Obavijesti

News

Komentari 282

Vapaj: Jedem svaki treći dan i živim u zgradi koja se raspada

Vapaj: Jedem svaki treći dan i živim u zgradi koja se raspada
26

Živim od 1150 kuna socijalne pomoći. Kad platim režije, stan, struju i vodu za hranu mi ostane 50 kuna, očajan je Davor Vitasović kojem susjed zna skuhati grah ili juhu

VIDEO

Davor Vitasović (46) iz Krapna kraj Raše godinama preživljava strepeći za život u staroj ruševnoj zgradi koju dijeli s dvadesetak stanara.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:26

Nakon što se smirio od bolnih jecaja Vitasović nam je otvorio vrata ormarića u kojem nema gotovo ništa za jelo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ovako mi je svaki dan. Tri dana jedem, pa tri ne. Jedem samo ako mi susjed nešto donese inače bih umro od gladi. Strop u sobama pada u komadima, a gotovo svaku noć probudi me buka. Zidovi su se ogulili i popucali, a s plafona, na dijelu gdje je luster, iskri kad upalim svjetlo. Čudo da me struja još nije ubila. Živim u tom stanu šest-sedam godina.

Drva za ogrjev su mu samo san

Pod je derutan, jedva se hoda, a susjed zbog razine vode u svom wc-u koja se stalno diže čim pusti vodu, koristi moj već dvije godine. U zamjenu mi skuha grah, juhu i donese kad god nešto ima i može - kroz suze nam je sve u jednom dahu ispričao Vitasović. Kaže da o blagdanima ne razmišlja. Božićne lampice ni nema a i da ih ima ne bi ih smio upaliti da se stan ne zapali. Drva za ogrjev su samo san. Razmišlja tek o tome kako će preživjeti dan i hoće li imati komad kruha.

Cijepa drva i uređuje vrtove

- Živim od 1150 kuna socijalne pomoći, a kada platim režije, struju i vodu, nemam ništa za hranu. Možda 50 kuna- kaže. Njegovu priču potvrdila je nekolicina stanara koji također žive u nehumanim uvjetima. Davora je majka ostavila nakon rođenja. Napustio ga je i otac pa je završio u domu za nezbrinutu djecu.

- Odrastao sam u domu i išao u specijalnu školu. Teško je nekome takvom kao što sam ja naći bilo kakav posao pa sam na birou za zapošljavanje još od kraja devedesetih. Stalno pitam ima li posla, a oni odgovaraju da nema. Preživljavam od novca koji dobijem ako me netko zove da mu nacijepam i slažem drva ili uredim vrt. Nitko mi ne pomaže - kazao nam je Vitasović.

Bio sam i u Općini gdje su mi rekli da me ne mogu smjestiti negdje u humanije uvjete i da ne mogu ništa učiniti kako bi mi pomogli. Pitao sam ih i može li se nešto učiniti da se barem popravi krov na zgradi koji se urušava. Odgovorili su mi da se to ne može popraviti jer je zgrada previše derutna, rekao je Vitasović.

Njegovu priču potvrđuje i susjed. - To je sve vezano za krov ove zgrade. Na krovu je pravi pravcati cirkus, a u mojoj sobi prokisne čim padne malo kiše. Jednom prilikom je plafon u hodniku pao samo djelić sekunde nakon što je tim dijelom prošla moja kćer s djetetom. Da je palo na unuče, ne znam što bih napravio. Što se treba dogoditi da netko reagira- pita se Rešid Britvarević-Britva (63) koji je, kaže, dok se moglo sigurno izaći sam neko vrijeme popravljao krov.

Strop je zamalo pao na dijete

- No sada je opasno po život otići na derutni krov pa ga više ne možemo niti barem djelomice sanirati. Svi su obećavali pomoći ali od toga nikada nije bilo ništa. Svi samo obećaju, a kada prođu izbori, mi smo ponovno zaboravljeni. Zgrada je stara osamdesetak godina. Ja u njoj živim od 1981. godine i od tada nitko ništa nije učinio kako bi stanari živjeli u koliko toliko humanim uvjetima- rekao nam je Britvarević. U zgradi živi 20-ak stanara a ima i male djece.

Vitasovićevi kupaonicu već dvije godine koristi susjed Amir Alagić.

- Svaki put mu dođem i pokucam na vrata pitati ga mogu li na wc. Nikad me nije odbio. Naime, čim povučem vodu na mojem vodokotliću u toaletu mi nastane poplava. Morao sam ga prestati koristiti. Davoru zauzvrat skuham grah ili juhu kad god mogu - rekao je Alagić. U Općini su, kažu, upoznati sa slučajem stanara Davora Vitasovića kao i drugih ljudi koji žive u toj zgradi.

'Pomažemo koliko možemo'

- Činjenica je da je zgrada stara i derutna i da život u takvom okruženju nije primjeren. Međutim, Općina daje jednokratnu pomoć Davoru Vitasoviću kad god je to potrebno, a pomažemo mu i na druge načine. Ulažemo napore i činimo sve što je moguće da živi u što boljim uvjetima pa stoga radimo na pronalasku rješenja u suradnji s tvrtkom “Labin stan”, koja je zadužena za zgradu - rekla je načelnica Općine Raša Glorija Paliska Bolterstein.

Davor Vitasović ima brata koji je teško bolestan pa mu ne može pomoći, a sestra, koja živi u Krapnju, također živi u bijedi i ne može mu pomoći. Vitasović se nikada nije ženio i nema djece.

Davor Vitasović živi na adresi Krapan 25. Tko mu može i želi pomoći, neka mu se javi na broj: 092 3486 789.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 282
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21