Tomašević o krizi u Zagrebu: 'Zvali smo SDP na sastanak, u nekoliko navrata su odbili' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 146

Tomašević o krizi u Zagrebu: 'Zvali smo SDP na sastanak, u nekoliko navrata su odbili'

Tomašević o krizi u Zagrebu: 'Zvali smo SDP na sastanak, u nekoliko navrata su odbili'
8

Zajedno s ravnateljem Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog, Mariom Kečom, govorit će o obnovi za koju je Grad Zagreb izdvojio gotovo 83 milijuna kuna.

VIDEO

Što se tiče koalicije, ja sam jučer rekao jasno da nije jasno što SDP u ovom trenutku želi. Mi smo i do sada bili otvoreni za reviziju sporazuma o suradnji, a naravno da smo otvoreni i dalje , poručio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević prilikom otvorenja obnovljene osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog, gdje nije mogao izbjeći pitanja o krizi vlasti nakon što je SDP raskinuo sporazum s platformom Možemo. 

Dvoje SDP-ovih zastupnika unatoč tome je jučer glasalo na sjednici Skupštine odluku o zaduženju Holdinga, s šef SDP-a Peđa Grbin za danas popodne zbog cijele situacije je sazvao i Predsjedništvo stranke. 

Dvoje SDP-ovaca omogućilo je Tomaševiću većinu. SDP miče Gotovca zbog raskida suradnje
Dvoje SDP-ovaca omogućilo je Tomaševiću većinu. SDP miče Gotovca zbog raskida suradnje

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac je, podsjetimo, istaknuo nezadovoljstvo zbog loše komunikacije s Tomaševićem i Možemovcima iako s njima čine većinu te što su odluku o zaduženju Holdinga dobili kad i svi zastupnici, osam minuta prije same sjednice u četvrtak. Stoga se ta točka prolongirala za jučer, a Tomašević je, kaže, o raskidu suradnje saznao ovog vikenda iz medija.

PRATITE UŽIVO: 

'Nekoliko tjedana smo tražili sastanak, oni su ga u nekoliko navrata odbili'

- Sve točke koje smo stavili na Gradsku skupštinu kao gradska uprava, stavili smo u dobroj vjeri. Smatramo da su one bitne za razvoj Grada i da očekujemo da zastupnici glasaju po savjesti. Tako je jučer i bilo, a kakva će biti daljnja suradnja s Klubom SDP-a, to će se vidjeti sljedećih dana - poručio je Tomašević dodavši kako će se ovih dana  o tome morati očitovati i gradski SDP i nacionalni SDP. 

I danas ponavlja kako nije točno da nije bilo komunikacije s partnerima.

- Netočno je jer su naši koalicijski sastanci znali trajati po tri-četiri sata, gdje bih ja osobno, kao i moji zamjenici, odgovarali na ama baš svako pitanje koje je gradski SDP imao. Nevezano samo za ingerenciju Gradske skupštine nego za našu ingerenciju kao gradske uprave. Na ama baš svako pitanje smo odgovarali - rekao je te naglasio kako su tjednima prije ove sjednice Skupštine tražili sastanak sa SDP-om. 

- Kako bi prošli kroz točke, a oni su ga izričito u nekoliko navrata odbili. Tako da ne znam kako netko može biti informiran ako odbija sastanak? S druge strane, što se tiče kredita, ponovit ću još jednom, ako je bio problem da ga se uvrsti po hitnom postupku na dnevni red zbog čega su raskinuli sporazum, to nema veze s vezom jer je upravo predsjednik gradskog SDP-a glasao da ga se uvrsti po hitnom postupku zato što smo se to dogovorili, kao i sve drugo. Obećao sam da ćemo ga uvrstiti na dnevni red, ali da će rasprava o toj točki biti četiri dana nakon kako bi svi zastupnici imali vremena proučiti sve materijale - poručio je i dodao kako je tako i bilo.

Bernardić: Situacija u Zagrebu gora nego što izgleda, spremni ćemo biti za izvanredne izbore
Bernardić: Situacija u Zagrebu gora nego što izgleda, spremni ćemo biti za izvanredne izbore

- To su sve teze koje ne drže vodu. Problem u komunikaciji - a sastanci se odbijaju. Nisu informirani - a ne žele se informirati. Ja doista ne znam što žele i to oni moraju sami shvatiti - ponovio je Tomašević.

Naglasio je kako su SDP-ovce zvali na sastanke oko svega. 

