Obavijesti

News

Komentari 95

'Uštedjeli smo preko milijardu kuna. Bit će ovo dobra godina'

'Uštedjeli smo preko milijardu kuna. Bit će ovo dobra godina'
1

Kada je riječ o angažmanu PR stručnjaka, Marić kaže da dosada o tome nije razmišljao. Dodao je da uvijek nastoji biti otvoren prema javnosti i da se trudi odgovorno raditi svoj posao

VIDEO

Uoči sjednice Vlade novinari su uobičajeno ispred Banskih dvora ministre dočekivali kako bi ih pitali o različitim aktualnim temama pa je jedno od pitanja bilo i kane li angažirati PR stručnjake i agencije.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je gotovo neprestano na meti kritika zbog stanja u resoru, novinarima je rekao da on neće angažirati PR agencije zaključivši: "Mene se uljepšati ne može".

Medved: Uvijek se može bolje, ali zadovoljan sam

Ministar branitelja Tomo Medved komentirao je rad svog ministarstva u protekloj godini te naglasio kako se uvijek može bolje, ali da je u najvećoj mjeri zadovoljan postignutim.

Plenković: Pozivam Srbiju da zaštiti Hrvate koji tamo žive
Plenković: Pozivam Srbiju da zaštiti Hrvate koji tamo žive

- Teško je reći što bi ispravili, činjenica je da smo iza sebe imali intenzivnu godinu, puno aktivnosti, u najvećoj mjeri sam zadovoljan onim što smo postigli, ali pred nama je još puno toga. Ponosan sam i zahvaljujem svima koji su dali svoj doprinos na izradi Zakona o braniteljima, napravili smo snažnu podlogu za ono što tek slijedi, a to je veliki posao u cilju reguliranja i statusnih i materijalnih pitanja, to je normativna podloga za ono što tek slijedi. Trenutno su u tijeku izrada i savjetovanje o zakonskih podaktima koji su uvjet za implementaciju zakona. Naglašavam, pred nama je jako velik posao - kazao je Tomo Medved.

Marić o svom imidžu: Takav je, kakav je

Svoj rad ocijenio je i ministar financija Zdravko Marić koji smatra da bi konačnu ocjenu trebala dati javnost i njegove kolege u Vladi. Dodaje da je zadovoljan onime što je napravljeno.

- Očekujemo da ćemo izvršiti plan kako smo ga zacrtali u zadnjem rebalansu proračuna. Ne bih ništa još prejudicirao, još je prerano, pustite da završimo račune, ali bit će ovo dobra godina. Javne politike, fiskalne politike, trebaju biti u funkciji gospodarskog rasta i zapošljavanja, prema tome moramo i gledati sve ukupne rezultate. Što se tiče javnih financija, ovo će biti druga godina zaredom sa značajnim smanjivanjem javnog duga u BDP-u. Prema svim našim projekcijama, idemo ispod 80 posto što je dobar rezultat u ove dvije godine, a tim tragom ćemo nastaviti i dalje. Gledamo pozitivno i prema 2018. Ove godine smo uspjeli iskoristiti ono na što sam posebno zadovoljan i svom timu zahvalan, napravili smo poprilične uštede na rashodima za kamate.  Napravili smo uštede od preko milijardu kuna na godišnjoj razini što nije mala stvar - kazao je.

Kada je riječ o angažmanu PR stručnjaka i agencija, Marić kaže da dosada o tome nije razmišljao.

- Nisam o tome dosada razmišljao. Vi znate da ja uvijek nastojim biti otvoren prema javnosti i medijima, nastojimo odgovarati na sve upite. Što se tiče imidža, takav je kakav je. Nastojim odgovorno raditi svoj posao, u tome nastojim biti dobar, ne samo radi imidža nego zbog interesa javnosti - rekao je.

Na pitanje novinara ima li smisla angažirati nekog izvana, Marić je rekao kako mnogo pozitivnih stvari iz raznih okolnosti ne dopre do građana. Kako je rekao, angažiranje PR stručnjaka je još jedan dobar način kako komunicirati sve bitne promjene koje čine.

 U sustavu fiskalizacije 7.500 nadzora, za štete pet puta više novca

Ministar financija Zdravko Marić kazao je nakon sjednice Vlade da je ove godine u sustavu fiskalizacije bilo oko 7.500 nadzora pri čemu su nepravilnosti utvrđene u 42 posto slučajeva, a činili su ih uglavnom ponavljači odnosno recidivisti.

"Svi naši inspektori i službe će biti na terenu. Nije cilj samo zaštita proračuna nego prije svega zaštita poreznih obveznika. Sigurno nam je namjera i da se postavimo edukativno i stimulativno prema poreznim obveznicima i da ne trebamo prema bagatelnim prekršajima po prvi puta odmah reagirati pretvrdim mjerama", kazao je Marić.

Na zamolbu novinara da objasni to što je na Vladi kazao da za štete treba oko 3,5 milijarde kuna, a da je osigurano 100 milijuna kuna, te upitan tko onda neće dobiti pomoć, ministar je odgovorio da su procjene šteta svake godine gotovo na sličnoj razini i da se broje u milijardama kuna, a da se s obzirom na mogućnosti dodjele uzimaju u obzir brojni kriteriji.

"Ove smo godine prvi puta uspjeli ukupni iznos za štete od elementarnih nepogoda u poljoprivredi povećati praktički pet puta, s one već uobičajene stavke od 20 milijuna kuna, na 100 milijuna kuna, te će na adekvatan način i sukladno prijedlogu povjerenstava Hrvatskog sabora, oko 70 posto iznosa ići za poljoprivredu", objasnio je Marić.

