Obavijesti

News

Komentari 11

Most traži opet prebrojavanje potpisa za građanske inicijative

Most traži opet prebrojavanje potpisa za građanske inicijative
1

Zastupnici predlažu da se izvan snage stavi zaključak Hrvatskog sabora kojim je utvrđeno kako nije ispunjena pretpostavka za raspisivanje referenduma temeljem zahtjeva građanskih inicijativa

Klub zastupnika Mosta u saborsku je proceduru uputio zahtjev za ponovno prebrojavanje potpisa birača i njihove vjerodostojnosti zahtjeva za raspisivanje referenduma građanskih inicijativa "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj", izvijestili su u srijedu iz te stranke. 

Zahtjev su, kako navode u priopćenju, uputili u utorak, a predlažu da novu provjeru potpisa obavi Državni zavod za statistiku. 
"Obrazlažemo to time što je Državni zavod za statistiku metodom statističkog uzorka utvrdio manje od pet posto neispravnih, nevažećih potpisa za inicijativu '67 je previše', što je u postotku gotovo dvostruko manje nego što su Kuščevićevo ministarstvo i APIS utvrdili u slučaju navedene dvije inicijative", rekao je 'mostovac' Robert Podolnjak.
Prethodni postupak provjere proveden je, tvrdi, netransparentno, bez kontrole i nadzora inicijativa, nevladinih udruga i zastupnika u Hrvatskom saboru te da je Sabor samostalno utvrdio da ne postoji dovoljan broj valjanih potpisa birača, što je bio dužan utvrditi Ustavni sud.

Ministru Kuščeviću ne može se vjerovati
Također, spornim vide što je provjera potpisa provedena za vrijeme mandata ministra uprave Lovre Kuščevića, kojemu je Mandatno-imunitetno povjerenstvo Hrvatskog sabora u ponedjeljak ukinulo zastupnički imunitet te DORH-u dalo odobrenje za pokretanje kaznenog postupka zbog zlouporabe položaja i ovlasti. 
"Smatramo da se ministru Kuščeviću ne može vjerovati i smatramo opravdanim sumnjati na moguće nepravilnosti u postupku utvrđivanja broja potpisa birača u dvije građanske inicijative", poručio je predsjednik Kluba zastupnika Mosta Nikola Grmoja, podsjetivši da im Kuščević nije dopustio uvid u kontrolne liste.
Zastupnici predlažu da se izvan snage stavi zaključak Hrvatskog sabora kojim je utvrđeno kako nije ispunjena pretpostavka za raspisivanje referenduma temeljem zahtjeva građanskih inicijativa. 
"Građanima je oduzeto pravo na referendum, to Most od početka tvrdi, a sada je jasno kako se i s kojim ciljem radilo u Kuščevićevom ministarstvu", poručio je Grmoja.
Inicijative "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj" prikupljale su potpise za referendumska pitanja o promjeni izbornog zakonodavstva te o ukidanju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.