Obavijesti

News

Komentari 41

Već sedmi put: Opet je propao početak suđenja Cetinskima

Već sedmi put: Opet je propao početak suđenja Cetinskima
1

Na Županijskom sudu u Puli u utorak je propao i sedmi pokušaj započne suđenje okrivljenim supružnicima Vinki i Mirku Cetinski te sinu im Matteu uz još devetero suokrivljenika

VIDEO

Na Županijskom sudu u Puli u utorak je propao i sedmi pokušaj započne suđenje okrivljenim supružnicima Vinki i Mirku Cetinski te sinu im Matteu uz još devetero suokrivljenika optuženih za financijske malverzacije „teške“ oko 11 milijuna eura izvučenih od Danka Končara i njegovih tvrtki.

Sudac Županijskog suda u Puli Zdravko Garić na početku je ročišta konstatirao izostanak prvookrivljene Vinke Cetinski i osmookrivljenog, supruga joj Mirka zbog zdravstvenih problema o čemu su sud izvijestili faksom samo dan ranije oko 15 sati.

Sudac Zdravko Garić je konstatirao da su Vinka i Mirko Cetinski svoje izostanke opravdali liječničkom dokumentacijom specijalističke ordinacije za psihijatriju dr. Darko Kos iz kojih proizlazi preporuka i savjet psihijatra da se Vinka i Mirko ne izlažu stresnim okolnostima sudskog postupka do daljnjega.

Radi provjere opravdanosti izostanka Vinke i Mirka Cetinski sud će provesti psihijatrijsko vještačenje, a novo ročište je zakazano za 4. listopada.

Da bi suđenje uopće moglo početi, uz svih 12 okrivljenih mora prisustvovati i svih 12 njihovih branitelja.

Zanimljivo je da je u ovom postupku koji još nije niti započeo kao razlog za brojne odgode osim izostanaka okrivljenika bili su i traženje izuzeća suca Zdravka Garića ali i svih drugih sudaca Županijskog suda u Puli što Vrhovni sud odbio.

Prvu odgodu početka suđenja još 17. studenog lani je svojim nedolaskom na sud zbog bolovanja inicirao 8-okrivljeni Mirko Cetinski.

Drugi pokušaj otpočinjanja sudskog procesa 24. studenog lani zaustavio je odvjetnik Vinke Cetinski, Dubravko Veža iz Rijeke kada je zbog sumnje u nepristranost zatražio izuzeće suca Zdravka Garića i svih sudaca Županijskog suda u Puli.

Treći pokušaj da otpočne suđenje je propao 5. travnja kada je rasprava odgođena što na ročište nije pristupio rovinjski odvjetnik Mirko Mastilović koji zastupa četvrto okrivljenog Gordana Dobrovića.

Četvrti pokušaj je propao 10. svibnja jer je novo postavljeni odvjetnik okrivljenog Gordana Dobrovića tražio dodatno vrijeme da se pripremi za obranu.

Peti pokušaj je propao 31. svibnja kada je rasprava odgođena zbog nedolaska treće okrivljene Romine Hrvatin što je njena odvjetnica Marija Budimir pravdala liječničkom dokumentacijom.

Šesti pokušaj je propao 5. srpnja jer se na ročištu nisu pojavili Mirko Cetinski i porečki poduzetnik Drago Radolović.

Naime, Vinki, Mirku i sinu im Matteu Cetinski uz još devetero okrivljenika se sudi zbog kriminala i mutnih poslova u aferi „teškoj“ vrtoglavih 11 milijuna eura izvučenih na štetu jednog od najbogatijih Hrvata, Danka Končara i njegovih tvrtki registriranih u Istri. Okrivljene, na čelu s prvookrivljenom Vinkom Cetinski, se tereti za pranje novca te zlouporabe položaja i ovlasti. Kako stoji u optužnici oni su tijekom 2007., 2008. i 2009. godine u Rovinju i Poreču, kako bi se okoristili prilikom kupoprodaje poslovnih udjela u dva trgovačka društva u vlasništvu Končara određivali i naplaćivali veće cijene za poslovne udjele od njihove stvarne vrijednosti. Novac su potom radi prikrivanja izvora „prali“ i ulagali, preuzimali, prenosili u bankarskom, novčarskom i drugom poslovanju. Cetinskima je sva imovina s brojnim bankovnim računima u više poslovnih banaka blokirana.

Cetinski, čija je imovina s brojnim bankovnim računima blokirana, do sada su sve optužbe negirali tvrdeći da je to sve pravosudna farsa koja nema premca u Hrvatskoj te da su žrtve Končarevog novca i politike.

Osim sudskog procesa u Puli supružnicima Vinku i Mirku Cetinski se sudi i na Županijskom sudu u Rijeci gdje ih se tereti da su uz pomoć dvoje riječkih poreznika oprali nekoliko milijuna eura.

Na Općinskom sudu u Bujama također im se sudi da su oštetili Danka Končara i njegovu tvrtku Kermas ulaganja za dodatnih 14 milijuna kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.