Na pitanje koliko će koštati angažman PR stručnjaka i tvrtki za ministarstva, ustanove i javna poduzeća, kazao je da ne bi želio nagađati, ali da se sigurno ne radi o "basnoslovnim ciframa koje će ugroziti proračun", dok je na pitanje o angažmanu Krešimira Macana kao eventualnog PR savjetnika kazao da, koliko zna, takva odluka još nije donesena.

Divjak: Puno smo napravili, rezultati će se vidjeti iduće godine

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je kako je zadovoljna rezultatima tog resora ostvarenima u šest mjeseci njezina mandata a kao ključne četiri točke navela je poticanje izvrsnosti u znanosti, Zakon o strukovnom obrazovanju, nastavak rada na kurikularnoj reformi i programske ugovore za visoko obrazovanje.

- U posljednjih šest mjeseci od kad sam ja ministrica mislim da smo puno napravili po sve četiri točke koje smo obećali da ćemo raditi - rekla je Divjak odgovarajući na pitanja novinara na Markovu trgu.

- Pripremamo pilot projekt kurikularne reforme za iduću godinu. Također smo napravili i novi Zakon o strukovnom obrazovanju koji nam je podloga za povlačenje milijardu kuna vezanih uz reformu strukovnoga obrazovanja. U znanosti stvarno potičemo izvrsnost – napravili smo sve da od iduće godine zaposlimo 250 novih mladih znanstvenika u sustavu visokoga obrazovanja. I ono što, evo, sada pripremamo su programski ugovori za visoko obrazovanje - pojasnila je ministrica.

Rezultati svega toga više će se vidjeti tek iduće godine, napomenula je. "Nisam baš upućena u sve detalje drugih resora, ali mislim da smo mi u našem resoru puno radili, a rezultati su takvi da ja vjerujem da će većina toga biti vidljiva u školama i fakultetima za iduću godinu", kazala je Divjak, istaknuvši kako su povratne informacije zasad pozitivne.

- Naravno, nikad nisu svi zadovoljni. Ja mislim da mi ono što pokušavamo cijelo vrijeme imati - jednu otvorenu direktnu komunikaciju s učiteljima, profesorima, znači - sa strukom, i ono što mi dobivamo kao povratne informacije s terena - je da učitelji i profesori podržavaju ono što mi radimo - ocijenila je.

Murganić: Oko milijardu kuna za demografsku obnovu

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić izjavila je u četvrtak da je u ovoj i idućoj godini za demografsku obnovu predviđeno oko milijardu kuna te najavila povećanje osobne invalidnine i doplatka za njegu i pomoć, kao i ulaganja u dječje vrtiće.

Murganić je novinarima pred Banskim dvorima rekla da se mjere kao što je povećavanje roditeljskih i rodiljnih naknada nisu mijenjale devet godina te istaknula da su za iduću godinu u pripremi nove mjere.

Među njima su natječaji vrijedni oko sto milijuna kuna koji će se dodijeliti jedinicama lokalne samouprave za izgradnju i obnovu dječjih vrtića, dodjela sredstava iz EU fondova od 300 milijuna kuna za zapošljavanje djelatnica u vrtićima, a planira se i veći obuhvat djece koja će biti korisnici dječjeg doplatka.

- Ukupno u tekućoj i idućoj godini za demografsku obnovu bit će dodijeljen iznos od oko milijardu kuna - rekla je Murganić.

Na području socijalne politike donijeto je nekoliko strategija za starije osobe i uključivanje osoba s invaliditetom u zajednicu, nacionalna strategija za borbu protiv nasilja u obitelji i sl. Najavila je da će se u Obiteljskom zakonu, u suradnji s drugim nadležnim tijelima, raditi na pitanju posvojenja djece dodajući kako je to složeno pitanje.

- Od 30. prosinca stupit će na snagu Zakon o socijalnoj skrbi koji ima značajne nove pozitivne mjere prema osobama s invaliditetom. Proširili smo status njegovatelja, od početka travnja planiramo 20 posto povećati osobnu invalidninu i doplatak za njegu i pomoć, a ni te se naknade nisu godinama povećavale -  ustvrdila je.

Murganić je naglasila da za osobe s invaliditetom koje se zaposle, odnosno primaju plaću ili prihod od autorskog honorara, njihova primanja neće utjecati na ostvarivanje prava na osobnu invalidninu. Osobe s invaliditetom taj zakon čekaju već 18 godina, rekla je.

Kuščević: Draže su mi plave nego crvene putovnice

Ministar uprave Lovro Kuščević kazao je u četvrtak da je kako je pitanje promjene boje putovnice više za Ministarstvo unutarnjih poslova nego za njega, te dodao kako su njemu osobno draže plave nego crvene putovnice.

Europsko vijeće dalo je  preporuke o izgledu putovnica, a među njima je  i da se njihova boja promijeni iz plave u tamnocrvenu.

Upitan kako gleda na taj dodatni trošak, Kuščević je rekao da je to stvar Ministarstva uprave koje će i donijeti pravorijek. Dodao je da su njemu osobno draže plave nego crvene putovnice.

Kuščević je prokomentirao i odluku Vlade da ministarstva, ustanove i javna poduzeća ponovno mogu angažirati PR stručnjake i tvrtke, ukinuvši time odluku iz 2012. godine kojom je to bilo zabranjeno.

"Ne mislim da je to 'peglanje' ostavljenoga dojma. Time bi vlada dobro prezentirala svoje projekte i ostvarila bolju komunikaciju s javnošću, odnosno hrvatska javnost bi imala bolji uvid i bolje informacije što Vlada RH radi", rekao je.

Izrazio je zadovoljstvo radom svog resora kazavši kako im i nije potreban PR.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 95
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.