Obavijesti

News

Komentari 24

Šefica DORH-a: 'Intenzitet komunikacije s premijerom ovisi o tome što se događa'

Šefica DORH-a: 'Intenzitet komunikacije s premijerom ovisi o tome što se događa'

Pritisku predsjednika Vlade nisam izložena. Ima samo one informacije koje smije imati, kao i predsjednik države, kazala je državna odvjetnica ostavivši javnosti da prosudi vrši li pritisak predsjednik Republike

VIDEO

Predsjednik saborskog Antikorupcijskog vijeća Nikola Grmoja pozvao je glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek na saslušanje pred zastupnike kako bi razriješili suočava li se DORH s političkim pritiscima.

PRATITE UŽIVO:

- Pritisku predsjednika Vlade nisam izložena. Zakon je jasan. Predsjednik Vlade ima samo one informacije koje treba imati - kazala je te istaknula da postoji prisila pojedinaca iz političkih stranaka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Antikorupcijsko vijeće pozvalo Hrvoj Šipek: 'Morat će objasniti pozive premijera Plenkovića'
Antikorupcijsko vijeće pozvalo Hrvoj Šipek: 'Morat će objasniti pozive premijera Plenkovića'

Tvrdi da premijer Andrej Plenković ni u jednoj prilici nije pitao za ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivana Paladinu.

'Ma tko na mene može utjecati? Živim tako da me nitko živ ne vidi, s prijateljima se ne družim'
'Ma tko na mene može utjecati? Živim tako da me nitko živ ne vidi, s prijateljima se ne družim'

Zlata Hrvoj Šipek u nekoliko je navrata tijekom trosatne sjednice naglasila kako neće dozvoliti da DORH niti ona osobno sudjeluju u ratovima političkih stranaka.

- Radimo svoj posao sukladno zakonu. Jesmo li ponekad pogriješili i hoćemo li pogriješiti? Pa naravno da hoćemo. Ali svaku pogrešku istumačiti kao korupciju, mislim to je stvarno ispod svake razine i pretjerano. Vi nikada niste pogriješili? Trebate li zato biti optuženi za korupciju - upitala je zastupnike naglasivši kako ne bježi od odgovornosti koju nosi sa sobom pozicija glavne državne odvjetnice. 

- To što vi tumačite da se ne pojavljujem, pa nisam ja tu da zabavljam javnost, to je dozvoljeno vama kao političarima. Meni? Ma čime mene predsjednik Vlade može ucijeniti? Znate kako ja živim? Između Zagreba i vikendice, koja je negdje u brdima, da me nitko živ ne vidi i da ni sa kim ne razgovaram. Ja se s prijateljima više ne družim. Imam previše godina, cijeli život se borim i pružam otpore. Ostavite nas na miru, pustite nas da radimo svoj posao. Ako nam ne želite pomoći, nemojte nam barem bacati klipove pod noge - zaključila je vidno iznervirana. 

A onda je stala pred novinare koji su je upitali za premijerove opaske da bi trebala to činiti više.

- Ako usporedite broj mojih izjava, komentara i konferencija s brojem izjava i konferencija bivših glavnih državnih odvjetnika, onda ćete vidjeti da sam ja to premašila. Da nije bila ova sjednica, ja bih za petak imala zakazanu konferenciju za medije. Ne onda kad to netko kaže da bi trebalo, nego onda kad ja ocijenim - poručila je.

A da li pritisak vrši predsjednik Republike Zoran Milanović, Hrvoj Šipek je ostavila javnosti da procjeni.

Otkrila je kako će do kraj ovog mjeseca biti dignuta optužnica u slučaju Veliki Agrokor, ali i da je nadzor USKOK-a u slučaju bivše ministrice Gabrijele Žalac završen nakon šest mjeseci.

- Ono što je utvrđeno nadzorom USKOK-a pokazalo je ono što sam ja, moram reći, i očekivala da će pokazati. USKOK ima problema u provođenju državnoodvjetničke uprave. Neke stvari nije mogao raditi jer mu kronično fali službenika. Pratiti spise i raditi posao se ne može raditi onako kako bi se moglo da je to sve ekipirano. Kronično nedostaje službenika, procedure imenovanja traju jako dugo - objasnila je Hrvoj Šipek dodavši kako je način rada USKOK-a davno prerastao sadašnje zakonske okvire.

- I očito će se morati ići u izmjene zakona. Razgovarala sam o tome s premijerom, tražila sam kod njega sastanak o tome, rekao je da će razgovarati s ministrom i da će pokušati učiniti sve što se tu može - rekla je. 

Upitana koliko često komunicira s premijerom, glavna državna odvjetnica je istaknula da intenzitet komunikacije ovisi o tome što se događa. Nije još s njim razgovarala o optužnici za navodni ratni zločin protiv hrvatskih pilota koja treba stići iz Srbije, dodala je, ali su dogovorili sastanak.

- Nebuloza je, oprostite na izrazu, da smo rekli kako će Hrvatska svoje građane izručiti Srbiji. To je neistina. Činjenica je da suradnja ne funkcionira zato što su naši pravni sustavi potpuno različiti. BiH  ne poznaje zapovjednu odgovornost, a Srbija si prisvaja univerzalnu nadležnost za ratne zločine u cijelom svijetu i to je za RH neprihvatljivo. Odgovor nismo mogli dati jer ne znamo što u toj optužnici piše, nitko ju nije vidio. DORH je u Haagu godinama imalo svoga časnika za vezu i prekopalo je sve arhive Haaškog tribunala, u njima dokaza nije bilo. Da ih je bilo, Brammertz bi to sigurno obuhvatio optužnicom. Prema tome, o tome nemamo što govoriti - poručila je dodavši kako se provode izvidi, ali ne zbog toga, nego jer ima naznaka da je Armija BiH ušla na područje Hrvatske.

- Više od toga neću reći - rekla je Šipek.

Govoreći još o pritiscima, otkrila kako ju je zastupnica Karolina Vidović Krišto zvala.

- Zvala me i rekla tajnici da me zove svakih 15 minuta dok me ne dobije - rekla je.

Upitana u kojoj fazi je predmet ministra Ivana Paladina, Hrvoj Šipek je rekla kako o konkretnim predmetima ne može govoriti.

- Koliko će trebati, teško je reći. Banožić? Isto tako. Ispitivanje Miloševića i Aladrovića, pretpostavljam, da će se uskoro dogoditi - rekla je pa ponovila problem nedostatka službenika. 

Upitana je li zadovoljna s ravnateljicom USKOK-a Vanjom Marušić, Hrvoj Šipek je istaknula kako ona nije upitna kao osoba koja zna i koja je stručna.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag