva je Ministarstvo i Uredba koja to propisuje - kaže.

Hoće li Zagrepčanima poskupjeti računi za vodu?

- Za sada to nije razmotreno niti se nalazi u poslovnom planu Holdinga. Nadam se da do toga neće doći, no obzirom na cijene koje divljaju i inflaciju koja raste, ne možemo ništa obećati. Naravno da ćemo morati korigirati sve cijene s obzirom na to kako će rasti druge cijene energenata i drugih proizvoda - rekao je. 

Naglasio je i kako će Grad plaćati dvostruko veću cijenu za javnu rasvjetu.

- Javna nabava koju je Zagreb napravio za javnu rasvjetu je bila procijenjena na nekih 40-ak milijuna kuna, a dobili smo jednu ponudu i to od HEP-a po cijeni od 87 milijuna kuna. Dvostruko je veća cijena električne energije koju će Grad Zagreb plaćati za javnu rasvjetu nego što je bila procijenjena vrijednost - rekao je i dodao da se to dogodilo i u Rijeci, gdje su poništili javnu nabavu i pokrenuli novu. 

- I ponovno su dobili tu jednu ponudu i ponovno je cijena bila dvostruka. Tako da sve ovo što se događa s rastom cijenom ne može se ne odraziti na Grad i komunalne usluge, no trudimo se da to što više apsorbiramo - rekao je. 

O sortirnici otpada

Nekorektno je govoriti da gradska uprava u Zagrebu gradi spalionicu, uzvratio je udrugama za zaštitu okoliša koje su prosvjedovale prošlog tjedna i poručile mu da se nije odmakao od Bandićevih planova za zbrinjavanje otpada.

- Više puta smo istaknuli da nam to nije namjera i bilo bi dobro da se takve stvari ne govore. Govoriti za sortirnicu otpada, koja će sortirati ono što su građani odvojili u svojim kućanstvima, a to su prije svega papir, plastika, metal i staklo, u posebnu vrstu plastike kako bismo ju prodali, doista ne vidim kome ne bi bilo u interesu da to Grad Zagreb ima i da na taj način poveća prihode od gospodarenja otpadom. Ne vidim na koji način je takvo postrojenje uopće usporedivo sa spalionicom i može narušiti kvalitetu građana - rekao je naglasivši kako će građani puno više odvajati jer će im se to financijski isplatiti, a nakon čega će taj odvojeni otpad ići u sortirnicu od čega će zarađivati Grad, a ne privatne tvrtke.

Tomaševića su u Reciklažnom dvorištu dočekali prosvjednici
Tomaševića su u Reciklažnom dvorištu dočekali prosvjednici

- U prošloj vlasti nije izgrađeno ni jedno postrojenje u zadnjih 20 godina, a cijeli sustav gospodarenja otpadom je u velikoj mjeri počivao na suradnji s privatnim tvrtkama. Mi smo napravili zaokret u glomaznom otpadu, većina biootpada se i dalje zbrinjava kroz gradska postrojenja, a ne privatna poduzeća, a sad radimo to i za suhe reciklate, da se sortira kako bi se mogao prodavati na tržištu - poručio je gradonačelnik. 

'Uštedio sam od plaće'

Novinari su ga upitali i za najnoviju imovinsku karticu koju je objavio, a u kojoj je navedena štednja koje u prošloj nije bilo. 

- Ne znam zašto bi to uopće bilo pitanje. Prikazao sam štednju od 40.000 kuna u godinu dana. U tom smislu sam transparentniji od mnogih dužnosnika budući da se štednje koje su manje od godišnjih plaća uopće niti ne trebaju prikazivati. Ali ja prijavljujem doslovno svaku kunu koja je na mom računu. Mislim da je jasno kako je ta ušteda nastala - jednostavno od moje plaće, nema od kud nastati. Jer da nije, mislim da bi bio veći iznos - rekao je Tomašević, koji je u kartici prijavio i štednju supruge u iznosu od 70.000 kuna. 

Projekt o produženom boravku u vrtićima

Govoreći o narednoj sjednici Gradske skupštine ovog mjeseca, zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec najavila je projekt Sovica, za koji je Zagreb pred potpisivanjem sredstava iz EU fondova.

- Radi se o specifičnom programu vrtića da ponude produženi boravak do 21 sat - rekla je dodavši kako se planira i rad s djecom s poteškoćama, s darovitom djecom te s djecom strancima.

Vrijednost projekta je 5,5 milijuna kuna.

- Već u ožujku bi ovi programi ušli u vrtiće koji sudjeluju u projektu - rekla je.

Vezano za upitnik koji je Grad poslao roditeljima odgojiteljima, Dolenec je poručila kako je on dobrovoljan i anoniman.

-  A s ciljem da kvalitetnije profiliramo korisnike - istaknula je.

Obnova privatnih zgrada

Drugi zamjenik, Luka Korlaet, govorio je o obnovi nakon potresa.

- Obnova javnih zgrada odvija se punom parom, a pored toga tu je i tema privatnih zgrada u kojoj također aktivno sudjelujemo i činimo sve što je moguće u našoj ingerenciji. Alocirali smo 160 milijuna kuna za 2022. iz Fonda, a obnova bi trebala krenuti u ožujku - poručio je. 

