Obavijesti

News

Komentari 35

"Uzimanje muške uloge dio je tradicije i čast za jednu ženu"

"Uzimanje  muške uloge dio je tradicije i čast za jednu ženu"

Stana Cerović je posljednja Crnogorska "virdžina". Drži se tradicije, koja postoji još od srednjeg vijeka, a koja kaže da ako u obitelji nema muških nasljednika, kći preuzima tu ulogu, ali mora ostati djevica do kraja života

VIDEO

Ovom Crnogorkom fasciniran je i britanski Guardian. Prenose kako je Stana pušila, družila se s muškarcima u kavanama, nosila oružje, kratku kosu i oblačila se poput muškaraca.

Stana tradicionalno "ženske poslove", poput pranja rublja i čišćenja, nije obavljala, to su radile njene sestre dok se ona hvatala teških "muških poslova". Ipak, zbog tih "privilegija" morala je obećati da će ostati djevica do kraja života. 

Snimljena je i dokumentarna emisija o ovoj posljednjoj crnogorskoj "virdžini" ili djevici, koja se nije udavala, da bi održala svoju obitelji. Stana nije imala brata, koji bi naslijedio oca, pa je morala preuzeti ulogu "glave kuće". Njen zavjet na celibat i obećanje da će čuvati majku, sestre i obiteljsko imanje predstavljaju doživotnu obavezu. 

Stana je živjela u selu Tušina, ali se u svibnju, zbog duboke starosti i slabog zdravlja, preselila u starački dom. 

- Ona je sebe uvijek smatrala privilegiranom, a nikako uskraćenom za ženski identitet. Uzimanje muške uloge u obitelji čast je za ženu i već godinama dio naših običaja - rekli su članovi Stanine obitelji.

- Sebe je smatrala muškarcem, a njene sestre su je tretirale kao brata - nedavno se prisjetila njena rođakinja Mara Cerović.

Albanska spisateljica Elvira Dones napisala je knjigu o ovom fenomenu pod naslovom "Zakleta djevica". Objavljena je u Londonu 2007. godine i prati život jedne žene koja se zaklela na celibat, ali žali za odlukom. Za razliku od junakinje knjige, Stana nikad nije zažalila zbog svoje odluke i želi da je na obiteljskom groblju pokopaju kao jedinog sina njenog oca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik