Obavijesti

News

Komentari 10

Damir Tuđan novi je pomoćnik ministra poljoprivrede Tolušića

Damir Tuđan novi je pomoćnik ministra poljoprivrede Tolušića
11

Vlada je na svojoj 90. sjednici na zatvorenome dijelu donijela i Odluku o izmjeni Odluke o osnivanju članova Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatsku

VIDEO

Dok oporba "traži glavu" njegove ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade Martine Dalić, i u Saboru raspravlja o njenoj smjeni, premijer Andrej Plenković na sjednicu Vlade na suprotni kraj Markova trga stigao je iznimno dobro raspoložen i sa smiješkom na licu. Ovo je druga sjednica Vlade ovaj tjedan.

- Zbog brojnih obaveza i paralelnih događanja na Markovu trgu, imamo iznimno drugu sjednicu Vlade ovaj tjedan. Idemo odmah na konkretna pitanja - poručio je Plenković bez tradicionalnog uvodnog govora i osvrta na aktualna događanja, među kojima je upravo i zahtjev oporbe za smjenom ministrice Dalić, ali ni rasprave o Istanbulskoj konvenciji koja je bila u srijedu. 

Prihvaćen prijedlog zakona o prijenosu i obradi podataka o putnicima u zračnom prometu

Odmah su usvojili konačni prijedlog Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka. 

Riječ je o usklađivanju s EU smjernicama o stvaranju jedinstvenog digitalnog tržišta. Opća uredba o zaštiti podataka stupila je na snagu 24. svibnja 2016. godine, istaknuo je ministar uprave Lovro Kuščević, a primjenjuje se od 25. svibnja 2018. godine. Prema ovoj Uredbi, države članice dužne su odrediti nadzorno tijelo za praćenje primjene Uredbe i tijelo nadležno za akreditiranje certifikacijskih tijela. 

Prijedlogom zakona utvrđuju se dodatne ovlasti nadzornog tijela; propisuje se obrada osobnih podataka u posebnim slučajevima (privola djeteta u odnosu na usluge informacijskog društva, obrada genetskih podataka, obrada biometrijskih podataka i obrada podataka putem video nadzora), zatim izricanje upravnih novčanih kazni, utvrđuje se izricanje i visina upravne novčane kazne za voditelja obrade i izvršitelja obrade koji postupaju protivno odredbama o korištenju podataka prikupljenih putem video nadzora, određuje se visina novčane kazne za prekršaje koje počini osoba koja obavlja dužnost ravnatelja i zamjenika ravnatelja Agencije te službenika Agencije.

Usvojen je i nacrt konačnog prijedloga Zakona o prijenosu i obradi podataka o putnicima u zračnom prometu u svrhu sprječavanja, otkrivanja, istraživanja i vođenja kaznenog postupka za kaznena djela terorizma i druga teška kaznena djela.

- S obzirom na rasprostranjenost organiziranih kriminalnih mreža, koje se vrlo brzo i dobro prilagođavaju novim okolnostima iskorištavajući ih u svoju korist za izvršenje kaznenih djela, ali i terorističkih aktivnosti te imajući u vidu nove oblike terorističkog djelovanja koji predstavljaju sigurnosni izazov za cjelokupnu međunarodnu zajednicu i zahtijevaju angažman na nadnacionalnoj razini, nužno je ojačati i unaprijediti međunarodnu suradnju te osigurati učinkovitu razmjenu i upotrebu svih relevantnih podataka u svrhu otkrivanja istraživanja i kaznenog progona kaznenih djela terorizma i drugih teških kaznenih djela - istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Vlada je sa sjednice uputila u Sabor i godišnje izvješće o obrani za 2017. godinu. 

- Hrvatska vojska zaštitnica je našega suvereniteta i neovisnosti, naša snaga za obranu teritorijalne cjelovitosti zemlje. Hrvatska vojska je proteklih godina postala brend u međunarodnim misijama i operacijama, a naši pripadnici svakodnevno pridonose jačanju ugleda naše Domovine. Godinu 2017. proglasili smo godinom hrvatskog vojnika, dočasnika i časnika i uložili smo puno energije i resursa za poboljšanje uvjeta života i rada pripadnika Hrvatske vojske - istaknuo je ministar obrane Damir Krstičević.
Nakon višegodišnjeg pada obrambenog proračuna, naglasio je, zaustavljen je trend njegova smanjenja koji je znatno usporavao dinamiku razvoja obrambenih sposobnosti i potkopavao kvalitetu ispunjavanja međunarodnih obveza preuzetih u sklopu NATO saveza i Europske unije. 

- U tom smislu, 2017. godina je značajna prekretnica. Tijekom 2017. godine intenzivno smo ulagali u unaprjeđivanje sposobnosti za obranu RH i saveznika. Nastavili smo opremanje s naprednim borbenim sustavima, intenzivirali obuku i vježbe u međunarodnim i nacionalnim aranžmanima te pokrenuli niz aktivnosti usmjerenih na revitalizaciju pričuvne komponente - istaknuo je Krstičević.
Najvažniji kapitalni projekti bili su, naglasio je, uvođenje u operativnu uporabu borbenih oklopnih vozila pješaštva, samohodnih haubica PzH-2000, helikoptera OH-58D Kiowa Warrior te opremanje znatnim količinama modernog oružja pješaštva domaće proizvodnje. 

- Posebno je važno za istaknuti kako je nakon višegodišnjeg odgađanja odluke o zadržavanju sposobnosti nadzora i zaštite zračnog prostora Republike Hrvatske, donesena odluka o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona četvrte generacije kojim ćemo osigurati zaštitu hrvatskog neba u idućim desetljećima - rekao je.

Tijekom 2017. godine pripadnici Hrvatske vojske bili su angažirani na brojnim požarištima od Istre do Dubrovnika, zajedno s vatrogascima i u suradnji s lokalnim stanovništvom, a značajna pomoć pružena je u spašavanju i uklanjanju posljedica poplava koje su poharale Zadar, Nin i Ogulin. 

- Ta dodatna vrijednost naše pobjedničke Hrvatske vojske prepoznata je i kroz dodjelu nagrade „Ponos Hrvatske“ za 2017. godinu kada je prvi put instituciji Hrvatske vojske kao cjelini dodijeljeno ovo prestižno priznanje - poručio je Krstičević.

Vlada je usvojila još nekoliko izvješća za 2017. godinu, među kojima i godišnje izvješće o radu Nacionalnog vijeća za kibernetičku sigurnost i Operativno-tehničke koordinacije za kibernetičku sigurnost, zatim o radu Agencije za prostore ugrožene eksplozivnom atmosferom, o izvršenju ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika te izvješće o poslovanju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. 

Odbijen amandman o interpretativnoj  izjavi

Vlada je na sjednici odbila amandman koji je podnio SDP na Istanbulsku konvenciju, odnosno na interpretativnu izjavu koju Vlada upućuje uz tekst Konvencije. 

- Naravno da je prijedlog da odbijemo taj amandman budući da ova interpretativna izjava ima i svoju svrhu i smisao, i šalje jasnu poruku kako Hrvatska tumači Konvenciju, kako razumije njen cilj. Vidi je da je u skladu s našim Ustavnim poretkom, temeljnim načelima te jasno kaže koja vrsta obveza ne proizlazi iz te Konvencije - poručio je Plenković.

Damir Tuđan imenovan pomoćnikom ministra poljoprivrede

Na zatvorenome dijelu sjednice održane u četvrtak Vlada Republike Hrvatske imenovala je Damira Tuđana, dr. med. vet., za pomoćnika ministra poljoprivrede.

Vlada je na svojoj 90. sjednici na zatvorenome dijelu donijela i Odluku o izmjeni Odluke o osnivanju članova Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kojom se razrješuje dosadašnji član Savjeta Esteban Mirko Hasenay, imenovan kao predstavnik hrvatskog iseljeništva/dijaspore za Argentinu.


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...