Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
204 komentara

Ustaški dernek u Splitu: Kraus napada policiju, a trebao bi sud

Lani je Prekršajni sud u Splitu Skeju i Banića oslobodio optužbi i krivnje jer smatra da u njihovom nastupu nije bilo elemenata kaznenog dijela

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
204 komentara

- Ekstremna desnica jača. Ustaški dernek u Splitu održan je uz sve počasti, prisustvo gradskih vlasti i zaštitu policije. Reakcije nema. Do kada, ministre policije i premijeru - upitao je predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus na komemoraciji u Jasenovcu optuživši policiju i resornog ministra Davora Božinovića za izostanak reakcije na ustaške povike u Splitu prije dva dana. Od vlasti traži da poštuje hrvatske zakone kao što će poštovati austrijske.

Obilježen Dan proboja logoraÅ¡a u Jasenovcu KRAUS U JASENOVCU: 'U Splitu je bio ustaški dernek, do kad ministre i premijeru...?'

- Da ste u razgovore s nama uložili energije koliko ste uložili u komemoraciju u Bleiburgu, bila bi jedna komemoracija - upozorio je Kraus. No prava adresa za njegove prozivke nisu policija i ministar policije, već hrvatsko sudstvo. Ustaški pozdravi i isticanje ustaških simbola kod nas se očito naveliko toleriraju. 

Naime, prije dvije godine, dragovoljci HOS-a, Damir Banić i Marko Skejo optuženi su da su u travnju 2017. u Splitu, prilikom obilježavanja 20. obljetnice osnutka HOS-a ispred spomenika poginulim braniteljima uzvikivali ustaški pozdrav "Za dom", pri čemu im je razjarena masa odgovarala poklikom "Spremni". 

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Na okupljanju je bio veći broj građana, među njima izaslanik ministra hrvatskih branitelja, dožupan Splitsko-dalmatinske županije, izaslanik grada Splita... Lani je Prekršajni sud u Splitu Skeju i Banića oslobodio optužbi i krivnje jer smatra da u njihovom nastupu nije bilo elemenata kaznenog dijela. 

Obilježen Dan proboja logoraša u Jasenovcu MVEP ODGOVORIO KRAUSU: 'Nismo odgovarali ambasadore od komemoracije u Jasenovcu'

Banić i Skejo su, držeći govore na obljetnici, iste zaključili riječima "Za dom", pri čemu su im okupljeni odgovarali usklikom "Spremni". Branili su se rekavši da nisu počinili prekršaj jer su čitali unaprijed pripremljene tekstove koje se odnose na ratni put IX.bojne HOS-a te da taj tekst doista završava riječima "Za dom". Naveli su i da nitko od prisutnih nije negodovao na taj uzvik. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message