Obavijesti

News

Komentari 49

Uspjeh hrvatskog znanstvenika: Uspješno izolirali antitijelo koje reagira na novi Delta soj

Uspjeh hrvatskog znanstvenika: Uspješno izolirali antitijelo koje reagira na novi Delta soj

COR-101 veže se na šiljaste proteine novih varijanti korone pa tako i na indijske sojeve. Najnoviji podaci pokazuju i kako uspješno blokira Delta soj

Tehničko sveučilište u Braunschweigu, biotehnološka kompanija Yumab te Helmholtz centar za infektivna istraživanja razvili su rekombinantno humano antitijelo COR-101 protiv novih varijanti korona virusa, ponajviše protiv nove Delta varijante, prenosi Večernji list.

Jedan od zaslužnih znanstvenika za ovaj uspjeh je i hrvatski znanstvenik Luka Čičin-Šain koji je voditelj odjeljenja za virusnu imunologiju u Helmholtz centru. Novo antitijelo je sada u fazi istraživanja kojom se provjerava njegova učinkovitost na srednje teškim i teškim oblicima oboljenja.

Novo antitijelo izravno blokira vezivanje virusa s ljudskim ACE2 receptorom. COR-101 veže se na šiljaste proteine novih varijanti korone pa tako i na indijske sojeve. Najnoviji podaci pokazuju i kako uspješno blokira Delta soj. Antitijelo COR-101 stvoreno je za liječenje hospitaliziranih pacijenata sa srednje teškim i teškim simptomima bolesti.

Novi soj korone Delta: Brže se širi, lakše se prima na stanice pluća i otporniji je na cjepivo?
Novi soj korone Delta: Brže se širi, lakše se prima na stanice pluća i otporniji je na cjepivo?

Novo antitijelo modificirano je na način da se izbjegne reakcija imunosnog sustava kako ne bi došlo do prejake reakcije kod pacijenata.

- U velikom screeningu protutijela moj suradnik Ulfert Rand je identificirao nekolicinu koja djeluje protiv virusa čak i pri niskim dozama, ispod jedno mikrograma po mililitru. Zbog niske toksičnosti u životinjama, jedno je odabrano za daljnji razvoj. To protutijelo su moji studenti testirali u nekoliko neovisnih pokusa na miševima i utvrdili dozu koja štiti miševe od COVID-19 infekcije i bolesti. S time smo otvorili put kliničkim testiranjima koja se trenutno vrše na dobrovoljcima. Imali smo u našem radu i veliku sreću: brojna testiranja smo započeli još prošle godine, i stoga smo koristili virusne izolate iz 2020, ali su se u međuvremenu pojavile nove dominantne varijante koje su mutirale područja koja protutijela prepoznaju na proteinu šiljka. Na naše iznenađenje i sreću, naše protutijelo i dalje prepoznaje vrlo efikasno protein šiljka Delta varijante. Hoće li djelovati i protiv virusa u pretkliničkim i kliničkim uvjetima je posao koji je još pred nama - rekao je Čičin-Šain za Večernji list.