Na pitanje kada će krenuti izgradnja prvih zamjenskih kuća u Zagrebu, Korlaet je ponovio kako Grad u obnovi privatnih zgrada ima ograničene ingerencije.

- Mi se pojavljujemo kao partner Ministarstvu i Fondu. To je u njihovoj ingerenciji. Prema informacijama koje imamo iz Fonda, početkom ožujka bi trebale krenuti prve konstrukcijske obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada, a isto tak i set nekonstrukcijske obnove kojima će se popravljati pročelja, zabatni zidovi... I tu se opet Grad pojavljuje kao partner, radimo na prometnoj regulaciji kako bi se izbjegli prometni čepovi - rekao je. 

Dodao je i kako se uređuju stanovi u koje će Grad smjestiti iz Hostela Arena one čiji su domovi stradali u potresu. 

- Lista je formirana, proces uređenja stanova je pri kraju i vjerujem da ćemo već idući tjedan ili onaj iza početi s useljavanjem naših sugrađana - rekao je dodavši kako se radi o 29 kućanstava koja se smještaju u gradske stanove.

Zapovjednik JVP Zagreb, Siniša Jembrih, izvijestio je kako su prošle godine imali 4600 intervencija, od čega je JVP odradio 3593. 

- Uklonili smo prošle godine 3216 kvadratnih metara fasada koje su prijetile građanima. Oko 1000 dimnjaka koji su visili s krovova. A u onom prvom potresu sve je bilo puta dva. I ovog vikenda smo imali uklanjanje dimnjaka u Dubravi i jučer i danas uklanjanje fasada - istaknuo je.

Govoreći o školskim odborima, Tomašević je istaknuo kako je završio proces za popunjavanje većine njih - popunjeno ih je članovima 170 od 192.

- Za još 22 odbora čekamo od državnih institucija provjeru kaznene evidencije kandidata. To je uvjet - rekao je podsjetivši kako su kao nova gradska vlast napravili potpuno novi model izbora članova školskih odbora.

- Do sada su se popunjavali isključivo odlukom gradonačelnika po nejasnim kriterijima, a mi smo odlučili da to napravimo tako da od tri predstavnika Grada Zagreba jedan bude predstavnik mjesne samouprave, a za preostala dva smo pozvali građane da se jave na javni poziv, koji je polučio ogroman interes. Imali smo 2963 prijave za 192 odbora. Javilo se 1596 građana. Ključno je da škole konačno postanu ustanove uklopljene u potpunosti u život lokalne zajednice - rekao je Tomašević. 

Tomaševićevi ljudi u Holdingu: Objavljena imena novih šefova i voditelja gradskih tvrtki
Tomaševićevi ljudi u Holdingu: Objavljena imena novih šefova i voditelja gradskih tvrtki

Što se tiče Covid potvrda, Tomašević je istaknuo da se zakoni i odluke Stožera moraju poštovati.

- 173 zaposlenika Gradske uprave je jučer testirano i sedam je bilo pozitivno na antigenski test. Upozoravali smo da će biti problema s radom gradskih službi, dobro je što je Stožer smanjio duljinu trajanja izolacije. Rade se veliki napori da javni prijevoz funkcionira, odvoz otpada i slično zbog velikog broja zaraženih odjednom - rekao je dodavši kako smatra da treba, obzirom na ponašanje Omikrona, razmotriti revidiranje mjera. 

- Nekoliko milijuna kuna nas je dosad koštalo testiranje zaposlenika - kazao je Tomašević.

Tomašević je rekao kako će roditelji vrtićke djece koja zbog samoizolacije izbivaju iz vrtića većinu mjeseca platiti 40 posto manju naknadu.

- To ovisi koliko dijete izbiva iz vrtića, ali ako doista izbiva većinu mjeseca, ne znam koliko točno dana, onda se taj račun smanjuje za 40 posto. Ali treba istaknuti, čak trećina roditelja plaća između 0 i 150 kuna, to su stvarno cijene, ako usporedite s drugim hrvatskim gradovima, koje su doista niske i tu Grad maksimalno subvencionira iz proračuna - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Plenković na Pantovčak donio 78 potpisa i dobio mandat; Svoj potpis mu je dala i Vučemilović
IZBORI 2024.

Plenković na Pantovčak donio 78 potpisa i dobio mandat; Svoj potpis mu je dala i Vučemilović

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!
SVE ZBOG POTPISA

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!

Jurčević se usprotivio  koalicijskom sporazumu s HDZ-om i bio je nezadovoljan što nisu dobili Ministarstvo kulture. Predsjedništvo bi trebalo predložiti tu sankciju Časnom sudu stranke koje će donijeti zadnju odluku
Nakon duge bolesti preminuo je Slobodan Ljubičić Kikaš, bio je Bandićev najbliži suradnik
UMRO U 66. GODINI

Nakon duge bolesti preminuo je Slobodan Ljubičić Kikaš, bio je Bandićev najbliži suradnik

Godinama je bio jedan od najbližih suradnika Milana Bandića i čovjek koji je ustrojio i vodio Zagrebački holding.