Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
7 komentara

Uspjeli spasiti rogonju: Muflon s Dugog Otoka ponovno trči

Životinja teška oko 50 kilograma mjesec dana se mučila sa slomljenom nogom. Lovac ga je uspio uhvatiti i uz pomoć posebne prikolice donijeti u veterinarsku ambulantu...

Foto: Snimio čitatelj
7 komentara

Da je htio, ordinaciju je mogao potpuno uništiti svojim impresivnim rogovima. Međutim, bio je dobar. Na odlasku iz ambulante zahvalio se mokrenjem i mrkim, nečastivim pogledom, rekao je zadarski veterinar Edi Maričić.

Muflona s Dugog otoka doveo mu je lovac koji ga je pronašao. Zajedno su mu dali ime. Životinja teška oko 50 kilograma mjesec dana se mučila sa slomljenom nogom, a oko rane mu se već upalilo okolno tkivo. Nije ga ubio iako ima vrlo trofejne rogove. Lovac ga je uspio uhvatiti i uz pomoć posebne prikolice donijeti u veterinarsku ambulantu Jazine u Zadru. Nakon konzultacija dovezao ga je veterinaru Maričiću, iako je pothvat bio riskantan jer divlja životinja može uginuti uslijed prevelikog stresa.

- U ambulantu je ušao nakon što smo ga prethodno vezali za rogove. Kako je riječ o divljoj životinji, veliko je pitanje bilo kako ga zadržati na operacijskom stolu, a nisam bio ni siguran kako ga sedirati, pa sam se raspitivao kod kolega od zagrebačkog zoološkog vrta do Veterinarskog fakulteta, gdje sam se konzultirao s Katedrom za lovstvo. Veterinari jesu educirani za pomaganje divljim životinjama, ali nakon toliko godina rada u maloj praksi ovo je nešto s čim se ne susrećete svaki dan. Pregledao sam životinju i pronašao frakturu na prednjoj lijevoj nozi. Operirao sam ga i operacija je uspjela, iako nije bilo lako. Meni i tehničarki to je bio velik profesionalni izazov. Sretan sam što je muflon dobro podnio operaciju iako je mogao uginuti zbog stresa - kaže veterinar.

Rogonja se vratio na Dugi otok. Ima privremenu udlagu koja ga sprečava da se na operiranu nogu jako oslanja. Nalazi se u specijalnom toru u lovištu gdje se oporavlja. Za mjesec dana će ga opet pregledati i previti mu ranu. Ako sve bude u redu, vratit će ga u divljinu. Europski mufloni doseljeni su na lovišta Dugog otoka prije 50 godina. Podrijetlom su iz jugozapadne Azije, a do Sredozemlja su stigli preko Turske, najprije na Brijune, a odatle i na druge otoke Jadrana.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message