Obavijesti

News

Komentari 9

VIDEO Tomašević u obilasku URIHO-a: 'Ispravili smo jednu veliku nepravdu u Zagrebu'

VIDEO Tomašević u obilasku URIHO-a: 'Ispravili smo jednu veliku nepravdu u Zagrebu'
2

Zagrebački gradonačelnik sa zamjenicima će održati konferenciju

VIDEO

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenici gradonačelnika Danijela Dolenec i Luka Korlaet obići će URIHO u povodu potpisivanja kolektivnog ugovora te održati redovitu konferenciju za medije

POGLEDAJTE VIDEO:

Na početku se medijima obratila Sanja Major, ravnateljica URIHO-a.

- Meni je jako drago da, kao nova ravnateljica, mogu reći sa zadovoljstvom da smo proveli kolektivne pregovore, uspješno ih priveli kraju i potpisali kolektivni ugovor. Kad sam došla na mjesto ravnateljice, prvi sastanak koji sam održala bio je upravo onaj sa sindikatima i baš mi je zato posebno zadovoljstvo što nakon nepunih godinu dana smo promijenili ono što je 20 godina na snazi, dakle stari kolektivni ugovor - rekla je.

Tomaševiću će pokazati nove pogone URIHO-a, za koje je rekla da se nada da će im donijeti nove prihode.

- Ovo je jedan veliki uspjeh i ponosna sam - rekla je Davorka Moslavac Forjan, zastupnica u gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Gradonačelnik je prilkom obilaska URIHO-a naglasio kako više od 500 radnika te tvrtke nisu do sada imali adekvatna materijala prava, koja nisu mijenjana zadnjih 20 godina. Novim kolektivnim ugovorom to je ispravljeno, a stupa na snagu 1. siječnja 2024. godine.

- Ispravljena je jedna jako velika nepravda u Zagrebu, a to je da URIHO, kao jedna od najvećih gradskih tvrtki, imala kolektivni ugovor star više od 20 godine. Više od 500 radnika imalo je neadekvatne plaće, neadekvatne uvjete rada. Materijalna prava se nisu mijenjala čak 20 godine, a ja sam ponosan da se ta nepravda konačno ispravila - rekao je Tomašević.

- Riječ je o tvrtki koja dokazuje kako svaka osoba s invaliditetom ima pravo i mogućnost voditi kvalitetan život - naglasio je Tomašević te dodao da je zapošljavanje osoba s invaliditetom jedan od ključnih koraka u njihovom uključivanju u društvo.

Materijalna radna prava financirat će se iz proračuna, rekao je, pa se od iduće godine potpora iz proračuna povećava za više od 60 posto. Istaknuo je da mu je drago da će se URIHO okrenuti zelenim temama.

Drugi krug pregovora sindikata i Vlade o kolektivnom ugovoru. Sindikat: 'Zahtjevi su realni'
Drugi krug pregovora sindikata i Vlade o  kolektivnom ugovoru. Sindikat:  'Zahtjevi su realni'

Tomaševićeva zamjenica Danijela Dolenec naglasila je da je prioritet u unapređivanju materijalnih prava radnika, posebno u gradskim ustanovama socijalne skrbi u gradu, poput Centra Luka Ritz ili Centra Silver. Najavila je i otvaranje novih ustanova.  

Novi kolektivni ugovori potpisani su krajem prošle godine u vrtićima, kulturi, vatrogascima i gradskoj upravi te Zagrebačkom holdingu, ZET-u i Velesajmu te u ustanovama socijalne skrbi, istaknula je. Sve su plaće usklađene na najpovoljniji koeficjent za radnike.

MUO i ŠPUD idu u cjelovitu obnovu nakon potresa i trenutačno razrednu nastavu učenici slušaju u IV. gimnaziji na Kajzerici.  Dio nastave i radionica tako će se održavati na Velesajmu u blizini škole na Kajzerici, gdje se sada održava nastava. 

- To nije ništa što se radi sutra. Prva ideja je bila od kraja godine ili početka sljedeće, tako da ima dovoljno vremena da se prostor adaptira i da se ostvari dijalog s roditeljima i ravnateljem kako bi se našlo rješenje - rekao je Tomašević i objasnio da se nastava neće održavati u Kineskom paviljonu, već da će se tamo samo održavati neke radionice. Nastava će se nastaviti održavati u školi na Kajzerici, dok obnova matične škole ne bude gotova.

Škole sve teže nalaze načine za zapošljavanje: 'Nudimo i stan nastavnicima, samo da dođu'
Škole  sve teže nalaze načine za zapošljavanje: 'Nudimo i stan nastavnicima, samo da dođu'

Gradonačelnik je istaknuo je da roditelji ne trebaju brinuti jer će u sljedećih nekoliko mjeseci na Velesajmu biti napravljeni svi uvjeti za održavanje nastave.

- Naravno da će biti grijanja. Pa kako bismo dobili suglasnost Ministarstva kad ne bi imali grijanje? - kratko je rekao.

Upitali su ga i je li pročelnik Pavuna potrgao retrovizor i brisač nepropisno parkiranom automobilu.

- Ovo mi je prvo glas. Ne bih komentirao glasine nego najprije provjeriti informacije. Nitko mi iz oporbe nine dao te informacije. Utvrdit ćemo što se dogodilo - odgovorio je.

S 6.400 eura prihoda plaćali su tek 115 eura najma. Tomašević ublažio uvjete nakon kritika...
S 6.400 eura prihoda plaćali su tek 115 eura najma. Tomašević ublažio uvjete nakon kritika...

Otkrio je i tko je financirao team building čelnika Zagrebačkog holdinga i podružnica.

- Zaposlenici svi idu non stop na usavršavanja, sastanke, konferencije, u Hrvatskoj i u inozemstvu, znam to jer stalno potpisujem putne naloge. Mi kao gradska uprava svaka tri, četiri mjeseca imamo sastanak s pročelnicima, zamjenicima, direktorima poduzeća i tu se koordiniramo s planom razvoja grada. Ovo je bio drugi takav sastanak, bio je na Sljemenu u Tomislavovom domu kojim upravlja Holding - rekao je Tomašević.

Skupština prihvatila prijedlog: Paušalni porez u turizmu od 1.1. u Zagrebu će biti 199,08 eura
Skupština prihvatila prijedlog: Paušalni porez u turizmu od 1.1. u Zagrebu će biti 199,08 eura

Gradonačelnik je objasnio i kako funkcionira Odluka o komunalnom redu. 

- Ako su predani zahtjevi, moraju se završiti po staroj odluci, tako je i s terasama, plakatima i svime. U odluci je rok od tri godine da se prilagode. Da nema tog prijelaznog razdoblja, bili bismo suočeni s nizom tužbi. Ne postoje novi zahtjevi, no ukolko postoje stari zahtjevi, moraju se po staroj odluci završiti - rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime
ČUDO NA SVETOM DUHU

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime

Iako beba službeno nema ime, dr. Alfirević nam je otkrio kako dječačića zovu Ivan, po doktoru koji ga je zaprimio te noći

Slovački ministar demantirao je nagađanja: 'Operacija traje već tri sata, Robert Fico je kritično!'
NAPADAČ UHIĆEN

Slovački ministar demantirao je nagađanja: 'Operacija traje već tri sata, Robert Fico je kritično!'

Kako javljaju slovački mediji, upucan je nakon izlaska sa sjednice Vlade. Navodno je upucan s više hitaca u prsa i trbuh, napadač je uhićen...
Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić  i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija
'NIKAD JE NE BI OSTAVIO'

Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija

Za nestanak je obitelj saznala kad su ih nazvali iz vrtića da nitko nije došao po djevojčicu. U sve se uključila i policija. Obitelj moli, ako ga je netko vidio da javi njima na broj 097/670-1528 ili policiji na 192