Obavijesti

News

Komentari 113

VIDEO 'Trgovci se nisu protivili. Skloni su suradnji i snižavanju cijene određenih proizvoda...'

VIDEO 'Trgovci se nisu protivili. Skloni su suradnji i snižavanju cijene određenih proizvoda...'

Razgovori s najvećim trgovcima u zemlji počeli su ujutro te bi trebali trajati do 15 sati, kada će o rezultatima izvijestiti ministar Davor Filipović

VIDEO

Održali smo danas konzultacije s 10 trgovačkih lanaca, zahvaljujem svima koji su se odazvali, razgovori su bili jako konstruktivni i idu u smjeru da u razdoblju pred nama dođe do smanjenja cijena većeg broja proizvoda. Načelno su svi podržali prijedlog Vlade, poručio je ministar gospodarstva Davor Filipović nakon cjelodnevnih sastanaka s predstavnicima Konzuma, KTC-a, Lidla, Kauflanda, NTL-a, Studenca, Plodina, Spara, Tommyja te Mlina i pekara. 

PRATITE UŽIVO:

Nije otkrio koje bi proizvode trgovci snizili. 

- Sutra nastavljamo s razgovorima, bit će još sastanak u Vladi i nakon toga ćemo izaći s detaljnim informacijama. Ideja je da se ukupna vrijednost košarice, ono što je dostupno na našoj stranici koja prati kretanje cijena, vrati na 31. prosinca prošle godine, da se to vrati na početne pozicije. Ne govorim o 360 proizvoda nego o ukupnoj vrijednosti košarice. S tim da treba uzeti u obzir da nisu svi trgovci isti, svaka firma ima svoje karakteristike i u okvirima onoga što će biti moguće, to će biti i napravljeno. Svi su pokazali jedno visoko razumijevanje da se cijene trebaju staviti pod kontrolu i raditi na smanjivanju inflacije. To je najvažnije za hrvatske građane - rekao je.

Upitan zašto do sada Vlada nije reagirala ovako prema trgovcima i tražila snižavanje cijena, Filipović je kazao kako je za dobre stvari uvijek pravi trenutak.

- Dio trgovačkih lanaca danas mora napraviti kalkulacije i interne dogovore pa će nam javiti kada mogu reagirati, neki mogu već od petka, ali sutra će biti više detalja - poručio je na pitanje kada će cijene ići dolje.

Vjeruje da će svi trgovački lanci ići u tom smjeru. Što ako ne budu, što će Vlada, pitali su ga novinari još. 

- Ovo su ozbiljni ljudi, ne vjerujem da bi itko ovo o čemu smo danas razgovarali išao izigravati jer bi time izigravao građane. Poanta je da se izađe u susret građanima i da se te cijene polako krenu snižavati. I trgovcima je u interesu da se očuva kupovna snaga naših građana - rekao je.

Vlada želi vratiti cijene kakve su bile u prosincu: Od trgovaca će tražiti cifre iz doba prije eura
Vlada želi vratiti cijene kakve su bile u prosincu: Od trgovaca će tražiti cifre iz doba prije eura

Ima onih lanaca, dodao je, koji neće cijene te košarice moći vratiti na početnu poziciju u potpunosti, ali će moći 90 posto. 

- Svatko od njih će napraviti maksimalan napor jer nije isto biti jako velik i manji - rekao je.

S druge strane, Martin Evačić iz NTLa je ranije istaknuo kako se na sastanku nije tražilo snižavanje cijena na razinu 31. prosinca nego samo da se općenito snize te cijene. 

- Vjerujem da on zna što smo mi razgovarali. Ovo su konzultacije, gospodin Evačić ima sve informacije kao i drugi trgovci koji su danas bili - naglasio je Filipović.

VIDEO Peruško nakon sastanka s Filipovićem: Mislim da ćemo podržati što smo razgovarali
VIDEO Peruško nakon sastanka s Filipovićem: Mislim da ćemo podržati što smo razgovarali

Tijekom dana će se još izbrusiti svi detalji, a s konkretnim informacijama bi premijer Andrej Plenković mogao izaći već sutra. Ovo s trgovcima je, naglasio je, odvojena priča od novog paketa mjera pomoći kojeg će Vlada u četvrtak donijeti.

- Poanta je da će svi ići da se snize cijene proizvoda na način da građanima bude lakše. Nitko nije rekao da nije spreman smanjiti cijene. Neki su spremni djelovati već u petak, razgovori su išli u smjeru da se na ovome radi do kraja godine. Zajednički je dogovor da se danas ne izlazi s detaljima, moraju napraviti kalkulacije, razumljivo. Sutra, preksutra ćemo reći više informacija, a vjerujem da će ovo imati jako pozitivan efekt - rekao je na kraju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 113
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe