Obavijesti

News

Komentari 107

Odbili su Bandićev prijedlog, najviša cijena vrtića 400 kuna

Odbili su Bandićev prijedlog, najviša cijena vrtića 400 kuna
6

Gradonačelnik Bandić će, doznajemo, odluku Skupštine proglasiti nezakonitom, pa se roditeljima savjetuje da nastave prikupljati dokumente o prihodima

VIDEO

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine jednoglasno su sa 39 glasova odbacili prijedlog gradonačelnika Milana Bandića i jednoglasno prihvatili prijašnji prijedlog kluba gradskih zastupnika SADP-a, HSU-u i koalicije Tatjane Holjevac, po kojem obitelji na socijalnoj pomoći, obitelji s troje ili više i djeca HRVI neće morati plaćati vrtiće, a svi ostali će plaćati 200 (za jaslice) ili 400 kuna (za vrtić). 

Pročelnik ureda za obrazovanje, Ivan Lovrić, rekao nam je međutim da će Bandić podnijeti akt kojim se utvrđuje da je odluka Skupštine nezakonita jer je prijedlog odluke koju je on donio sastavni dio proračuna koji je Skupština usvojila u prosincu. Preispitivanje nezakonitosti Bandić mora zatražiti u roku od 15 dana. Tako će odluku Skupštine staviti izvan snage, a Ministarstvo uprave će odlučiti o njegovom aktu.

Sutra će se odluka koju je izglasala Skupština objaviti u službenom glasilu i time će ona stupiti na snagu i postati pravomoćna.

- Svu odgovornost hoće li se ovu odluku, koju je donijela Skupština, provoditi ili ne snosi Bandić. Samim tim je odgovoran hoće li roditelji prikupljati dokumente - rekao je predsjednik zagrebačke Skupštine, Boris Šprem. 

Zbog toga se građanima savjetuje da nastave prikupljati dokumentaciju.

Bandićev prijedlog je bio da obitelji s manje od 2.000 kuna po članu ne plaćaju vrtić. Obitelji s primanjima do 2.500 kuna po članu, po Bandiću bi trebale plaćati 200 kuna. Obitelji sa do 3.000 kuna po članu tada bi vrtić plaćale 300 kuna. Obitelji sa 7.000 do 8.000 plaćale bi 1.800 kuna za cijeli dan u vrtiću, a svi koji imaju više od 8.000 kuna plaćali bi vrtić 2.000 kuna.

Meić Bandiću: Jeste li se dosta nakrali? Ne bojite se Svevišnjega? 

Odmah na početku sjednice Gradske skupštine gradonačelnika Bandića pitali su zbog čega su ispred policije u Petrinjskoj veliki redovi za potvrde o prebivalištu. Bandić je odgovorio kako ne čekaju ljudi zbog njega ili gradske uprave. Kaže da će samo provesti što su potpisali, no Grad se s policijom nije još dogovorio da se prebivalište dokaže osobnom iskaznicom. 

Gradonačelnik je dao na usvajanje svoj prijedlog o novim cijenama vrtića koje ovise od dohodovnom cenzusu roditelja. Klub zastupnika SDP-a, HSU-a i Nezavisne liste Tatjane Holjevac također su na Skupštinu dali prijedlog odluke da cijene vrtića ostanu iste kao do sada. HDZ je uputio amandman koji je isti kao i SDP-ov prijedlog odluke. 

Jurica Meić (SDP) pitao je Bandića kako je mogla biti izdana lokacijska dozvola za Hovatinčićev projekt Cvjetni iako nije izgrađena šetnica koja bi spojila Gundulićevu sa Cvjetnim trgom. Također je postavio pitanje oko prodaje na štandovima na trgovima, tramvajskim stanicama te terasama kafića i po parkirališnim mjestima.

Nisam se rodio, a niti ću umrijeti kao gradonačelnik. Ja sam prije svega pošten čovjek, Milan Bandić

- Zbog čega ne postoji transparentan način postavljanja tih štandova, nego to čini gradska uprava čime se otvara prostor za manipulaciju, upitao je Meić. Bandić mu je odgovorio kako ti štandovi s kobasama Zagrebu daju bečki štih. Iziritirani Meić vratio se na govornicu:

- Gradonačelniče, jeste li se već dovoljno nakrali u posljednjih 11 godine i nije li vrijeme da odete. Znakovi vremena pokazuju da je vrijeme da odstupite. Znam da se zakona ne bojite, ali bojite li se, kao deklarirani vjernik, Svevišnjeg? - pitao je Meić. Na to ga je predsjednik Skupštine, Boris Šprem opomenuo. Bandić je najavio da će tužiti Meića.

- Ja se nisam rodio kao gradonačelnik, niti ću umrijeti kao gradonačelnik, ali sam prije svega pošten čovjek - ustvrdio je Bandić.

Mrsić za poskupljenje vrtića optužio Bandića

Kako neslužbeno saznajmo, zastupnici HDZ-a podržat će odluku SDP-a kako bi cijene vrtića ostale stare. No, kako je proračunom već usvojen prijedlog o novim cijenama, obje odluke ići će na Ministarstvo uprave te će ministar Davorin Mlakar u roku od mjesec dana trebati odlučiti koja je odluka najispravnija i važeća. Također, kako neslužbeno doznajemo, tražit će mišljenje ministrice financija o proračunu koji je donesen u prosincu prošle godine.

Nakon stanke, počela je rasprava o cijenama vrtića, bez gradonačelnika.

Boris Šprem je rekao da nije u redu da roditelji s većim dohodovnim cenzusom plaćaju veću cijenu jer ionako plaćaju veći porez, a veća cijena vrtića za njih bi značila dodatni porez. Danira Bilić (HDZ) rekla je kako je ovdje riječ o političkoj borbi Bandića i SDP-a te je zaključila da će državna tijela morati rješavati problematiku s vrtićima. Muči ju i što je rok za predaju dokumenata za šest dana te ne zna kako bi roditelji do tada trebali prikupiti sve dokumente. Pita se što će biti s roditeljima koji ne supiju ispoštovati taj rok.

Mirando Mrsić (SDP) je rekao kako je za poskupljenje vrtića kriv Bandić, na što je reagirale Bilić rekavši da to nije točno jer je odluku izglasala Skupština i vladajući SDP.

- Izglasao ju je SDP, samo je Bernardić bio protiv, rekla je Bilić te se nadovezala na Mrsićevu konstataciju da dohodovni cenzus nije pravedan upitavši zašto je onda pravedan za utvrđivanje cijene za osnovne škole.

'Poskupljenjem vrtića ne želi se spasiti proračun'

Dogradonačelnica Zagreba Jelena Pavičević Vukičević zanijekala je da je poskupljenje vrtića mjera za spašavanje proračuna. Kaže kako je bit odluke pomoći ljudima koji žive u lošim socijalnim uvjetima. Rekla je da će najvišu cijenu od 2.000 kuna plaćati mala skupina građana  koja ima iznimno visoku plaću te je upitala zastupnike misle li da građani s niskim primanjima ne bi bili sretni odvojiti 2.000 kuna za vrtić, a da imaju plaću od 23.000 kune. 

Znate tko je donio taj zakon i koji je to zakon, "take it or leave it", koji je donio gradonačelnik, Tomislav Saucha (SDP)

Bilić je komentirala da je gradonačelnica tek ušla u raspravu, i da ne sudjeluje od prosinca. Demantirala je njenu izjavu da odluka o poskupljenju nije mjera za uštedu z aproračun jer je gradonačelnik u prijedlogu poskupljenja vrtića naveo kolika će ušteda biti za proračun. 

SDP-ovac Tomislav Saucha rekao je kako su on i stranački kolege bili ucijenjeni kada su u prosincu glasali za proračun i to zbog zakona 'take it or leave it'.

- Znate tko je donio taj zakon i koji je to zakon, "take it or leave it", koji je donio gradonačelnik. Nismo glasovali zato što smo htjeli, kazao je Saucha i rekao Margareti Mađarić (HDZ) da 'možda ne bi imali ni takvog gradonačelnika da vi radite bolji posao na državnoj razini. 

- Ovo je presmiješno i prestrašno što je rekao Saucha. Dakle vi ste glasovali za nešto za što niste htjeli. Zašto niste slijedili Bernardića koji je glasovao protiv. Sad mogu upitati za vašu vjerodostojnost, kako možete dići ruku za nešto što ne podržavate. Ovo je žalosno i neodgovorno, rekla je Mađarić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 107
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao