Obavijesti

News

Komentari 42

Uzima bogatima da bi dao slabijima. Skoro kao drug Tito

Uzima bogatima da bi dao slabijima. Skoro kao drug Tito
1

Predstavljajući o porezu na ekstraprofit Andrej Plenković i njegovi ministri koristili su termine poput jednakosti, pravednosti i solidarnosti. Termine koje je HDZ desetljećima zatirao, gazio i proglašavao komunističkim.

VIDEO

HDZ se odavno pretvorio u duhovnog nasljednika Saveza komunista.

Svojatanje Domovinskog rata, politiziranje domoljublja, manipuliranje braniteljima, kontroliranje pravosuđa i represivnog aparata, kult ličnosti, državna ekonomija, stranačko okupiranje institucija i kontroliranje svih dijelova društva. Čak i najave nacionaliziranja strateških kompanija.

Bitna je samo vlast, fotelje i funkcije.

Nema više svjetonazora i ideologije, kao što nema ni političke opozicije. Postoje samo interesne skupine.

A danas je premijer Andrej Plenković čak i zvučao kao socijalist.

Doprinos solidarnosti

"To je doprinos solidarnosti", kazao je na sjednici Vlade, upućujući u javno savjetovanje prijedlog Zakona o dodatnom porezu na dobit. "Ovo je kriza gdje oni koji imaju više trebaju pomoći onima koji imaju manje. Ovdje se ne radi o kažnjavanju onih koji su uspješni, nego o preusmjeravanju dobiti onih koji imaju puno prema onima koji imaju manje. Bitno je da sve što prikupimo kanaliziramo izravno prema onima koji su najslabiji". 

"To je", zaključio je Plenković, "politička filozofija ovog koraka".

I to zvuči kao politička filozofija socijaldemokrata, socijalista, socijalnih liberala ili naprosto ljevičara. Neki satiričari na Twitteru su posegnuli i za Titovim likom kako bi ilustrirali sličnost onoga što govori šef HDZ-a.

Nadovezao se i ministar financija Marko Primorac, objasnivši kako je "prijedlog ovakvog poreza utemeljen na načelima jednakosti i pravednosti".

Kopirali komuniste

I zamislimo samo, jednakost, pravednost i solidarnost vratili su se na scenu u punom sjaju u politici HDZ-a, stranke koja se hvalila da je srušila Savez komunista i krenula graditi državu i društvo po drugačijim principima.

Premda je pritom kopirala mehanizme vladanja.

A sada se vratila i političkoj filozofiji onih koji su nostalgično zazivali socijalizam ili se politički borili za kreiranje društva na suprotnim osnovama od HDZ-om inspiriranog divljeg kapitalizma temeljenog na političkim tajkunima, na izrabljivanju radnika, na pohlepi i grabeži, na utaji poreza, kriminalnoj pretvorbi i otimačini, na promoviranju pohlepnih korporacija nasuprot ljudima koji žive od svog rada.

Kreirajući sve veći jaz između bogatih i siromašnih.

Sada se, eto, HDZ bori za pravednost, jednakost i solidarnost.

Uzmi bogatima

Uzmi bogatima da bi dao siromašnima. Uzmi onima koji imaju previše da bi dali onima kojima je najpotrebnije.

Zoran Milanović, bivši premijer kojega su optuživali za neoliberalnu politiku i koji se zamjerio biračima zbog zanemarivanja radnika, optužio je Plenkovića u jednoj od prošlih izbornih kampanja da bi on u SDP-u bio predstavnik "lijevog krila te stranke".

Na to su se kasnije nakačili i brojni desničari, zamjerajući Plenkoviću Istanbulsku konvenciju, Jasenovac, koaliciju s Miloradom Pupovcem, poslušnost prema Bruxellesu. 

A sada, Plenković je nastupio kao socijaldemokratski premijer.

Eliminirao ljevicu

Milanović se na čelu SDP-ove vlade tek u izbornoj kampanji pokušao izboriti za naklonost birača udarivši na banke oko famoznog "švicarca". Ostatak mandata ratovao je sa sindikatima, radnicima, ljevičarima. Plenković je sada promovirao zakon kojim je praktički eliminirao potrebu za socijaldemokratskom i ljevičarskom političkom opcijom.

On će obaviti ono što se prirodno očekuje od ljevice. Baš kao što je Savez komunista utjelovljivao sve političke opcije, društvene i interesne skupine. HDZ će biti sve, tako da nam više ne treba nitko.

Ovim oporezivanjem ekstraprofita, a naročito retorikom solidarnosti, jednakosti i pravednosti, Plenković i njegova Vlada oduzeli su kisik socijaldemokratima i ljevici. 

Preduhitrio SDP

SDP se u zadnje vrijeme pokušao vratiti u život upravo okretanjem radnicima, njihovim pravima, socijalnoj sigurnosti, uz kritiku pohlepnih korporacija i tajkuna. 

A onda je Plenković uveo porez na dobit, najavio zabranu rada nedjeljom, podijelio (simbolične) povišice sindikatima javnih i državnih službi, uveo besplatne obroke u školama, te najavio da će se s novcem od korporacija financirati "najslabiji", odnosno oni koji "imaju manje".

Pa će se možda zaboraviti da je to Vlada koja opstaje na europskim fondovima, koja grca u korupciji, koja obećava brda i doline, a ne može obnoviti kuće nakon potresa. 

Dijeli darove

Plenković je počeo dijeliti darove - kupljene tuđim novcem - ali i baratati terminima koji su odavno atrofirali u političkoj retorici ili su se pretvorili u šuplje floskule. Plenković će uzimati bogatima, da bi dao siromašnima.

Nakon što su njegovi ministri, direktori u tvrtkama, državni tajnici, lokalni šerifi, činili upravo suprotno. A njegova stranka ubijala solidarnost, pravednost i jednakost, stigmatizirajući ih kao pojmove iz komunističke prošlosti države čije ime se ne spominje.

Plenković je vratio sat unazad. I pokazao da to nije najgore na svijetu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature