Obavijesti

News

Komentari 24

Već punih 25 godina: Hrvati su majstori životarenja u mraku

Već punih 25 godina: Hrvati su majstori životarenja u mraku
1

Krak djelovanja uhićenja Rene Sinovčića vrlo jasno vodi u vrh Vlade. Sinovčić i ono za što ga se tereti samo je posljedica mraka u kojem smo već 25 godina

VIDEO

Istraga koju je upravo pokrenuo PN USKOK osim Renea Sinovčića, dvojice direktora NK Zadar, četvoro zaposlenika Porezne uprave i jednog trgovačkog društva, obuhvatila je sasvim neočekivano i pročelnicu Porezne uprave Zadar Stoju Mučaji, koja je rangirana na visoko treće okrivljeničko mjesto.

Prošlih godina gospođa Mučaji je bila nekoliko puta u fokusu javnosti, svaki put u vezi s kriminalnim radnjama njezinih sugrađana. Posljednji put bilo je to za epidemije predstečajnih nagodbi kojima je Milanovićeva Vlada, otjelotvorena u ondašnjem ministru financija Slavku Liniću i njegovu danas pomalo zaboravljenom pomoćniku Branku Šegonu, odabranim tajkunima skinula je s grbače višemilijunske porezne i ine dugove, kad je upozorila na nezakonitosti predstečajne nagodbe Sinovčićeve tvrtke Vox. Linić, a ni policija, nisu tada reagirali na njezina upozorenja. Štoviše, Linić je tvrdio da je predstečajna nagodba čista, a tvrdi to i danas.

Nekoliko mjeseci poslije, stvar se promijenila, USKOK je ipak odlučio nešto poduzeti, a ispada da predstečajna nagodba i nije baš čista, da je uhićenje Sinovčića i ostalih doista inicirano spomenutom predstečajnom nagodbom, te sumnjivom privatizacijom NK Zadar. Među osumnjičenicima je, velim, i gospođa Mučaji, no, kaže Uskokovo priopćenje, to se tiče nekih ranijih djela, vezanih uz nezakonito reprogramiranje poreznog duga Sinovčićevoj tvrtki.

Međutim, ostaje da se vidi hoće li istraga o nezakonitoj predstečajnoj nagodbi na koju je upozoravala gospođa Mučaji te istraga o sumnjivoj privatizaciji NK Zadar obuhvatiti i bivšeg ministra financija Linića i njegova tadašnjeg zamjenika, a danas prvog financijaša, Borisa Lalovca. Naime, Lalovac je kao predsjednik Povjerenstva za profesionalne sportske klubove potpisao tada odluku da Sinovčić preuzme NK Zadar, premda je raspolagao podacima koji su kazivali da su Sinovčićeva potraživanja od tog nogometnog kluba rezultat tzv. kreativnog knjigovodstva, na čemu se očito temelji današnja Uskokova istraga.

Sve rečeno, sva ta imena koja se vječno ponavljaju i pojavljuju tamo gdje smrdi na nezakonitost, sve to svjedoči o tome koliko smo “incestuozni” kao društvo, i koliko bismo se trebali zabrinuti zbog podatka da Hrvatska pripada među pet najkorumpiranijih europskih zemalja. Nadasve je uznemirujuća činjenica da korupcija ovdje nije izoliran slučaj nego da je ona obuhvatila sve pore društva, od vrha do dna. Policijske akcije poput ove posljednje u Zadru, ili one prije toga u Zagrebu, bez obzira na to kakav će biti njihov pravosudni epilog, daju naslutiti koliko je gusta i sveprožimajuća ta koruptivna mreža.

>>> Više čitajte u Expressu...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...