Obavijesti

News

Komentari 18

'Utakmica' u Savudrijskoj vali: Hrvatska - Slovenija 32 : 28

'Utakmica' u Savudrijskoj vali: Hrvatska - Slovenija 32 : 28
1

Samo u prvom tjednu od presude hrvatska pomorska policija je evidentirala 28 povreda crte razgraničenja, dok slovenska strana tvrdi da su oni imali 32 granična incidenta

VIDEO

Nakon odluke Arbitražnog suda kojom je Sloveniji pripala većina Piranskog zaljeva ili Savudrijske vale Nataša Rogić Jukopila iz istarske policije nam je prije nekoliko dana potvrdila kako je samo u prvom tjednu od presude hrvatska pomorska policija u periodu od 29. lipnja do 6. srpnja evidentirala 28 povreda crte razgraničenja i prelazaka u teritorijalno more Republike Hrvatske. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

00:16

Identično pitanje postavili smo i slovenskoj policiji i dobili nadasve zanimljiv odgovor.

-  U razdoblju od 29.6. do 6.7.2017. slovenska policija je zabilježila 32 slučaja graničnih incidenata na području nadzora slovenske policije u kojima su sudjelovala 44 plovila hrvatske policije i ribarskih plovila – pojasnila je Vesna Drole iz Generalne policijske uprave slovenskog MUP-a u Ljubljani.

Sudeći prema informacijama koje dolaze iz policija Hrvatske i Slovenije crta razgraničenja na moru između Pirana i Savudrije, nakon obznanjene presude iz Haga, dobrano se krši s obje strane i to 4 do 5 puta na dan. 

Istarska pomorska granična policija o svakoj povredi crte razgraničenja u Savudrijskoj vali izvješćuje Ministarstvo unutarnjih poslova u Zagrebu koje potom promptno izvješćuje Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. 

Dok na morskoj crti razgraničenja pomorski policajci s obje strane u ratu živaca bez ozbiljnijih incidenata  svakodnevno imaju bliske verbalne kontakte političari obje zemlje imaju čvrste dijametralno suprotne stavove. Slovenci presudu smatraju obvezujućom za obje strane želeći je čim prije implementirati.

Za službeni Zagreb arbitražna presuda nije obvezujuća niti se namjerava primjenjivati.

Dok traje političko nadmudrivanje umaški i savudrijski ribari i nadalje plove ribareći po starom, do središnje crte razgraničenja.  

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:14
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije