Obavijesti

News

Komentari 689

O zdravstvenim djelatnicima: 'Tko se neće testirati ni cijepiti, neće ni raditi ni dobivati plaću'

O zdravstvenim djelatnicima: 'Tko se neće testirati ni cijepiti, neće ni raditi ni dobivati plaću'
7

Ministar zdravstva poručuje kako mu nije jasno da bi itko u zdravstvenom sustavu odbio testirati se, kao protumjeru sigurnosti u bolnicama ukoliko nisu cijepljeni. Ne zna do kad će testiranje ići na teret države

VIDEO

U odnosu na tjedan ranije, prvih pet dana ovog tjedna broj novozaraženih tek je u neznatnom porastu, ali i dalje zabrinjava rast hospitaliziranih i onih na respiratoru.  Danas je u Hrvatskoj preminulo 12, a jučer 15 pacijenata. Među danas preminulima su tri pacijenta bila cijepljena - dva s dvije doze, jedan s jednom dozom, ali su imali teške komorbiditete, a prosječna dob im je 85 godina.

Stožer Civilne zaštite na svojoj redovitoj konferenciji za medije izvijestio je o novooboljelima i o daljnjem planu borbe protiv koronavirusa.

- Prvih pet dana ovog tjedna imali smo 5777 novih slučajeva, a prošlog tjedna 5739, dakle, praktički ne bilježimo porast, iznosi samo 0,7 posto - rekao je šef HZJZ-a Krunoslav Capak dodavši kako je najniža incidencija u Istarskoj, najviša u Splitsko-dalmatinskoj županiji. 

Najnižu incidenciju od europskih zemalja imaju Poljska i Mađarska, a najvišu Slovenija i Litva.

Direktor Moderne: 'Očekujem kraj pandemije za godinu dana'
Direktor Moderne: 'Očekujem kraj pandemije za godinu dana'

 - U zadnjih sedam dana imali smo 518 hospitaliziranih osoba, od kojih 374 ili 73 posto nisu bile cijepljene. Na respirator su stavljena 72 pacijenta, od čega 60 njih ili 83 posto nije bilo cijepljeno. Preminulo je 85 osoba, od kojih 65 nije primilo nijednu dozu cjepiva. Od 8107 novozaraženih njih 6565 ili 91 posto nije bilo cijepljeno - kazao je Capak.

Vodstvo u novozaraženima preuzela dob od 10-19 godina

Osvrnuo se na epidemiološku situaciju u školama. 

 - U zadnja 24 sata imamo 1291 novi slučaj, od čega 260 spada u školsku dob, što je oko 20 posto. U zadnjih nekoliko mjeseci smo imali prosječnu dob novozaraženih u dobi od 30-39 godina, a od 14. rujna vodstvo je preuzela dob od 10 do 19 godina. Trenutno imamo 2038 osoba od sedam do 18 godina koje su oboljele, a  čak 10.430 njih su u samoizolaciji. Pet puta više. Među nenastavnim osobljem u školama ima 46 novooboljelih, a među nastavnim osobljem ih je 215 - rekao je.

Podsjetio je kako su u mjerama za škole istaknuli da nije potrebno da čitavi razredi, ukoliko je netko od učenika zaražen, ide u samoizolaciju nego da se treba utvrditi tko je s njima bio u bliskom kontaktu. Zato je sad u pripremi novi dokument koji to jasno definira. 

- U samoizolaciju će ići samo oni koji su sjedili u istoj klupi, oni koju su u polumjeru od 2 metra u svim smjerovima i oni koji su putovali 15 minuta da su sjedili ili stajali blizu učenika koji je obolio - istaknuo je Capak.

Iako je dosta učenika i nastavnika zaraženo i u samoizolaciji, Capak naglašava kako škole nisu izvor zaraze te da se trenutno ne planira uvođenje Covid potvrda za nastavno i nenastavno osoblje. 

O samoizolaciji učenika nižih razreda osnovne škole, gdje se ne nose maske, Capak je rekao da epidemiolog treba napraviti procjenu na temelju podataka iz škole.

 - Ako je taj kontakt trajan i blizak, u tom slučaju će se propisati samoizolacija - istaknuo je.

Beroš: Spremni smo na velika opterećenja, a u Splitu je najgore

Ponukan političarima koji govore o cjepivu, ministar zdravstva Vili Beroš osvrnuo se na njihovu učinkovitost.

Kazao je da su cjepiva koje primjenjujemo dizajnirana za ranije varijante te da je učinkovitost na te stare varijante preko 92 posto, a 77 posto za nove sojeve.

- Trebamo gledati cijeli kontekst i sreća je da ovaj novi delta soj reagira na cjepivo. Moglo se dogoditi drugačije, da ne reagira. Razvija se i cjepivo za delta soj, koje će bit učinkovitije - naglasio je.

Beroš: 'Cijepimo se i ostavimo bolničke krevete za bolesnike koji boluju od drugih bolesti'
Beroš: 'Cijepimo se i ostavimo bolničke krevete za bolesnike koji boluju od drugih bolesti'

Zdravstveni sustav, kazao je, spreman je na veća opterećenja, ali u Splitu je opterećenje veliko.

 - Uz krevete i respiratore imamo ljude koji rade svakodnevno. Pandemija značajno utječe na pružanje ostalih usluga u zdravstvu. Svi oni koji se ne cijepe i završe s teškim oblikom bolesti u bolnicama i na respiratorima na neki način ugrožavaju pružanje ostale zdravstvene zaštite. Sustav se tome pokušava prilagoditi, ali molimo građane da brinu o zdravlju nacije i stanju zdravstvenog sustava - kazao je Beroš.

O Covid potvrdama: Svi u krugu bolnica ih moraju imati

Od 1. listopada se uvode Covid potvrde u bolničke sustave za sve zdravstvene i ne zdravstvene djelatnike. Kako doznajemo, neće se uvoditi u primarnoj medicini. No, Covid potvrde će morati imati apsolutno svi koji ulaze i rade u krugu bolnica. Stožer je potvrdio kako će ih morati imati i djelatnici koji rade u djelatnostima u bolničkom krugu, kao što su pekare, trgovine, kafići, pa čak i dostavljači, serviseri.

- Kad je riječ o zdravstvenom sustavu i bolesnicima u bolnici, potpuno je jasno da virus ne prelazi samo sa zdravstvenih ili ne zdravstvenih djelatnika bolnica na bolesnike, može prijeći i sa drugih osoba, koji se obavljajući svoju djelatnost u nekom trenutku nalaze u bolnicama - rekao je Beroš. 

Obzirom da se do sada govorilo samo o zdravstvenom i ne zdravstvenom osoblju unutar bolnica, upitali smo ga da li zaposleni pekara, trgovina, kafića i ostali koji tamo rade znaju da će i oni morati imati potvrde. Sudeći prema odgovoru, nisu, a one se uvode za sedam dana.

- Uskoro će sve biti bjelodano i detaljno objašnjeno, tako da će svi znati sve - poručio je Beroš.

I Capak je naglasio kako svi oni koji dolaze u bolnički krug i mogu tako doći u kontakt s pacijentima i zaposlenicima, moraju imati potvrde.

- Uključujući i one koji povremeno dođu popraviti neki aparat, serviseri, dobavljači... Mislim da s time neće biti problema jer smo imali jako puno zahtjeva od takvih firmi da se prioritetno cijepe jer ulaze u bolnice pa da se ne bi nešto dogodilo - rekao je. 

Beroš opet nije želio reći do kad će teret testiranja necijepljenih djelatnika bolnica ići na teret države, a niti koliko je sredstava osigurano za nabavku antigenskih testova. 

 - Bitno je naglasiti da je čitav postupak oko Covid potvrdi usmjeren ka povećanju sigurnosti, kako pacijenata, tako i zaposlenika u zdravstvenom sustavu. Takva sigurnost nema cijenu, napravit ćemo sve da inzistiramo na zdravstvenoj sigurnosti. Znamo elemente koji su potrebni kao preduvjet za prisustvo na poslu - to su preboljenje, cijepljenje ili testiranje. Testiranje će biti dvaput tjedno. Ako se netko neće ni cijepiti niti testirati, a nisu preboljeli, ne znam što bih rekao - rekao je naglasivši kako omogućuju testiranje upravo zato da ne bi nekoga diskriminirali i omogućili svima pravo na rad.

VIDEO Prosvjed medicinskih sestara: 'Kako smo godinu i pol radili bez cjepiva i testiranja?!'
VIDEO Prosvjed medicinskih sestara: 'Kako smo godinu i pol radili bez cjepiva i testiranja?!'

- Testiranja će prvo biti besplatna, no naravno da ne može dovijeka biti tako. Imamo lijek - cjepivo. I razumno je orijentirati se prema njemu. Ukoliko netko ne želi, morat će se to upisati u evidenciju i neće moći raditi te će napraviti sustavu, ali i sebi problem. Ravnatelji će morati naći zamjenu za takve pojedince, a nadam se da ih neće biti, a oni neće dobiti naknadu jer će neopravdano izostati s posla - kazao je Beroš istaknuvši kako o daljnjim postupanjima za takve ne može govoriti, ali da je potpuno jasno kako su pravnici analizirali sve zakone te će sve biti u skladu s njima. 

