Obavijesti

News

Komentari 128

Vapaj mlade majke iz Petrinje: Osigurajte lijek mojoj djevojčici

Vapaj mlade majke iz Petrinje: Osigurajte lijek mojoj djevojčici
1

Ako mala Tea Matijević uskoro ne dobije lijek odobren u EU završit će na respiratoru. HZZO lijek za atrofiju mišića nije stavio na listu. U prvoj godini života Tea mora primiti 5-7 doza lijeka

VIDEO

Dva mjeseca bili smo presretni roditelji triju djevojčica, a onda nam je vijest o teškoj dijagnozi naše najmlađe mezimice živote preokrenula naglavačke.

Tim riječima Ivona Matijević (28) iz Petrinje započinje priču o borbi za život svoje tromjesečne bebe. Tei je prije deset dana na Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj ulici u Zagrebu dijagnosticirana spinalna atrofija mišića tip1 zbog koje propadaju svi mišići u tijelu, pa joj prijeti da bude zaključana u vlastitom tijelu. To će se zasigurno i dogoditi ne primi li ubrzo lijek Spinraza kojeg nema na listi lijekova HZZO-a iako je 31. svibnja ove godine Europska komisija odobrila stavljanje na tržište.

- HZZO za sad nije dobio zahtjev za uvrštavanjem lijeka na listu, odnosno predstavnik proizvođača nije pokrenuo postupak da se taj lijek nađe na našoj listi lijekova - rekli su u HZZO-u.

Ana Alapić, predsjednica udruge Kolibrići koja okuplja desetak djece sa spinalnom mišićnom atrofijom (SMA), govori da se pretpostavlja da u Hrvatskoj ima 50-ak djece sa SMA-om iako nema službenog referentnog centra.

- Proizvođačima se za tako mali broj doza često ne isplati pokretati duge i skupe postupke. Cijena jedne doze lijeka u inozemstvu, primjerice, košta 80.000 eura - govori Alapić dodajući da je riječ o revolucionarnom lijeku, prvom takve vrste u svijetu, koji zaustavlja progresiju bolesti i pomaže da se mišići donekle oporave.

- Djeca s tom dijagnozom osuđena su cijeli život biti na respiratoru, a hrani ih se na sondu. Ona koja nisu na aparatima, nažalost umru - napominje Alapić. Tea već sada ne može samostalno podići ruke, noge, glavu. Respiratornih problema u ovom trenutku nema, no sigurno je da će se oni pojaviti.

- Primi li lijek velike su šanse da će sama disati, a možda i hodati. Molim nadležne da što prije lijek uvedu u Hrvatsku ili da se Tei omogući liječenje u inozemstvu - očajna je mama.

Alapić kaže da je ministar Milan Kujundžić obećao je da će osnovati Povjerenstvo za ovaj lijek, baš kao što je nedavno bio slučaj s lijekom za liječenje neuroblastoma. Zasad ne znaju kakav je dogovor postignut.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 128
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa