Obavijesti

News

Komentari 163

'Uvjet za trajni mir i sigurnost je ulazak BiH u NATO i EU'

'Uvjet za trajni mir i sigurnost je ulazak BiH u NATO i EU'
6

Nakon Sarajeva i Mostara, Kolinda Grabar Kitarović u subotu je posjetila Banja Luku i sastala se s Miloradom Dodikom te biskupom Franjom Komaricom

VIDEO

Nakon Sarajeva i Mostara, Kolinda Grabar Kitarović u subotu je posjetila Banja Luku i sastala se s Miloradom Dodikom, predsjednikom entiteta Republika Srpska. 

Pred zgradom Palate Republike u središtu Banja Luke hrvatsku predsjednicu je dočekalo i nekoliko desetaka Banjalučana, pozdravili su je pljeskom, a čuo se i jedan zvižduk, što su nazočni prokomentirali da se najvjerojatnije radi o nekome kome se predsjednica Hrvatske izuzetno svidjela. 

Franjo Lepan/PIXSELL

Točno u podne ušla je u zgradu gdje je razgovarala s Dodikom bez nazočnosti javnosti. Protokolom je bilo predviđeno da razgovor završi nešto prije 14 sati jer je tada bio zakazan prijem kod banjalučkog biskupa Franje Komarice, no, termin je probijen za cijelih 40 minuta. Očito su Grabar Kitarović i Dodik imali dosta tema za razgovor. Osim njih dvoje, razgovarali su i predstavnici radnih grupa, kojima je tema bila gospodarska suradnja. 

Franjo Lepan/PIXSELL

– Iznimno mi je zadovoljstvo danas trećeg dana posjeta Bosni i Hercegovini biti ovdje u Banja Luci. Sastala sam se s predsjednikom Republike Srpske i predsjednicom njihove vlade. Doći ću ponovno i to uskoro jer želja mi je da Bosna i Hercegovina izađe na put europski i euroatlantski put i da je vidim kao članicu Europske unije i NATO-a i to što prije jer je to uvjet za trajni mir i sigurnost i opstojnost svih naroda na ovim prostorima - rekla je.

Franjo Lepan/PIXSELL

- Posebno se zalažem za jednakopravnost sva tri naroda u cijeloj BiH. Ove godine kada obilježavamo 20 godina od Daytona želim da se nastavi s institucijalnom nadogradnjom kako bi se osigurala jednakopravnost svih naroda. Naravno meni kao hrvatskoj predsjednici, posebna je briga za položaj hrvatskog naroda u BiH, njihov povratak i opstanak na ovim prostorima. Nažalost pola prijeratnih Hrvata je otišlo s ovih prostora. S gospodinom Dodikom razgovarala sam o mnogim aspektima suradnje jer kako vidim ovaj dio Bosne i Hercegovine je prirodno gravitira prema Hrvatskoj kada je riječ o gospodarskoj i svakoj drugoj suradnji – rekla je Kolinda Grabar Kitarović. 

U razgovoru s banjalučkim biskupom Franjom Komaricom najviše je riječi bilo o položaju Hrvata koji su se vratili u Bosnu i Hercegovinu, kao i o tome na koji način pomoći onima koji su se vratili da tu i opstanu.

Franjo Lepan/PIXSELL

 – Sa svoje strane ja nisam u potpunosti zadovoljna time koliko Hrvatska čini za Hrvate na ovom prostoru, mislim da moramo povećati novčanu i svaku drugu pomoć i stvarati uvjete za njihov povratak. Naravno pitanje povratka je složeno, pogotovo kada ljudi odu i mladi odrastu na nekim drugim područjima, teško se vraćaju svojim domovima, zbog toga treba stvarati političke,  gospodarske, ali i društvene pretpostavke da oni koji se vrate imaju optimizma i vjeru u budućnost i tome želim pridonijeti kao vaša susjeda – rekla je na kraju posjete Banja Luci Kolinda Grabar Kitarović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 163
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...