- O odluci o refinanciranju starog zaduženja Holdinga, u kojoj je samo osam posto za novo zaduživanje, smo ih obavijestili još u lipnju. U kolovozu sam osobno pričao s predsjednikom gradskog SDP-a i najavio da će to biti na Skupštini u rujnu. Ali što se tiče samih uvjeta, kamata i tako dalje, budući da se radi o poslovno osjetljivim informacijama, koje moraju u isto vrijeme biti objavljene na zagrebačkoj burzi radi obveznica Holdinga, nismo mogli u isto vrijeme svim zastupnicima, pa tako i SDP-a, reći o kojim uvjetima se radi - pojasnio je Tomašević. 

Dodao je kako im je u ponedjeljak ujutro (jučer) ponudio da im odgovori na sva pitanja koja imaju vezano za taj kredit.

- No, ta opcija se nije iskoristila. Ako se htjelo više informacija, to bi se i dogodilo. Ali, ponavljam, materijali su bili od četvrtka i Odbor za financije je bio u četvrtak s temom kredita Holdinga, koji je prošao jednoglasno, a predsjednica tog Odbora je iz Kluba SDP-a - rekao je.

Klisović odbio dati ostavku, SDP se raskolio nakon odluke o prekidu suradnje s Možemo!
Klisović odbio dati ostavku, SDP se raskolio nakon odluke o prekidu suradnje s Možemo!

'Spremni smo i za nove izbore ako treba, mi se toga ne bojimo'

Na pitanje tko je točno odbijao sastanke, Tomašević nije želio ulaziti u detalje.

- Ja mislim da je loša komunikacija kada vaš partner jednostrano raskine sporazum o suradnji, vi to saznate iz medija i onda vas predsjednik zagrebačkog SDP-a dva dana poslije nazove da vam to kaže - rekao je dodavši kako nisu bili upoznati prije s nekakvim nezadovoljstvom SDP-a. 

- A razlozi koji su se anonimno počeli pojavljivati u medijima, ne drže vodu - rekao je. 

Upitan što očekuje od današnje sjednice Predsjedništva SDP-a, poručio je da ne očekuje ništa jer se ne petlja u tuđe unutarstranačke odnose. 

- Nije na meni da se u te odnose miješam. To su unutarstranačke stvari. Mi predlažemo i predlagat ćemo sve točke u dobroj vjeri, uvijek smo spremni na komunikaciju oko toga, dapače, povlačili smo točke s dnevnog reda ukoliko su gradskom SDP-u bile problematične, nismo imali problema s glasanjem, uvijek smo spremni za suradnju. Međutim, ako do te suradnje neće doći iz bilo kojih razloga, naravno da smo spremni i za nove izbore. Mi se toga ne bojimo - dodao je.

Borzan o Gotovcu i Možemo!: Važno nam je graditi mostove suradnje s bliskim strankama
Borzan o Gotovcu i Možemo!: Važno nam je graditi mostove suradnje s bliskim strankama

Vezano za projekt robotaksija, koje treba razviti Mate Rimac te raspisivanje natječaja za osnivanje i prijenos prava građenja na gradskom zemljištu na kojem bi trebao niknuti Rimčev Centar mobilnosti, a što je, također, navodno jedna od točaka prijepora SDP-a s Možemo, novinari su ga upitali je li uključio i niže razine, mjesne odbore, jer će sada jedna zelena površina postati "ne zelena."

- Ta površina prema GUP-u nije zelena površina, nego ima infrastrukturnu namjenu i jedino može biti infrastrukturna namjena s obzirom gdje se nalazi - pored mosta, savskog terminala gdje ide željeznička stanica, omeđena s četiri ulice sa svake strane. I jesmo uključili mjesnu samoupravu jer se mišljenje zatražilo od mjesnog odbora Knežija, gdje se ta parcela nalazi, i koji je jednoglasno dao pozitivno mišljenje za takav natječaj. A o toj odluci je glasao i vijećnik SDP-a - rekao je. 

Izmjene GUP-a 

Zamjenik Luka Korlaet je istaknuo kako su u tijeku izmjene Generalnih urbanističkih planova Zagreba i Sesveta.

- Pokrenuta je stručna rasprava 9. rujna i trajat će do 23. rujna. U okviru te rasprave bit će i javna tribina 21. rujna. Želimo definirati nedvosmislena urbana pravila - rekao je.

A zamjenica Danijela Dolenec najavila je za sutra raspisivanje natječaja za pročelnika Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje, koji će biti otvoren 15 dana.

Komentirao je i novi model upravljanja otpadom 

Novinari su ga pitali za bokseve za odlaganje otpada, za čiju izgradnju se preporučuju četiri firme. Na pitanje na temelju kojih se referenci preporučuju baš te četiri tvrtke, od kojih se jedna bavi stanogradnjom i postoji tek godinu dana,  Tomašević je istaknuo kako na stranicama GSKG-a postoji lista, ne četiri nego puno više firmi koje mogu izraditi bokseve i koje su se javile da su zainteresirane za izgradnju.

- Budući da nema javne nabave jer se direktno ugovara od predstavnika, suvlasnika višestambenih zgrada, od koga će kupiti box, to je njihova stvar. Te četiri firme su firme koje su isporučile gotov box prema projektu i trenutno ih rade. Bio je iskaz interesa, sve firme su navedene na stranici, svatko može kontaktirati koga želi i kupiti od koga želi, a ove četiri su samo zato što su isporučile neke testne bokseve - rekao je. 

Postoji tipski standardizirani projekt odobren od strane Ministarstva graditeljstva, dodao je, i isključivo po njemu se box može izraditi. 

- Ove su četiri su izradile testne bokseve i na temelju toga znači da su spremne - rekao je. 

Na temelju jednog boksa, upitala je novinarka. 

- Pa da, na temelju jednog, u smislu da on zadovoljava neke tehničke specifikacije. Ali, ponavljam, bilo koja zgrada može uzeti bilo koju firmu, ovo nije javna nabava - kazao je Tomašević.

Na pitanje koliko, prema njegovog procjeni, takvih bokseva treba biti izrađeno u Zagrebu te koja je vrijednost jednog, Tomašević je rekao kako se sadašnje cijene kreću oko 20.000 kuna po jednom boksu, što je dovoljno za 35 stanova.

- Dakle, ta cijena se dijeli s 35. A koliko će ih biti potrebno, to je dinamična situacija jer se ona mijenja iz dana u dan. Nakon pregleda je četvrtina spremnika vraćena u prostor višestambenih zgrada i maknuti su s javnih površina. Taj proces ide dalje jer se više i više predstavnika suvlasnika javlja. Bilo je 4000 pregleda, što se tiče ljudi koji su htjeli vidjeti da li njihovi kapaciteti zadovoljavaju i da li mogu postaviti box na javnu površinu jer je to zadnja opcija koju želimo - rekao je.

'Uskoro rješenje za 50.000 korisnika koji su ostali bez opskrbljivača plina'

Osvrnuo se i na situaciju u Gradskoj plinari Zagreb (GPZO).

- Jako je loše regulirano tržište plina, tu je onda i uloga zakonodavca koji je to regulirao, ali i nezavisnog regulatora, a to je HERA. Još jednom ću podsjetiti da je GPZO zajedno s drugim opskrbljivačima još u prosincu prošle godine upozorio HERA-u i u više navrata na sastancima kasnije, da će doći do ove situacije da će privatnici, kad im to odgovara izaći van s tržišta, ostaviti svoje korisnike bez plina i da će to onda pasti na javne opskrbljivače poput GPZO-a, koji bi onda odjednom morali kupiti plin po šest puta većoj cijeni nego što smiju prodavati po zakonu - rekao je ponovivši kako GPZO nije mogao kupiti veće količine plina u odnosu na svojih 300.000 kućanstava za dodatnih 50.000 korisnika, koji sada žele prijeći njima nakon što su ostali bez privatnih opskrbljivača, jer bi to značilo penale za GPZO.

'Građani ne smiju ostati bez plina, ali ni GPZO otići u stečaju'
'Građani ne smiju ostati bez plina, ali ni GPZO otići u stečaju'

- Kad kupite veće količine plina nego što ih potrošite, plaćate penale. Zato i postoji procedura da kad naručujete količine plina, trebate o tome obavijestiti HERA-u - rekao je.

Naglasio je kako je ovo sad problem za koji GPZO nikako ne može biti odgovoran.

- Upozorio je sve vladajuće oko toga. Sastanak s premijerom nismo imali, bio je s ministrom, s kojim sam u intenzivnoj komunikaciji i radimo na rješenju. Mislim da smo sada blizu rješenja. Ne možemo dozvoliti ni kao Grad Zagreb, ni kao Vlada RH, da 50.000 korisnika 1. listopada ostane bez plina, ali isto tako ne možemo mi dozvoliti da 300.000 korisnika, za koje je GPZO osigurao plin šest puta jeftiniji od tržišne cijene za sljedeće dvije godine, ode u stečaj i da onda ti korisnici ostanu bez plina - naglasio je i dodao kako će javnost uskoro saznati kakvo će biti rješenje za tu situaciju.

