Obavijesti

News

Komentari 791

Planinić: Gay zajednice ne mogu imati ista prava kao brak

O ljudskim pravima se ne radi referendum, neke se stvari jednostavno ne pitaju na referendumu, odgovara odvjetnica Vesna Alaburić inicijativi " U ime obitelji"

VIDEO

Odvjetnik i aktivist inicijative "U ime obitelji" Krešimir Planinić rekao je u četvrtak u emisiji 24sataTV-a "60 minuta s Tihomirom Ladišićem" kako su prikupili 380.000 potpisa ali i da će ih skupiti i više ako bude trebalo. Podsjetimo, Peđa Grbin predsjednik saborskog Odbora za Ustav, rekao je kako je za raspisivanje referenduma potrebno više od 450.000 potpisa. 

- Mi ćemo prikupiti i taj broj ako treba, volonterima će to biti dodatna motivacija te će to biti i poticaj za druge ljude da dožive po prvi put izravnu demokraciju - rekao je Planinić. 

Igor Kolman zastupnik HNS-a Planiniću je na to odgovorio kako nije ključan problem broj potpisa nego kako je zastrašujuća činjenica da 380.000 ljudi potpisuje nešto što ide za tim da se jednoj skupini oduzmu neka građanska prava i stavi ih se u diskriminirani položaj.

Planinić je  naglasio kako se inicijativa bori za to da se u Ustav stavi nešto što smatraju vrijednim, te da žele da se u Ustav stavi nešto što je već u Obiteljskom zakonu odnosno da je brak zajednica žene i muškarca.

Na pitanje sugovornika zašto želi da u Ustav uđe nešto što je već propisano zakonom, Planinić odgovara kako žele da u Ustav uđe da je brak zajednica žene i muškarca jer se onda taj zakon ne bi više mogao mijenjati, odnosno mogao bi se mijenjati samo voljom naroda. 

Planinić također tvrdi kako se prava homoseksualaca ne štite europskim konvencijama nego ih određuje svaka država.

"Homoseksualci imaju jednaka prava na zaštitu kao i osobe različitog spola"

No odvjetnica Vesna Alaburić rekla je kako nije istina da Europski sud za ljudska prava ne štiti prava homoseksualaca. 

- Homoseksualci imaju jednaka prava na zaštitu kao i osobe različitog spola. U mnogim zemljama zajednica života osoba istog spola je legalna samo što se ona ne naziva brak. Dakle ovdje je riječ samo o pojmu odnosno o tome hoćemo li nešto što postoji kao zajednica osoba istog spola nazivati brakom ili ne. No bez obzira što napravili zajednica života osoba istoga spola štiti se svuda, samo je pitanje dana kad će to biti javno priznato jer je u trendu to da jača tendencija legaliziranja gay zajednica - rekla je Alaburić. 

"Nemaju pravo drugima nametati svoj ideal"

Također je rekla kako inicijativa "U ime obitelji" ima pravo na svoj ideal i na to da je brak zajednica žene i muškarca, ali nemaju pravo drugima nametati svoj ideal.   

-  Vrhunac cinizma je ako nekome želite ograničiti prava i to još nazivate izravnom demokracijom - poručio je Kolman Planiniću.

Planinić je u emisiji ustvrdio i kako homoseksualna zajednica ne može imati ista prava kao i brak. Na optužbe da inicijativa "U ime obitelji" promiče mržnju i protuzakonito ponašanje, Planinić odgovara:

- Ma niti jednom normalnom čovjeku mržnja nije prihvatljiva. 

Alaburić mu je odgovorila kako je problem što inicijativa jednoj drugoj zajednici života negira neka prava.

- Ako u apsolutnu prednost stavljate brak kao zajednicu žene i muškarca i to ispred svih drugih zajednica, stavljate određeni dio građana RH u podređeni položaj - rekao je Kolman. Na to je Planinić priznao da je to istina, a onda mu je Alaburić rekla da je to zastrašujući stav. 

- Znači želite spriječiti promjene, nešto što se već dogodilo u nekim zemljama. O ljudskim pravima se ne radi referendum, neke se stvari jednostavno ne pitaju na referendumu - rekla je Alaburić.  

- Većina ne može odlučivati o ljudskim pravima manjine, da se njima zabrani njihovo ljudsko pravo - rekao je Kolman. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 791
VIDEO

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?
DOGOVORILI SU VLADU?

'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?

Plus+ Domovinski pokret i HDZ s Vesnom Vučemilović imaju 75 ruku. Fali im jedna bez manjina. IZ DP-a tvrde da imaju i tu ruku