Obavijesti

News

Komentari 45

Ustavni sud: Javna rasprava o promjeni Ustava je prekratka

Ustavni sud: Javna rasprava o promjeni Ustava je prekratka
1

Tematska sjednica Odbora za Ustav na kojoj se raspravljalo o prijedlogu nacrta ustavnih promjena trajala je satima. Javna rasprava traje još samo u srijedu

VIDEO

Tematska sjednica Odbora za Ustav na kojoj se raspravljalo o prijedlogu nacrta ustavnih promjena trajala je satima. Govornici su izrazili nezadovoljstvo prekratkom javnom raspravom od šest dana, koja traje još samo u srijedu. Dok je trajala sjednica, na stranicama Ustavnog suda objavljena je odluka prema kojoj je javna rasprava prekratka i prema kojoj bi ona trebala trajati barem 15 dana. 

- Prihvaćam prijedlog Ustavnog suda, ali ne može sud dvije godine držati u ladici zahtjev civilnih udruga za ocjenu ustavnosti članka obiteljskog zakona o kojem ćemo sad odlučivati na referendumu - rekao je Laburist Dragutin Lesar.  Da Ustavni sud ponekad zaboravi na podneske građana ponovio je i predsjednik Odbora Peđa Grbin. 

Koliko je promjena rezultat političke trgovine?

Tema sjednice bilo je i to koliko je nacrt rezultat političke trgovine. 

-  Razvija se svijest da je ova promjena Ustava rezultat političke trgovine. To nije dobro - rekao je Berto Šalaj s Fakulteta političkih znanosti poručivši kako je za izmjene Ustava potrebno više vremena i stručnjaka. 

- Vladajućima se spočitava da nikog ne slušaju, a kad se dogovorimo s opozicijom, onda je to politička trgovina - rekla je Ingrid Antičević Marinović (SDP).

Nitko od HDZ-ovih zastupnika nije se pojavio

Na tematskoj sjednici nije se pojavio nitko od HDZ-ovih zastupnika. Inače, radna skupina odbila je prijedlog HDZ-a da se u Ustavu posebno propiše nezastarijevanje ubojstava počinjenih od strane jugoslavenskog komunističkog režima. 

- Tko ne želi sudjelovati u ustavnim promjenama, ne mora. U zadnje vrijeme svi su ili za ili protiv, a nitko zajedno. Mi smo sad svi zajedno. Tu smo da razgovaramo - rekao je Salapić. 

Na sjednici Odbora pretežito se raspravljalo o izmjenama Ustava koje se tiču referenduma. Mnogi se nisu složili s prijedlogom kvoruma izlaznosti od 40 posto. Kažu kako građani koji su protiv referendumskog pitanja nerijetko uopće ne izađu na birališta. 

'Referendum neuspješan jer nema dovoljno građana koji su protiv'

- Pa imate paradoks da je referendum neuspješan jer nema dovoljno građana koji su protiv - primijetio je Teodor Celakoski iz Zelene akcije. 

Svi su se složili kako se u paketu s Ustavom moraju mijenjati Zakon o Ustavnom sudu i Zakon o referendumu. 

Peđa Grbin (SDP) dodao je tome i Zakon o lokalnoj samoupravi. On je na kraju istaknuo oko čega se radna skupina složila. Istaknuo je kako bi Ustavni sud trebao provjeriti dopuštenost referendumskog pitanja. 

- Što se smije, a što se ne smije odlučivati na referendumu - rekao je Grbin te dodao kako se radna skupina složila i oko toga da bi se trebao produljiti rok za prikupljanje potpisa. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu