Obavijesti

News

Komentari 39

Van Rompuy: David Cameron može dovesti do raspada EU

Van Rompuy: David Cameron može dovesti do raspada EU
1

Pod pritiskom euroskeptika u konzervativnoj stranci Cameron je nedavno izjavio da Velika Britanija želi novi ugovor s EU, kojim bi se isključili iz ključnih politika Unije

VIDEO

Politika Davida Camerona mogla bi dovesti do raspada Europske unije, upozorio je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy u razgovoru za The Guardian. Pod pritiskom euroskeptika u svojoj konzervativnoj stranci Cameron je nedavno izjavio da Velika Britanija želi novi ugovor s EU, kojim bi se isključili iz ključnih politika Unije, ali zadržali sve povlastice.

– Kad bi svaka zemlja članica EU imala mogućnost birati između aktualnih politika, uzeti onu koja joj se najviše sviđa, a odbaciti onu koja joj se ne sviđa, Unija općenito i jedinstveno tržište brzo bi se raspali – kazao je Van Rompuy.

Zamršene procedure

Predsjednik Europskog vijeća smatra da bi Cameronov prijedlog za izmjenu ugovora zahtijevao duge i zamršene procedure o kojima bi se moralo suglasiti svih 27 zemalja EU. Ankete pokazuju da su Britanci sve više skloni izlasku iz EU, koji doživljavaju kao instituciju koja se miješa u unutarnje stvari zemlje i uzima previše novca, dok se u zemlji provode mjere štednje. No, istraživanja pokazuju da bi Velika Britanija puno više izgubila, ponajviše u gospodarstvu, gubljenjem zajedničkog tržišta. Na Van Rompuya se nadovezao njemački ministar financija Wolfgang Schäuble koji smatra da će Britanija bez EU postati marginalna zemlja u globalnoj utakmici.

– Bez EU koja ju ojačava, smanjit će se britanski utjecaj u svijetu. Ni jedna europska država ne može samostalno biti sila u današnjem globaliziranom svijetu – kazao je Schäuble, koji je ranije rekao da će Britanija prije napustiti funtu i preuzeti euro nego izaći iz EU.

Premijer oklijeva

Toga je svjestan i premijer Cameron pa otvoreno izbjegava predložiti referendum o izlasku iz EU, usprkos žestokim pritiscima svoje stranke koja to od njega traži. Cameron je govor na temu razdruživanja s EU trebao održati u prosincu, ali ga je odgodio za početak 2013. Velika Britanija članica je Europske unije od 1973., ali nije članica eurozone.

51% Britanaca izjasnilo se da bi sigurno glasovalo za izlazak Britanije iz EU, a 40% bilo bi za ostanak, pokazuju ankete.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

UŽIVO Rafalei  slijeću na Pleso
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei slijeću na Pleso

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa