Obavijesti

News

Komentari 62

V. Šeks u Saboru: Okanite se mene optuživati za veleizdaju

V. Šeks u Saboru: Okanite se mene optuživati za veleizdaju
2

Na zahtjev HDSSB-a u Saboru je otvorena tema haaške presude. Burić je podbo Šeksa rekavši da će ga pamtiti po izjavi 'identificirati, locirati, uhititi i transferirati'

VIDEO

Haška presuda generalima Gotovini i Markaču tema je koju su mimo dnevnog reda, na zahtjev HDSSB-a, otvorili saborski zastupnici. Andrija Hebrang (HDZ) ustvrdio je da povijest neće pisati sudovi, već oni koji su je stvarali. Uvjeren je da će Hrvatska dobiti i ovu bitku. Iako je teško slušati da je hrvatska strana činila ratni zločin i ubijala civile, a ne čujemo da je agresor ubio 8000 civila koji vape za osudama svojih krvnika. Institut ispravka netočnog navoda iskoristio je Dinko Burić (HDSSB) da bi iznio svoje teze, zbog čega su zastupnici negodovali. Ponovio je da njegova stranka ne priznaje ovu političku presudu kojim je Hrvatska proglašena "zločinačkom tvorevinom". Kazao je i da nam ulazak u EU bez časti i nacionalnog ponosa ne treba, iako vladajući i dio oporbe pod svaku cijenu to žele kako bi sebi osigurali dobro plaćene fotelje. Hebrangu je zasmetalo što HDSSB-ovac nije ispravio niti jedan njegov navod.

- Kolega je ispravljao sve ono što ja nisam rekao. Preporučujem kolegi da ne sjedi na ušima nego na onom dijelu tijela s kojim se sjedi na stolcu - uzvratio mu je Hebrang. Burić je isprovocirao i Vladimira Šeksa tvrdnjom da vladajući olako prelaze preko kvalifikacija u presudi protiv Franje Tuđmana, dok s druge strane Vlada s 5 milijuna kuna financira koalicijskog partnera SDSS pod izlikom razvoja institucija srpske manjine. Šeks je Burićeve teze okarakterizirao kao klevetničke. Ustvrdio je i da povijesnom djelu Franje Tuđmana ne treba "obrana ovakvih kvazibranitelja poput Dinka Burića".

- Vi ćete ostati u povijesti zapamćeni po rečenici: identificirati, locirati, uhititi i transferirati - 'piknuo' je HDSSB-ovac Šeksa. Vidno uzrujan, Šeks je ipak mirno ponovio da to nisu njegove riječi već da je on samo prenio zaključke Vijeća za nacionalnu sigurnost.

- Okanite se mene optuživati za veleizdaju - rekao je.

Kajin: Spašavali ste sebe, a sahranjivali generale

Dinko Burić tijekom saborske rasprave rekao je i da je presuda Haaškog suda zapravo presuda državi i narodu te da je ona nastavak kriminalizacije Domovinskog rata. Ustvrdio je i da je danas u Hrvatskoj na djelu "udruženi antihrvatski zločinački pothvat", a u postupcima Stjepana Mesića, Ivice Račana, Ive Sanadera, Jadranke Kosor, Vladimira Šeksa i Mladena Bajića vidi oblježja nacionalne veleizdaje. Ponovno se dotaknuo i presude Branimiru Glavašu. Ostali zatupnici pozvali su ga da prestane s politiziranjem.

Za Vesnu Pusić (HNS) nedopustivo je da se nečija individualna krivnja želi prikriti iza cijelog Domovinskog rata.

- Iako je visina kazne generalima izazvala šok u Hrvatskoj to nikome ne daje pravo da iznosi neistine da se njome kriminalizira Domovinski rat, da je Oluja označena kao udruženi zločinački pothvat, da je osuđen cijeli hrvatski narod. I hrvatski sud presudio je za vrlo konkretne zločine i ni na koji se način nije dotakao Oluje - rekla je Pusić.

Damir Kajin (IDS) ustvrdio je da dostojanstvo naroda nije unišio Haag nego oni koji su uništili ekonomiju.

- Hrvatski narod osudili su oni koji su mu isisali supstancu, to je onih 200 bogatih obitelji, opsesija o BiH, Sanaderova pohlepa i ovo vladanje bez izbornog legitimiteta - izjavio je. Kao temeljni problem presude generalima navodi Tuđmanove ministre koji '98. Gotovini nisu dali da iznese iskaz pred haškim istražiteljima, "jer je Gotovinina obrana za prvenstveni cilj imala pelješiti državni proračun i braniti one koji su vodili državu, a ne generale". Stao je i u obranu Stjepana Mesića koji se proziva zbog transkipata.

- On je prozvao neke ljude koji sjede i u ovom parlamentu da su pelješili i čistili Tuđmanove arhive. Svatko je iz tih arhiva uzimao ono što ga je kompromitiralo, a ostavljao ono što je valjda politički teretilo generale. Spašavali ste sebe, sahranjivali ste generale. Da se vodilo računa o generalima, kao o Tuđmanu, Šušku i sebi, ovakva presuda ne bi bila - rekao je Kajin. Na te tvrdnje reagirao je Ivan Jarnjak (HDZ) rekavši da su generali optuženi na temelju transkripata koji su nezakonito dostavljani Haagu.

U sabornici tijekom većeg dijela rasprave o presudama generalima nije bilo SDP-ovaca jer su imali sjednicu Kluba zastupnika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe