Obavijesti

News

Komentari 59

Uz e-osobnu možete zaboraviti šaltere: Sve riješite od doma!

Uz e-osobnu možete zaboraviti šaltere: Sve riješite od doma!
1

BEZ ČEKANJA U REDOVIMA Iz svog doma, uz računalo i elektroničku osobnu, može se zatražiti i elektronička radna knjižica, prijaviti prebivalište, provjeriti nalaze doktora, prijaviti podstanara...

VIDEO

Zahvaljujući elektroničkoj osobnoj iskaznici, čekanje u redu i obilazak šaltera može biti prošlost jer uz takvu osobnu neke dokumente možete dobiti uz tri klika miša s vlastitog računala.

Uz “pametnu” osobnu preko sustava e-Građani iz vlastitog doma možete zatražiti izvod iz matičnih knjiga rođenih i vjenčanih, potvrdu o prebivalištu i boravištu. Možete tražiti i upis novorođenog djeteta u maticu rođenih te prijaviti njegovo prebivalište i zatražiti zdravstvenu iskaznicu. Roditelji mogu dati suglasnost za izdavanje putovnice ili osobne iskaznice djeteta. U redovnoj proceduri jedan roditelj podnosi zahtjev za dokumente, a drugi podiže kako bi se osiguralo da oba roditelja daju privolu za to. Ovakvo šetanje možete izbjeći uz e-osobnu. S njom i stanodavac može dati suglasnost za prijavu prebivališta svog podstanara na adresu njegova stana.

Dva certifikata osobne 

Osim toga, možete pogledati liječničke nalaze te koje ste lijekove podigli u ljekarni ili zatražiti europsku zdravstvenu iskaznicu. Možete zatražiti i elektroničku radnu knjižicu, provjeriti poreznu karticu, predati obrazac za porezne olakšice, zatražiti vlasnički list ili kopiju iz katastra te pribaviti potvrdu o nekažnjavanju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ovo je samo dio onoga što možete napraviti pomoću elektroničke osobne iskaznice, koje svima izdaju od 2015. godine.

Osobna može imati jedan ili dva certifikata. Pomoću identifikacijskog certifikata pojedinac potvrđuje elektroničkim putem svoj identitet, dok potpisni certifikat zamjenjuje vlastoručni potpis.

U policiji uz novu osobnu dobivate i sigurnosnu kuvertu u kojoj su zaporka i PIN za pokretanje elektroničkog sustava osobne. Tko želi to aktivirati, mora imati i čitač kartice, koja se spaja na računalo, a možete ga kupiti u trgovinama informatičke opreme. Osobne za djecu nemaju ni identifikacijski ni potpisni certifikat jer oni ni u stvarnom životu ništa ne potpisuju niti donose bitne odluke za sebe. Starija djeca do 18 godina mogu imati identifikacijski, ali ne i potpisni certifikat. Stariji od 65 mogu odbiti izdavanje osobne s certifikatima, pa će ih ona koštati desetak kuna manje nego ona s certifikatima.

Uskoro nove mogućnosti 

Inače, Europska komisija predložila je da osobne iskaznice svih građana EU moraju imati i biometrijske podatke, kao što su otisak prstiju i prikaz lika. To predlažu kao mehanizam borbe protiv terorista. Potkraj prošle godine iz Ministarstva uprave najavili su dodatnu digitalizaciju osobne, koja bi bila i beskontaktna, te će se njome moći obavljati niz novih stvari. Jedna od novosti je da se uz pomoć običnog sustava e-Građani osobna samo prisloni na mobitel i da se odmah spoji na server. Sustav e-Građani bi se i redizajnirao te bi uveli i elektronički pečat, kao i elektronički potpis.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...
POTRAGA ZA DANKOM (2)

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...