Obnovljena škola: Jedna od modernijih u RH

Tomašević je završetak obnove Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog upriličio zajedno s ravnateljem Mariom Kečom.

Grad Zagreb za ovaj je projekt izdvojio gotovo 83 milijuna kuna. Dio okoliša ove škole pripada povijesnoj urbanoj cjelini koja je upisana u Registar kulturnih dobara RH.

Zagreb: Gradonačelnik Tomašević sa suradnicima obišao potpuno obnovljenu školu K.Š. Gjalski

Ravnatelj Keča se zahvalio Gradu Zagrebu, ali i gradonačelniku Tomaševiću, posebno njegovu zamjeniku Korlaetu, na odlučnosti u dovršavanju projekta da na vrijeme započnu s nastavom. 

- Bez njegove pomoći, to ne bi bilo moguće, istaknuo je. 

Zahvalio se i svim zaposlenicima škole koji su morali putovati na različite lokacije prije obnove, ali i školama koje su svoja vrata otvorila njihovim učenicima. 

- Hvala što ste nas trpjeli sve ove godine. Hvala i roditeljima koji su svakodnevno trpjeli teškoće prijevoza, ali najviše hvala našim učenicima koji su uvijek vjerovali u nas, što su spremno slušali sve naše upute. Za njih je sve ovo. Zbog njih smo svi mi ovdje - dodao je. 

Novoobnovljena škola ima i novu dvoranu, kuhinju, knjižnicu, kao i  mogućnost rada u jednoj smjeni. 

- Nema ljepšeg posla kao gradonačelnik, nego da otvorite novu školu. Ovo je jedna od najmodernijih u cijeloj državi. To je investicija vrijedna gotovo stotinu milijuna kuna, ali svaka kuna se isplati jer ulaganje u obrazovanje nema cijenu. Ovako temeljita obnova u svakom smislu i ono što je najbitnije, ova je škola nadograđena s nove četiri učionice, što znači da će se povećati kapacitet. Sramota je da smo u glavnom gradu ove zemlje imali škole koje su bile u tri smjene, a i dalje imamo škole koje su u dvije smjene. Novca uvijek moramo naći, iako su teška vremena, posebno energetska kriza - dodao je.

Zagreb: Gradonačelnik Tomašević sa suradnicima obišao potpuno obnovljenu školu K.Š. Gjalski

Kao jedna od najmodernijih škola u ovoj državi, sa igralištem na krovu škole, objasnio je Tomašević, može biti primjer čemu težiti. 

Korlaet je naglasio kako je ovo bio jedan izuzetno kompleksan zahvat. 

- Dirnut sam. Zaista mi je bilo stalo da to ispadne kako spada. Mislim da i vijeće roditelja može biti zadovoljno. Zaista se radi o složenom projektu - rekao je.

Na pitanje hoće li poskupjeti obroci za školarce, iz Grada su jasno odgovorili da neće. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 146

VIDEO

U stanu na Trešnjevci pronašli tijelo muškarca. Policija:  Prošlo je dosta vremena otkad je umro
UŽAS U ZAGREBU

U stanu na Trešnjevci pronašli tijelo muškarca. Policija: Prošlo je dosta vremena otkad je umro

U petak navečer policija je u stanu na Trešnjevci pronašla tijelo muške osobe. Još nije poznat uzrok smrti...

Kako je bezvezni činovnik s komičnom frizurom završio u crvenom Ferrariju s kriminalcem
PRIČA O BARTULICI

Kako je bezvezni činovnik s komičnom frizurom završio u crvenom Ferrariju s kriminalcem

Plus+ Stephen Nikola Bartulica u devedesetima se pojavio u Hrvatskoj. Tada je počeo njegov uspon od Ministarstva vanjskih poslova do EU parlamenta
Pijani 70-godišnjak lopatom lupao po autu pa pokušao ubiti člana obitelji. Teško je ozlijeđen
STRAVA KOD DUGOG SELA

Pijani 70-godišnjak lopatom lupao po autu pa pokušao ubiti člana obitelji. Teško je ozlijeđen

Osumnjičeni 70-godišnjak je uhićen i priveden na kriminalističko istraživanje, objavila je Policijska uprava zagrebačka.