Obavijesti

News

Komentari 60

Barbarić mislio eskivirati Odbor, ali nije mu uspjelo, Plenković sa sjednice najavio njegov dolazak

Barbarić mislio eskivirati Odbor, ali nije mu uspjelo, Plenković sa sjednice najavio njegov dolazak

Nakon uvodnog obraćanja premijera, na sjednici Vlade trebali bi donijeti odluku o osnivanju Organizacijskog odbora za središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

VIDEO

Najprije da zahvalim potpredsjedniku Vlade Tomi Medvedu na postizanju dogovora o privremenom rješenju na čelu VSOA-e. Da ponovim, pozicija Vlade je i dalje čvrsta što se tiče Mije Validžića da preuzme tu dužnost i s te pozicije vodit će se razgovori u sljedećim tjednima s Uredom predsjednika da se to pitanje što prije riješi, poručio je na početku sjednice premijer Andrej Plenković.

Potom je podsjetio i nabrajao gdje su sve bili i što su radili ovog tjedna. 

- U petak smo predstavili prvi dio javnog poziva za gradnju škola, 302 milijuna eura vrijedan natječaj, u razdoblju pred nama osigurat ćemo 1,5 milijarde eura za izgradnju škola i sportskih dvorana s ciljem kretanja ka jednosmjenskoj nastavi. To je za 50 posto više sredstava nego smo imali za obnovu iz Fonda solidarnosti. Naravno, ovo je sve povezano i s izgradnjom, dogradnjom i opremanjem predškolskih ustanova - rekao je Plenković dodavši kako će se danas u Karlovcu riješiti problem na dionici brze ceste kroz Karlovac.

- Cesta dugačka 6,4 kilometara vrijednosti 24 milijuna eura premostit će prometne poteškoće koje su ranije postojale - rekao je. 

O plinskoj aferi: 'Više će o tome ministar Filipović i predsjednik Uprave HEP-a, a ja da podsjetim...'

A onda se osvrnuo i na plinsku aferu koja, kako je rekao, zaokuplja posljednjih dana javnost. Suština - sve je OK, a na dugo i široko je objašnjavao što je sve Vlada napravila kako bi pomogla građanima u energetskoj krizi. 

- O tome će danas biti više riječi na Odboru za gospodarstvo u Saboru, gdje će biti ministar Filipović i predsjednik Uprave HEP-a, čelnici HROTE-a i HERA-e te Plinacro-a - kazao je Plenković.

Najava dolaska predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića zapravo je preokret. Naime, kako su nam jučer odgovorili iz ove državne kompanije, koja je glavni akter ove afere preprodaje viškova plina, obzirom da je DORH pokrenuo postupanje, koje je tajno, tako su se i oni pozvali na tajnost. Svoje očitovanje su Odboru poslali, ali na ovu tematsku sjednicu Barbarić, dakle, nije mislio doći. A kako neslužbeno doznajemo, ovakav preokret dogodio se upravo po nalogu Plenkovića.

- Iskoristio bih ovu prigodu da ponovimo tijek događaja - energetska kriza uzrokovana je Putinovom agresijom na Ukrajinu, to je polazišna točka svih okolnosti u kojima djelujemo proteklih godinu i pol dana. Naša politika imala je dva ključna elementa - da cijena plina bude priuštiva građanima i instituacijama i da osiguramo opskrbu energentima. Da nije bilo odluka Vlade, da smo pustili da tržište određuje cijene, e onda bismo vidjeli što bi bile posljedice socijalne frakture, a mi to vidjeli nismo - rekao je naglasivši kako se to nije dogodilo slučajno nego ciljano pravovremenim odlukama Vlade.

- To je ključ uspješnog vođenja energetske krize. Prije godinu dana smo imali vapaj oporbe da hrvatski plin ne smije ići u Mađarsku i s ciljem europske politike osiguranja dovoljno zaliha plina mi smo osigurali da se podzemno skladište Okoli napuni na vrijeme i već smo oko 1. listopada bili blizu 100 posto - podsjetio je dodavši kako je politika osiguranja dovoljnih zaliha plina bila logična u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu.

'U trenutku kad je Vlada obaviještena od strane HROTE-a i HERA-e 29. i 30. lipnja Vlada je izmijenila Uredbu'

- Morali smo  osigurati energetsku sigurnost, pri čemu nam je pomogla činjenica da smo u vrijeme naše Vlade izgradili i učinili funkcionalnim LNG terminal na Krku. U cijelom tom kontekstu imao je važnu ulogu HEP, što je normalno jer je u 100-postotnom državnom vlasništvu, i upravo zahvaljujući tome došlo je do punjenja zaliha i osiguranja plina za ona kućanstva koja su bila u opasnosti da će ostati bez opskrbljivača. Ono što je dobro je da smo osigurali dovoljne zalihe plina i za iduću sezonu grijanja i da je došlo do otpuštanja viškova tijekom lipnja. U trenutku kad je Vlada obaviještena od strane HROTE-a i HERA-e, a to je bilo, 29. i 30. lipnja, Vlada je izmijenila Uredbu na prvoj sljedećoj sjednici i zaustavila odredbu da HEP mora kupovati plin od INA-e - naglasio je dodavši kako će se cijela ova situacija u idućem razdoblju rasvijetliti.  

- Zahvaljujući našim odlukama HEP je po puno povoljnijim cijenama nabavljao plin, situaciju u lipnju ćemo temeljito analizirati i vidjeti što dalje. Nikakvog efekta nema ovo na građane, a osigurali smo i da HEP prođe puno, puno bolje - poručio je. 

Na sjednici je Vlada donijela odluku o osnivanju Organizacijskog odbora za središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, kao i o umanjenju plaća pravosudnim djelatnicima za vrijeme provedeno u štrajku od 17. srpnja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura
DOBIO 13 GODINA ZATVORA

Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura

Bivši policajac Denis Lingart nepravomoćno je osuđen zbog 18 razbojništava i jednog u pokušaju. Mete su mu bile banke, Fina...