Postoji kontrola bolovanja, naglasio je. 

Valjanost Covid potvrdi produžuje se na 12 mjeseci

- Za otvaranje bolovanja morate imati opravdanje, neku bolest. A ne željeti se testirati nije razlog za otvaranje bolovanja - rekao je.

Na pitanje što s onima koji su se cijepili početkom godine, a znamo da su se zdravstveni djelatnici cijepili prvi pa im potvrde istječu uskoro, Capak je istaknuo kako se valjanost potvrda produžuje na 12 mjeseci, a ne devet kako je sada. 

- To će biti doneseno u dokumentima od 1. listopada - kazao je.

Šef Stožera Davor Božinović je naglasio da se Covid potvrde ne mogu krivotvoriti.

Novavax zatražio odobrenje WHO-a za svoje proteinsko cjepivo protiv koronavirusa
Novavax zatražio odobrenje WHO-a za svoje proteinsko  cjepivo protiv koronavirusa

Jesu li cijepljeni manje zarazni od necijepljenih?

Kao argument frustracija i protivljenja na cijepljenje onih djelatnika koji se ne žele cijepiti navodi se da se i cijepljeni mogu zaraziti i širiti zarazu. Stoga ne vide smisao da ih se prisiljava na cijepljenje kad i kao takvi mogu prenijeti virus na bolesnike koji im dođu na liječenje. Upitali smo Stožer što oni odgovaraju na to te jesu li cijepljeni kad se zaraze manje zarazni od necijepljenih. 

- U više navrata smo rekli da Covid potvrde nisu 100-postotni način osiguravanja sigurnosti, ali najbolji u ovom trenutku. Svi oni koji kritiziraju, svjesni su postizanja sigurnosti u zdravstvenom sustavu. Svjesni smo tih poteškoća, ali najbolje što u ovom trenutku imamo je uvođenje Covid potvrda - poručio je i pozvao sve koji imaju bolje rješenje da ga iskažu.

Capak ističe kako zna da osobe koje su cijepljene i preboljele su bolest također mogu prenijeti virus te da od početka to komuniciraju. 

- Ali u kojem je to omjeru i točno koji je to postotak, teško je reći jer takve studije ne postoje. Međutim, treba reći da su najslabija karika u Covid potvrdama  upravo ovi koji se testiraju jer oni koji su se cijepili i koji su preboljeli imaju imunitet i u nekom malom postotku vjerojatno mogu prenijeti bolest, ali ovi koji su testirani, nema nikakve garancije. Oni, u momentu kad im je uzet uzorak, nemaju na sluznici nosa virus i to otprilike vrijedi 48 ili 72 sata, koliko je potrebno virusu za replikaciju broja da može uzrokovati bolest i prenijeti se na drugoga. Ali oni su osjetljivi, mogu oboljeti i biti u inkubaciji i najslabija su karika u tome. Preporuka je da se svi cijepe jer oni najmanje mogu oboljeti i prenijeti bolest, dok ovi koji su testirani mogu i jedno i drugo - rekao je. 

A da li cijepljeni koji se zaraze imaju manje virusa u sebi?

- Na to pitanje ne znam odgovoriti i mislim da to nije ni bitno. Količina virusa kod osobe koja se cijepila, ako je oboljela, vjerojatno je ista kao i kod onoga koji se nije cijepio pa je obolio - rekao je Capak. 

Prof. Alemka Markotić dodala je kako to nije baš tako jednostavno. 

- Bitno je koliko je virus aktivan, kako se i ponašamo. Nije se bitno samo cijepiti pa onda bez maske hodati. Ako imamo pored sebe nekoga tko je vulnerabilan, imunokompromitiran, star, ima veliku šansu da ako oboli to završi smrću i onda moramo imati više zaštitnih mehanizama. Jedan je cijepljenje, drugo je distanca, nošenje maske. Nema tu isključivo, 100 posto niti svi oni koji su necijepljeni imaju istu količinu virusa u nosu. Bitno je koliko ste dugo bili s nekim u kontaktu, koliko je on poslao virusa van, nije isto da li netko kašlje ili samo stoji dva metra od vas i govori normalno. Puno tu ima elemenata - istaknula je. 

Beroš je naglasio kako kao ministar ne može shvatiti djelatnike zdravstvenog sustava koji su protivnici cijepljenja.

- Ne znam što je uzrok takvim stavovima. Od prvog dana naobrazbe naše medicinske sestre i liječnici uče o važnosti i dosezima cijepljenja. To dovodi do zbunjenosti građana i da se ne cijepe i to ne bi trebalo biti tako - rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 689
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.