Obavijesti

News

Komentari 2

Uspješni su: 'Naša Obrtnička škola najbolja je u Hrvatskoj'

Uspješni su: 'Naša Obrtnička škola najbolja je u Hrvatskoj'
3

Na državnom natjecanju strukovnih škola iz područja tekstila i obuće u Čakovcu učenice požeške Obrtničke škole osvojile su dvije zlatne i jednu brončanu medalju

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Na nedavnom državnom natjecanju strukovnih škola iz područja tekstila i obuće u Čakovcu učenice požeške Obrtničke škole osvojile su dvije zlatne i jednu brončanu medalju. U disciplini odjevnih tehničara najboljom se pokazala maturantica Andrea Bojko (18) koja je imala zadatak osmisliti, izraditi i predstaviti kolekciju modela na temu vintage - charleston.

– Za početak sam morala osmisliti vlastitu tvrtku, njen logo i slogan te dizajnirati web-stranicu i Facebook profil kako bi je promovirala. Osim toga izrađivala sam i posjetnice te poslovni plan u kojem sam sve objasnila. Za cijeli elaborat trebalo mi je mjesec dana – objasnila nam je maturantica koja je na natjecanju angažirala tri prijateljice iz škole koje su nosile njezine haljine.

Tvrtku je nazvala Unique, a slogan joj je bio „Budite jedinstveni uz Unique“. Osvojenim prvim mjestom Slavonka je zaradila i izravan upis na Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu. Prije natjecanja Andrea je dva tjedna bila na razmjeni u Padovi gdje je radila u privatnoj tvrtki za proizvodnju košulja. Njezina nam je mentorica Jelena Grabusin otkrila kako je ovo prva godina da je organizirano natjecanje za odjevne tehničare, a komisija je provjeravala što su sve naučili u četiri godine školovanja.

– Učenicima se posvećujemo individualno i radimo s njima i nakon nastave. Rezultati s natjecanja govore da smo na dobrom putu – rekla nam je profesorica Grabusin. I Andreina kolegica Marta Šimetić u Čakovcu je osvojila zlatnu medalju. Krojačica se natjecala u disciplini izrade muškoga radnog kombinezona, a izrađivala ga je, potvrdila nam je, šest školskih sati.

– Ljubav prema krojenju naslijedila sam od majke i nadam se da ću se nastaviti baviti ovime i nakon završetka škole. Nagrada mi je samo dodatni motiv jer uživam sjesti za stroj i sašiti nešto što je plod moje mašte – rekla nam je Marta. Njezina mentorica Željka Oblak u školi radi već 11 godina, a ovo joj je tek drugo natjecanje. Kako kaže, pripremali su se za njega otpočetka školske godine, a lani su također u ovoj disciplini bile prve. Treću medalju u požešku Obrtničku školu donijela je Josipa Božić. Učenica trećeg razreda krojačica natjecala se u disciplini modna revija, a tema joj je bila osmisliti reviju iz 1920-ih godina. Prije toga, kaže, morala je izraditi mapu s fotografijama haljina i modela dok su ih nosile te proučiti povijest tog razdoblja kako bi doznala kakve su se haljine tad nosile.

– Možda je najvažnije bilo otkriti način gdje bi se takvi modeli haljina danas mogli uklopiti. Odlučila sam se da ih je najbolje iskoristiti u promidžbene svrhe te bi ih lako mogle nositi hostese – objasnila nam je Josipa. Dodaje kako je komisija gledala da svaki kroj bude uredan i pravilan te se posebna pažnja pridavala estetskim vrijednostima i inovativnosti.

– Djevojke su morale povezati nešto iz prošlosti što bi se moglo nositi u sadašnjosti. Tri smo mjeseca radile na ovome i opet smo iznenađene uspjehom – rekla nam je Josipina mentorica Vera Tomić-Žager. Potvrdila je kako je riječ o možda najboljoj generaciji u povijesti škole te kako sve haljine koje učenici izrade nakon završetka njihova školovanja ostaju u posjedu škole te se koriste u promotivne svrhe. Inače, požeška Obrtnička škola jedna je od samo četiri u Hrvatskoj koje po novom eksperimentalnom programu obrazuju modne tehničare, a sljedeće godine upisuju već treću generaciju. Na državnom natjecanju sudjelovali su učenici 15 strukovnih škola koji se obrazuju iz područja tekstila i obuće, a natjecali su se u šest kategorija.

Istodobno, za potrebe Međunarodnog dana muzeja Patricia Mijić (17), učenica Obrtničke škole, izradila je ženski povijesni kostim kakav su Slavonke nosile početkom 20. stoljeća. Namijenjen je voditeljici požeškog muzeja koja će u njemu dočekivati posjetitelje i s njima obilaziti gradske znamenitosti. – Gradski muzej nam je ove godine prvi put ponudio takav oblik suradnje i odmah smo pristali. Nabavili su materijale koje smo trebali i poslali skice sa svojim prijedlozima. Mi smo imali neke svoje ideje pa smo se lako dogovorili – rekla nam je profesorica Vera Tomić-Žager.

Prije nego je počela s izradom kostima Patricia je, kaže, proučavala modne trendove od 1900. do 1910. kako bi se uvjerila što su žene tad nosile. Kostim je, otkrila nam je, morao biti lagan te se mora lako skidati i navlačiti. Učenica nas uvjerava kako je udoban i sličan onima koji su se nosili prije više od 100 godina na ovim prostorima.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu