Obavijesti

News

Komentari 4

Ustavni sud bojkotirao prisegu novog šefa DORH-a. Samo još jedna HDZ-ova obiteljska svađa

Ustavni sud bojkotirao prisegu novog šefa DORH-a. Samo još jedna HDZ-ova obiteljska svađa

Bio je to još jedan običan dan u krugu HDZ-ove institucionalne obitelji.Turudić je optuživao Ustavni sud za politizaciju i primanje mita, Ustavni sud se osvetio Turudiću tako što nije došao na njegovu prisegu.

VIDEO

Izgledalo je to doista kao HDZ-ova obiteljska svađa.

HDZ-ov Ustavni sud bojkotirao je jučer u Hrvatskom saboru polaganje svečane prisege HDZ-ova glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića.

Ivan Turudić, inače i sam politički obojeni sudac, a sada i šef DORH-a, svojedobno je izjavljivao da je "Ustavni sud politički obojen" i optuživao ustavne suce da su primili mito kad su srušili njegovu presudu protiv Ive Sanadera u slučaju Ina MOL. 

A sada Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda i vjenčani kum Vladimira Šeksa, odbija poziv na Turudićevu prisegu, šaljući poruku s Ustavnog suda kako "Turudić zbog kontroverzi koje su za njega vezane ne zaslužuje da mu se dođe na prisegu koja je svečani čin".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Novi bojkot

Jesu li u pitanju bili principi, interesi ili sukob interesa, stranačka svađa ili privatna svađa, zaštita institucija ili rušenje institucija, sve to sada je manje važno. Važno je da tako izgleda obračun HDZ-ovih ljudi u HDZ-ovu pravosuđu u HDZ-ovoj državi pred institucijama koje je HDZ okupirao i uzurpirao.

Pored svih kontroverzi vezanih uz Turudićev izbor, ustavni suci dodali su jučer svojim bojkotom još jednu. A pritom ne zaboravimo da se ovdje radi o Ustavnom sudu u kojem sjedi bivši HDZ-ov ministar koji se na službenoj prigodi predstavljao lažnim imenom. Pa čak

i za takav sud, Turudićevo imenovanje bilo je previše.

Ili se ovdje ipak radi o osobnom sukobu?

Optužbe za mito

Ivan Turudić osudio je Ivu Sanadera koji ga je gurao na mjesto predsjednika Županijskog suda, i to nakon što je HDZ bivšeg premijera bacio pod kotače hrvatskog pravosuđa, da bi Ustavni sud prihvatio Sanaderovu ustavnu žalbu i poništio presudu, što je Turudića toliko naljutilo da je ustavne suce optužio da su primili mito.

Pa je DORH čak proveo istragu i zaključio da nema osnova za takve optužbe.

Ovdje je riječ i o sudu koji je omogućio Milanu Bandiću da se iz pritvora vrati na funkciju gradonačelnika Zagreba. Ali i o sudu koji je otvorio vrata formiranju Visokog kaznenog suda na kojem je Turudić donedavno radio kao sudac.

Napokon, ovaj Ustavni sud HDZ-ovo je čedo, baš kao što je to i Ivan Turudić.

Izbacili kosture

I ako je već dramatična procedura izbora Ivana Turudića na čelo DORH-a izbacila na površinu sve kosture HDZ-ova modela upravljanja državom, ponovno razotkrila njegov odnos prema pravosuđu, institucijama i javnosti, onda je bojkot Ustavnog suda dodao novu dimenziju institucionalnog horora.

Ustavni sud nije jednom proteklih desetljeća bio izložen kritikama zbog politikanstva, zbog kompromitirajućih biografija, zbog služenja politici. Premijeri su odbacivali njegove odluke, ministri su ga nazivali "prijetnjom nacionalnoj sigurnosti Hrvatske", mediji su otkrivali afere i veze s interesnim krugovima, a čak je i predsjednik Županijskog suda Turudić optužio Ustavni sud za primanje mita.

A s druge strane, otkrili smo proteklih tjedana sve dimenzije Turudićeve umočenosti u političke, korupcijske, kriminalne sfere i afere.

I sada, ta dva svijeta sudarila su se na svečanoj prisezi glavnog državnog odvjetnika, zadnjeg dana zasjedanja Hrvatskog sabora, dva mjeseca prije isteka mandata aktualnoj šefici DORH-a.

To je slika HDZ-ove Hrvatske. Slika institucija, pravosuđa, politike u Plenkovićevoj državi mjesec dana prije izbora.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Uznemirujuća snimka: Napadač krenuo prema obitelji, heroj stao pred njega da spasi ljude
POGLEDAJTE VIDEO

Uznemirujuća snimka: Napadač krenuo prema obitelji, heroj stao pred njega da spasi ljude

Ubrzo nakon stravičnog napada u šoping centru u Sydneyju, objavljena je i snimka na kojoj se vidi kako napadač s velikim nožem lovi ljude po centru, a onda je naišao na muškarca koji nije bježao

Bratići poginuli kod Varaždina na quadu:  'Vidjeli smo se par  sati prije, svi smo tu u šoku...'
TUGA U TUHOVCU

Bratići poginuli kod Varaždina na quadu: 'Vidjeli smo se par sati prije, svi smo tu u šoku...'

Alen je quadom išao na utakmicu prema igralištu Poleta iz Tuhovca. Na povratku je na vozilo s njim sjeo i Goran. Nažalost, vožnja je završila tragično...
Sa zdravstvom nema veze, dvije firme mu propale, kaže da će za čas srediti papire nove bolnice...
BEROŠEV RAVNATELJ

Sa zdravstvom nema veze, dvije firme mu propale, kaže da će za čas srediti papire nove bolnice...

Žanić je u Ministarstvo zdravstva došao 2018. kao pomoćnik tadašnjeg ministra Kujundžića bez da je ikad prije radio u zdravstvu. Žanić mu je bio i zamjenik u stranci Hrvatska zora koju je osnovao Kujundžić