Obavijesti

News

Komentari 133

VIDEO Danijela Dolenec: Ovo su naše četiri kompenzacijske mjere za roditelje odgojitelje

VIDEO Danijela Dolenec: Ovo su naše četiri kompenzacijske mjere za roditelje odgojitelje

Roditelj odgojitelj ove godine košta preko 530 milijuna kuna. nove vrtiće ne možemo izgraditi uz ova izdvajanja. A novi vrtići su nam potrebni, započinje dogradonačelnica...

VIDEO

Glavna kompenzacijska mjera za roditelje odgojitelje, kao i za sve druge roditelje djece vrtićke dobi, je ubrzana izgradnja vrtićkih kapaciteta. Od početka, ne slučajno, vežemo ove dvije teme jer je prošla gradska vlast radila mnogo pogrešaka pa onda i to da je donijela mjeru koja je doista suprotna i suvremenim spoznajama i EU smjernicama, pa i nacionalnoj strategiji, a kojom je zabranila korisnicima mjere roditelj odgojitelj da upisuju djecu u vrtić, poručila je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijel Dolenec predstavljajući uoči sutrašnje sjednice Gradske skupštine kompenzacijske mjere za roditelje odgojitelje, a uslijed nove odluke o postepenom ukidanju te mjere. 

PRATITE UŽIVO

Mjera roditelj odgojitelj ove godine košta 530 milijuna kuna, zbog čega uz takvo fiskalno opterećenje za Grad nije istovremeno moguće izgraditi nove vrtiće, dodala je Dolenec. Stoga ova gradska vlast mijenja odluku i to iz drugog pokušaja, kojom će, podsjetimo, korisnici postepeno izlaziti iz nje, kao što će im se postepeno smanjivati i naknada. Prvih šest mjeseci od sutrašnjeg usvajanja nove odluke za korisnike se neće promijeniti ništa - i dalje će primati naknadu u iznosu kao i do sada. No, nakon toga, od dakle od ožujka, im se naknada smanjuje na razinu minimalne plaće, a za idućih pola godine, znači za godinu dana od sada, se dodatno smanjuje na polovicu iznosa minimalne plaće do djetetove sedme godine života.

Kako bi roditeljima odgojiteljima olakšala tu situaciju, a došli do cilja ukidanja ove mjere, predlažu i kompenzacijske mjere koje roditelji odgojitelji mogu koristiti dok ne izađu iz mjere.

- Dvije su mjere usmjerene na edukaciju, a dvije specifične na potpore za ili zapošljavanje ili samozapošljavanje. Prvi program koji se odnosi na obrazovanje ćemo provesti s Pučkim učilištem, koje provodi izuzetno velik broj programa, preko 150, kojim se stječu određene kvalifikacije, a koje se bilježe u radnu knjižnicu. Time omogućavamo korisnicima da upišu bilo koji program osposobljavanja u Pučkom otvorenom učilištu uz sufinanciranje Grada u iznosu dvije trećine tog troška - pojasnila je Dolenec prvu mjeru naglasivši da oni koji idu na osposobljavanje uz subvenciju Grada taj program moraju i završiti.

Od 15. rujna će na stranicama Učilišta biti dostupne sve informacije. 

- Druga mjera je program edukacije u sklopu Plavog ureda kako pokrenuti posao, Pokrenuli su specifično za korisnike ove mjere modul koji se bavi time ukoliko se odluče pokrenuti vlastiti posao i unutar toga nudimo mentoriranje jedan na jedan. Program će se nuditi i online - istaknula je. 

Što se tiče potpora, roditelji odgojitelji će se moći prijaviti za samozapošljavanje ili poslodavci za njihovo zapošljavanje. 

- HZZ provodi taj program, ali za to morate biti nezaposleni i morate imati maksimalni primitak od 2560 kuna. Korisnici mjere roditelj odgojitelj ne kvalificiraju za to pa tu ulazimo mi, kao Grad, koji nudi specifičnu potporu za samozapošljavanje dok su još korisnici. Ideja je da se pripreme ukoliko žele pokrenuti posao dok su još u mjeri i na taj način je ovo komplementarno onome što nudi HZZ. I četvrta mjera je potpora za zapošljavanje i razvoj obrtničkih djelatnosti, to nije novo, Grad svake godine provodi te natječaje, koji se odnosi na tradicijske, deficitarne i proizvodne obrte, a sad smo dodali u kriterije bodovanja da dobijete ekstra bodove ako ste samozaposleni ili zaposlite korisnika mjere roditelj odgojitelj - navela je dodavši kako u ovom zadnjem programu to što ste korisnik mjere roditelj odgojitelj ne daje prednost pri zapošljavanju, ali je iznos potpore veći ukoliko ste vi korisnik mjere ili ako zaposlite korisnika ove mjere.

- Ideja je da sad u rujnu ili najkasnije u listopadu raspišemo te natječaje. Sve mjere se odnose na idućih godinu dana, dok prvi korisnici ne izađu iz mjere. Imamo savjetnika u Uredu za socijalnu zaštitu koji pomaže korisnicima navigirati kroz sve ovo. Svaki radni dan je osoba zadužena za to na telefonu u Uredu - kaže Dolenec.

Podsjetila je kako su u srpnju izmijenili odluku o korisnicima socijalne skrbi, kojom su proširili obuhvat korisnika. To je usporedila s iznosom koji se izdvaja na godišnjoj razini za korisnike mjere roditelj odgojitelj.

- Cijela odluka o socijalnoj skrbi na razini godine dana je 168 milijuna kuna, a pogađa one koji su najugroženiji, socijalno ugrožene, osobe s invaliditetom, samohrane roditelje, nezaposlene branitelje, ljude bez mirovina. Dok mjera roditelj odgojitelj, koju koristi 5400 građana, košta 530 milijuna kuna - istaknula je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 133
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...